Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
HHO podržao Mamića

Žestok napad na ministra: To je Goebelsova fašistička retorika!

Hrvatski helsinški odbor oglasio se priopćenjem u kojem se govori o recentnim negativnim događanjima u sportu, a posebice u nogometu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Priopćenje potpisuje predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak.
Navodi se kako je HHO u posljednje dvije-tri godine iznio načelne stavove i kritički progovorio o ponašanju navijača, ali i Zdravko Mamića, Vlatka Markovića, klubova i HNS kao i društveno političke elite. Tvrde da upravo zbog toga smatraju svojom moralnom obvezom progovoriti o drugoj strani medalje, o ponašanju navijačkih skupina ali i aktualne politike, kako kažu, koji svojom djelovanjem i retorikom krše ljudska prava u nogometu.

>> Odgovor Jovanovića za Novu TV: I trebaju se bojati!

Prenosimo najzanimljivije dijelove priopćenja:

„Neprihvatljiv je linč kojem su izvrgnuti V. Marković predsjednik HNS-a, M. Barišić predsjednik GNK Dinamo, Z. Mamić izvršni direktor Dinama te drugi pojedinci, igraći i njihove obitelji i to od strane aktualne politike, djela medija i arogantnih divljačkih navijačkih skupina. Zagreb je ispisan parolama „Mamiću Srbine, Mamiću Cigane!, Mamiću smrt ti ne gine!, Ubijte Mamića!“. Na utakmicama navijači Dinama vlastitim igračima skandiraju „Cigani, cigani!“, kapetanu Dinama „Badelju Srbine!“, Josipu Šimuniću reprezentativcu rođenom u Australiji „Šimuniću klokane!“, Brazilcu Sammiru „Sammir crnčugo!“. Čim bi tamnoputi igrač dobio loptu mumljali bi i hukali. To je posebno eskaliralo na utakmici s Istrom, hukanjem tamnoputom H. Belleu u Puli koji se rasplakao i sjeo na zemlju. Uz to vrijeđane su kao potencijalne žrtve seksualnog nasilja Barišićeva i Mamićeva supruga, Mamićeve maloljetne kćeri, njegova 85. godišnja majka i njena sestra.

Atmosferu linča podgrijavaju novinari koji protivno svim profesionalnim i etičkim standardima u tekstovima i nastupima Mamića proglašavaju ludim, neuravnoteženim, čovjekom za psihijatrijsku dijagnozu (D. Butković, S. Sušec) ali i ministar športa Jovanović svojom nekontroliranom retorikom.
Svjedoci smo ponašanja koji nisu u skladu sa zakonima RH, niti sa civilizacijskim uljudbenim normama. Agresivne navijačke skupine prepoznaju se u javnosti kroz rasističko hukanje i vrijeđanje, fašističke pozdrave, uvredljivo skandiranje igraćima, vodstvima klubova i njihovim obiteljima. Prepoznatljivi su po bakljadama, nasilju, destruktivnom ponašanju, po podršci osobama koje su došle u sukob sa Zakonom (natpisima-Ne daj se Nikica ispisan je cijeli Zagreb. Riječ je o podršci navijaču koji je bakljom izbio oko policajcu). Nadu u promjene u Hrvatskoj bude nedavni zvižduci upućeni od većine navijača Hajduka agresivnoj manjini – Torcidi zbog bakljade na utakmici Hajduk-Cibalia.

Navijačke nogometne skupine poput Bad Blue Boys-a (Dinamo, Zagreb), Torcide (Hajduk, Split), Armade (Rijeka, Rijeka) i drugih, moraju shvatiti da za njih vrijede pravila koja vrijede i za slične skupine u svijetu. Stoga pozivamo navijačke skupine ne samo Dinama, Hajduka i Rijeke nego i drugih klubova, ne samo nogometne navijače već i one u drugim granama športa, da donesu „etičke kodekse“ i pravila ponašanja svojih članova. Slijedom toga navijačke udruge same moraju iz svojih redova isključiti sve one huligane koji svojim ponašanjem nanose štetu navijačkim skupinama, klubovima i športu u cjelini. U protivnom slijede postupci policije i sudova što nije ni potrebno ni pohvalno.
Iznenađuje činjenica da državne strukture ali i javnost u cjelini ne reagira i ne osuđuje rasističko i divljačko ponašanje huliganskih skupina koje sebe prikazuju navijačkim. Vlasti ne provode ni postojeće Zakone pa i Zakon o športu, ali najavljuju njegovo mijenjanje.

Svjetski je i europski princip da se politika ne smije miješati u šport i kulturu. No, dužnost je politike da se barem deklarativno suprotstavi ovakvom ponašanju navijačkih skupina, što je izostalo. Umjesto toga ministar športa Željka Jovanovića i njegova savjetnička skupina uspostavljena po novim političkim kriterijima, agresivne navijačke skupine pretvorila u svoje sinergijske saveznike u borbi za preuzimanje vlasti kako u nogometu, košarci i u drugim „nepoćudnim športovima“. Ministar Jovanović samo za uši međunarodne javnosti govori protiv rasizma dok će na konkretna događanja u hrvatskoj šutjeti. Njemu je teško objasniti što su europski standardi budući se radi o osobi koja dolazeći u Bruxelles ne zna razliku između Europskog Vijeća i Vijeća Europe, između Bruxellesa i Strasbourga. Koji se služi govorom mržnje govoreći o Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti proglašavajući njezine članove prestarima. On rabi neprihvatljivu retoriku smatrajući da „nepoćudne“ pojedince u nogometnoj organizaciji treba istrijebiti kao komarce pri isušivanju „močvare“. To je fašistička retorika iz poznatog Goebelsovog filmu o židovima kao štakorima.

Najava promjene Zakona o športu najbolje govori o metodi djelovanja Ministarstva znanosti obrazovanja i športa. Po nama Zakon bi trebalo bi raditi u suglasju sa športskim institucijama, savezima, a posebno Olimpijskim odborom. Iz izjave Zlatka Mateše predsjednika HOO vidljivo je da Ministarstvo na nikakav način nije uspostavilo suradnju s HOO-om, ali ni sa drugim športskim savezima udrugama. Jedni „pokušaj“ uspostave dijaloga na inicijativu HNS-a završio je neslavno. Naime, mediji su objavili kako je ministar Jovanović predsjednika HNS-a Markovića i glavnog tajnika Srebrića sebi svojstvenim brahijalnim metodama izbacio sa sastanka. To nije metoda kojom se gradi moderno društvo uspostavljeno na toleranciji, međusobnom uvažavanju, dijalogu i poštivanju temeljnih ljudskih prava.
Odbor poziva športske institucije, klubove, saveze i HOO te posebno HNS da se suprotstave svakom nasilju i rasizmu u športu. Prilikom svakog incidenta poput bakljada i rasističkog i uvredljivog ponašanja utakmica bi trebalo privremeno prekinuti, a sudac i organizator isprazniti onaj dio stadiona koji se ponaša na anticivilizacijski način. Jednako tako pozivamo sve športske čimbenike da se suprotstave pokušaju politike da arbitrira i kadrovira u športu“, stoji u priopćenju HHO-a.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati

Nastavi čitati