Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Brana demokratskim izborima

Mamićev Dinamo: Začarani krug u kojem Skupština bira Izvršni odbor i obrnuto

Četiri bivša dinamovca, koja su svojim karijerama sudjelovali u pisanju klupske povijesti, do postavljenih ciljeva misle doći demokratskim izborima u Dinamu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Uprava Hajduka potvrdila je jučer najavljenu odluku kojom se Zdravku Mamiću zabranjuje ulazak u svečanu i VIP ložu poljudskog stadiona. Dinamo je, pak, ponudio svoju stranu priče o subotnjem derbiju na Poljudu, posebno o događajima u svečanoj loži. Za sve što se dogodilo okrivljuju Hajduk, koji je, prema njihovom mišljenju, iznimno loše organizirao utakmicu. Direktor Tomislav Svetina kazao je kako očekuju ispriku splitskog kluba i sankcije Hrvatskog nogometnog saveza zbog napada na Zdravka Mamića.

'Progovorila' oporba: 'Ovako više ne ide, znamo kako su završavali diktatori'

Mamić: Nikad neću otići iz Dinama, a u Hajduku su klasični Venecijanci

"Činjenica je da smo Hajduk razvalili na terenu, da Hajduk nije organizirao utakmicu kako treba, dakle ni u jednom segmentu, a poglavito ne osiguranje u ložama. Jer ne smije se desit nigdje na svijetu da bilo tko napadne nekoga zato što slavi gol", kaže Svetina.

Demokratski blok za Dinamo

Sat vremena kasnije u Europskom domu u Zagrebu bivši igrači Dinama sazvali su press-konferenciju. Dario Šimić, Silvio Marić, Tomo Šokota i Igor Bišćan- nova su oporba upravi Dinama.

Nekadašnji igrači odlučili su dići svoj glas u borbi za demokratski Dinamo. Novi izbori prema načelu jedan član, jedan glas, popravljanje imidža kluba - to su ukratko njihovi ciljevi.
"Povratak navijača i simpatizera na tribine, povratak dobrih vibracija i atmosfere, povratak javnog, poštenog i transparentnog rada, povratak gospodskog kluba", kazao je Šimić.

Četiri bivša dinamovca, koja su svojim karijerama sudjelovali u pisanju klupske povijesti, do postavljenih ciljeva misle doći demokratskim izborima u Dinamu. Prema sadašnjem ustroju kluba oni nisu mogući.

Skupština je najviše tijelo i ima 80 članova. Ona bira predsjednika Izvršnog odbora i potvrđuje njegove članove. Kada ističe mandat članovima skupštine, sastav nove predlaže Izvršni odbor, a potvrđuje ga stari saziv Skupštine. Mandat člana skupštine može se obnavljati, pa je vidljivo da se stvara začarani krug u kojem skupština bira Izvršni odbor i obrnuto, a u opticaju stalno mogu biti isti ljudi.

Po principu jedan član - jedan glas, svaki član kluba može birati i biti biran u tijela kluba. Prema ovom modelu ustrojen je veliki broj europskih klubova.
"Klub djeluje kao Udruga. U statutu udruge piše da klub mora djelovati javno, to se ne radi, piše da svaki član bira rukovodstvo kluba, svaki član jedan glas, do sada toga nije bilo", kaže Marić.
Posljednje rješenje Ministarstva i Sportske inspekcije, pravno je uporište modre četvorke. Prema njemu Dinamo mora uskladiti svoj statut sa Zakonom o Udrugama tj. svakom članu kluba omogućiti jednako pravo da bira i bude izabran.
"Dinamo je bio klub naroda, klub ponosa, klub prkosa. On danas to više nije, klub je danas postao jedan privatan interes, klub jedne obitelji", kaže Šokota.

"Nismo se mi okupili da bi rušili postojeću vlast, niti smo se okupili da bismo podijelili fotelje, niti nas je okupila bilo kakva politička opcija da bismo bili njezin instrument. Naš razlog okupljanja je Dinamo i situacija u kojoj se klub nalazi", ističe Bišćan.
Pozivaju sve građane Hrvatske koji vole Dinamo da se učlane u klub i potaknu promjene. Poručuju da neće odustati dok se klub ne vrati navijačima te vjeruju kako sila nad masom nikada nije uspjela.

"Znamo kako su diktatori završavali kroz povijest", zaključio je Šimić.

Mamić prozvao Bobana

Aktualna Dinamova vlast već je unaprijed odbacila zamisli ove inicijative. Ne samo da ne žele promjene u sadašnjem funkcioniranju i načinu organizacije kluba, nego je Izvršni predsjednik Zdravko Mamić ponovno, posve neprimjerenim i uvredljivim rječnikom govorio o bivšim igračima i reprezentativcima Hrvatske. Usput je, bez obzira na prošlotjednu najavu, potvrdio da mu ne pada napamet otići iz Dinama, no takav preokret više nikoga ne čudi.

"Mozak im je svima kao C vitamin kad ga stavite u vodu - šumeći, on samo ode šššššš i rastopi se. Idejni arhitekta te cijele priče je Zvonimir Boban i mitinzi se održavaju u njegovoj slastičarni. Mogu vam reći da nikad u životu neću otići iz Dinama. Nikad u životu! Sad vam kažem svima tu, nikad neću otići u životu iz Dinama", među ostalim izjavio je Mamić.

I tako, dok španjolski nogometni derbi očarava svijet, hrvatska zbilja prepuna uvreda, pljuvanja i sukoba, može vas samo baciti u tešku depresiju. A onda, kao kruna svega, dolazi izjava pomoćnika ministra za sport, Petra Skansija, kako Vlada diže ruke od Hrvatskog nogometnog saveza i mogućih neregularnosti u domaćem nogometu. Hoće li sutra tako dići ruke i od problema nezaposlenosti ili manjka investicija? Netko je tu očito na krivom mjestu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider