Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Praznik nogometa

To dugo nije viđeno: Groznica dvaju derbija trese Hrvatsku!

U 3. kolu Prve HNL imamo dva velika derbija – Rijeka na Kantridi dočekuje Dinamo, a Split u Parku mladeži Hajduk...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U samom startu Liga 10 pokazala se kao pogodak. No, format natjecanja samo je jednim dijelom, i to manjim, zaslužan za povećano zanimanje za hrvatski ligaških nogomet. Najveći razlog jačanje je Rijeke i Splita u svim segmentima, što je samo neizravno povezano s koncentracijom kvalitete u elitnom rangu natjecanja.

Financijski moćni Rijeka i Split iskočili bi bez obzira na format lige. Evidentno je da se liga podijelila na dva dijela – Dinamo, Hajduk, Rijeka i Split na jednom kraju, a onda iza njih velika provalija pa „šestorica paćenika i mučenika“.

To je ujedno i nedostatak, ali i prednost današnje lige u odnosu na posljednjih osam sezona u kojima je Dinamo znatno odskakao od ostatka lige, donekle ga je slijedio Hajduk, a svi ostali bili su daleko iza ili ako hoćete, bili su podjednako loši.

Praznik hrvatskog nogometa

Nema sumnje da je Dinamo i dalje najkvalitetniji, ali ipak ne odskače toliko od preostalih članova „velike četvorke“, posebice od Rijeke i Splita koji su se za hrvatske prilike doista dobro pojačali, ali i s tendencijom daljnjeg rasta.
To je razlog zbog čega u 3. kolu Prve HNL imamo dva velika derbija – Rijeka na Kantridi dočekuje Dinamo, a Split u Parku mladeži Hajduk.

Može se reći da danas imamo praznik hrvatskog nogometa. Ne možemo se sjetiti kada su se zadnji put u Prvoj HNL u istom danu igrale dvije utakmice koji će dobrano popuniti stadione i za kojima je vladao tako golemi interes svekolike sportske javnosti.

Rijeka i Split istaknuli šampionske ambicije

I Rijeka i Split istaknuli su šampionske ambicije. Priznaju Dinamu status favorita, ali ne odriču se borbe za titulu prvaka. Večeras ćemo vidjeti jesu li njihove ambicije u skladu s mogućnostima i stvarnom snagom njihovih momčadi.
Matjaž Kek i Stanko Mršić najavili su da ih u današnjim derbijima zanima samo pobjeda. Uspije li Rijeka srušiti Dinamo, a Split Hajduk, sezona bi mogla biti jako zanimljiva.

Bio bi to veliki psihološki impuls za obje momčadi. Za povećanje zanimljivosti i neizvjesniju borbu za prvaka, veći bi značaj imala eventualna pobjeda Rijeke nad Dinamom, neprikosnovenim vladarom hrvatske lige u posljednjih osam sezona.

Euforija u Rijeci i na Kvarneru

Ne sumnjamo kako bi u tom slučaju Rijeku i Kvarner zahvatila neviđena euforija, a na valu te euforiju lako je moguće da bi se klupsko čelništvo odlučilo za kupovinu još kakvog pojačanja do kraja prijelaznog roka, a gotovo je sigurno da će se Rijeka još pojačati u zimskom prijelaznom roku ako ostane u realnoj utrci za prvaka. Sve navedeno vrijedi i za Split, na čijem se čelu nalaze braća Žužul, prema mnogima najbogatiji sportski djelatnici u Prvoj HNL. Žužuli zasigurno ne bi štedjeli ako bi „namirisali“ da mogu do titule.

Dogodi li se neizvjesna borba za naslov prvaka, ova sezona mogla bi srušiti mnoge rekorde. Bio bi to golemi kotač zamašnjak za Prvu HNL. Od toga bi svi imali koristi pa i Dinamo koji bi konačno u domaćoj ligi dobio dostajne suparnike i neizravnu pomoć za veći iskorak u europskim natjecanjima.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider