Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Prvorazredni skandal

Svijet piše o korupciji u hrvatskom nogometu, ali što se promijenilo?

Svjetske novinske agencije nisu propustile prenijeti vijest o presudi Željku Širiću koji je osuđen na četiri godine zatvora.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Jučer je hrvatski nogomet dobio potvrdu kako je teško opterećen korupcijom, iako je odluka o zatvorskoj kazni Željku Širiću još uvijek nepravomoćna. Ono što je najvažnije je sljedeće, čelni čovjek sudačke organizacije Željko Širić bio je ujedno i dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, a sada mu prijeti četiri godine zatvora i zabrana obnašanja bilo kakve funkcije u hrvatskom nogometu u sljedećih osam godina.

Maleš: Bila je to borba predsjednika Hajduka protiv anomalija u sustavu

Željko Širić osuđen na četiri godine zatvora i osam godina zabrane rada u nogometu

Ako netko nije dobro shvatio, radio se o prvorazrednom skandalu u domaćem nogometu, većem i od poznate afere 'Calciopoli' koja je do temelja zatresla talijanski nogomet. Prenijele su ovu vijest iz Hrvatske i najveće svjetske novinske agencije, kao i one susjednih zemalja - britanski Reuters, francuski AFP, španjolski EFE, austrijska APA…

Svjetske agencije o korupciji u hrvatskom nogometu

Agencija EFE navodi da je suđenje Širiću i Šprajceru nastavak antikorupcijske akcije "Offside" pokrenute 2009. godine, a u kojoj se istraživalo namještanje 12 prvoligaških utakmica, te da je tada 15 nogometaša i dužnosnika tri kluba proglašeno krivima.

Francuska agencija AFP dodaje kako je hrvatski nogomet proteklih godina bio potresen financijskim problemima, aferama namještanja utakmica i korupcijom. Također, podsjeća da je nekadašnja nogometna zvijezda Davor Šuker prilikom dolaska na kormilo HNS-a 2012. godine obećao da će vratiti vjeru u nogomet i suđenje na nogometnim utakmicama.

Austrijska APA navodi da su hrvatski nogomet posljednjih nekoliko godina potresali skandali vezani za korupciju i huliganizam na stadionima. Reuters napominje da je Širić u prošlosti bio smatran jednim od najboljih hrvatskih nogometnih sudaca i da je često sudio utakmice između najvećih rivala Dinama i Hajduka. Slovenska agencija STA ističe da je osudom glavnih aktera okončana afera "Offside", koja je dobrano potresla hrvatski nogomet.

Što se promijenilo?

No, je li ga uistinu zatresla? Što se to promijenilo u hrvatskom nogometu posljednjih godina? Na sramotnoj skupštini HNS-a Hrvoje Maleš je praktički proglašen 'cinkerom', tako ga je zvao i veliki gazda HR nogometa, dok moćni 'osječki lobi' i dalje vodi sudačku organizaciju iako je čelni čovjek istog tog lobija vijest u svjetskim medijima.

Sustav vrijednosti u domaćem nogometu okrenut je naopačke, ali vjerujemo kako će jednog dana doći kraj kriminalnim radnjama te kako će se nogomet vratiti jedinim legitimnim vlasnicima - navijačima.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider