Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Željka Vele

Što se krije iza Šukerovih i Bandićevih blefova? Lebdi između redaka!

Odabrati Svetice, u središtu Zagreba, u sasvim urbanoj zoni, znači imati neki jako čvrst i važan razlog. Koji?

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatski nogometni savez nikada nije bio osobito vješt u komuniciranju s javnošću. Najnovija zbivanja oko izgradnje kampa na zagrebačkim Sveticama pokazuju da ni aktualna garnitura u tom smislu neće napraviti neki osobiti iskorak. A kad im se pridruže gotovo jednako nevješti činovnici gradske uprave, rezultat je baš ovakav kakav imamo. Odabir lokacije i izgradnja kampa već su poprimili konture skandala.

Najbolje još da to plate građani: Šuker promašio bit

Apsurd na apsurd: HNS gradi centar tamo gdje ga nitko nema

Rat za zemljište u centru grada: Od biskupove ideje prave lakrdiju!

Važno je razlikovati nacionalni stadion i kamp nacionalne reprezentacije. To nije ni slično, a kamo li isto. Apsolutno je normalno da nacionalni stadion bude u glavnom gradu, što ne mora značiti da bi taj stadion i taj grad trebali imati monopol na baš sve utakmice. No, bez obzira na sve blefove Milana Bandića, posve je neuobičajeno da kamp reprezentacije bude usred grada, pa još i glavnog. Coverciano, Clairefontaine, Stara Pazova, nacionalni kampovi u Italiji, Francuskoj ili Srbiji, svi su izvan grada. Arsenalov kamp Colney – izvan Londona. Bakovka, kamp Lokomotiva – izvan Moskve. I tako možemo redom.

Tko to može objasniti?

Odabrati Svetice, u središtu Zagreba, u sasvim urbanoj zoni, znači imati neki jako čvrst i važan razlog. Koji? E to vam ni iz grada, ni iz HNS-a ne znaju objasniti ni za tri života. Ili znaju, ali ne žele, što je još gore. Sa sportske strane, u pravilu se za pripreme traži neka izolacija, privatnost, odvojenost. Pripremati se npr. za EURO 2016 na Sveticama znači stalno na porti ili „na žici“ imati rodbinu, prijatelje, znance, znatiželjnike ili naprosto žicare. Uvijek će „netko naići“, svi izazovi grada su nadohvat ruke i o izolaciji, miru i privatnosti nema ni govora. Šukerova rečenica: „A da smo otišli u Buzin, ljudi bi rekli da je to daleko.“ Koji ljudi? Tko bi to rekao? Daleko od čega? Nebuloza.

U HNS-u sve obavijeno velom tajne

S ekonomske strane, jasno je da se Zagreb trudi dobiti kamp jer je to investicija od koje će neposredno i posredno imati brojne koristi. Ali, gdje je logika da se „razvale“ ŠRC Svetice koje funkcioniraju u praksi i da na njihovim ruševinama nikne kamp? Zar se kamp ne može napraviti negdje gdje ništa što već postoji i radi ne treba rušiti, već se neki zapušteni ili neiskorišteni prostor dovede u funkciju? Kao što je npr. jedna od spominjanih lokacija, ona u Baškoj Vodi? Ili taj famozni Buzin, ili Tuhelj kojemu će od kampa ostati samo kamen temeljac. Mogu ga pretvoriti u spomen ploču.
No, od HNS-a je teško očekivati argumentirano i transparentno objašnjenje. Sve je obavijeno velom tajne, sve je „vidjet ćemo“, „reći ćemo na vrijeme“, sve je sumnjivo. Istina, teško se je preko noći otresti dugogodišnje navike da se nešto dogovara mimo institucija i iza zatvorenih vrata...ali ovo više nisu kaubojske devedesete. Neke se procedure i papiri ipak moraju poštovati.

Zašto se ne može poštovati procedura?

A tek na tom području je kaos. U četvrtak Bandić obeća Svetice nogometašima, a tek dva dana kasnije objavi (javni, hahahaha!) natječaj. A to obećanje još mora potvrditi Skupština koju se tako izravno svodi na parodiju. Inače, HNS je prije par dana predstavio novog izbornika juniorske reprezentacije, Zorana Vulića. Nesumnjivo, radi se o pravom stručnjaku, ali njegov izbor nije potvrdio Izvršni odbor. Koji će to također napraviti, ali zašto se ne može poštovati procedura, pa da se zna što je prije, a što kasnije? Ne može, u HNS-u su odlučni da njihove sjajne ideje ne mogu usporavati tamo nekakve procedure, propisi i pravila. Dakle, sve je napravljeno na način da se maksimalno potaknu sumnje u ono što lebdi između redaka. A prema toj priči, najvažnija odlika budućeg kampa bit će njegova blizina Dinamovom stadionu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider