Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Pogledajte gdje su

Apsurd na apsurd: HNS gradi centar tamo gdje ga nitko nema

Hrvatski nogometni savez jedan je od rijetkih koji dosad nije izgradio svoj nogometni centar, a planirana najnovija lokacija podigla je prašinu.

Godinama se hrvatska nogometna reprezentacija pripremala u susjednoj Sloveniji. Čatež je bio stalna baza za vrijeme pokojnog predsjednika HNS-a Vlatka Markovića, koji je nekoliko puta obećavao izgradnju nogometnog centra u Tuhelju. Polagani su kameni temeljci, daljese od toga nije otišlo, a svi su se čudili zašto se reprezentacija priprema u drugoj državi.

Najbolje još da to plate građani: Šuker promašio bit

KOMENTAR IVICE MEDE Ni Bandić, ni Šuker: Građani trebaju odlučiti što će biti sa Sveticama

Prosvjednici napali Šukera, on im odbrusio: 'Nisam ja kriv što svi igraju nogomet'

S novim predsjednikom Davorom Šukerom stigle su nove ideje. Dugo smo bili među rijetkima bez nogometnog kampa. U međuvremenu su ih izgradili istočni susjedi, Srbija te Bosna i Hercegovina, dok se hrvatska reprezentacija u posljednje vrijeme okupljala i pripremala u zagrebačkim hotelima i terenima.

Jučer je Davor Šuker s predstavnicima Grada Zagreba predstavio izgradnju nogometnog centra na zagrebačkim Sveticama. Napokon bi hrvatski nogomet trebao dobiti centar na kojem će se pripremati i okupljati sve selekcije hrvatske nogometne reprezentacije. No, izabrana lokacija mnoge je šokirala.

Zašto javni prostor SRC Svetice blizu središta Zagreba?

Odabran je sportsko-rekreativni centar na Sveticama, tik uz stadion Dinama. Radi se o javnom prostoru kojeg koriste mnogi sportski klubovi te građani za rekreaciju. Zašto baš SRC Svetice? Zašto se ovakav centar radi blizu središta metropole i uzima javni prostor građanima okolnih četvrti? Zašto će se reprezentacija pripremati u gradskoj vrevi? To su samo neka od pitanja koja si postavljaju mnogi ovih dana.

Zašto nogometni centar mora biti u ovom dijelu Hrvatske, a ne negdje gdje je klima puno prikladnija i gdje bi se mogao kamp (ili njegov dio) iznajmljivati za pripreme domaćih i stranih klubova? Također, taj kamp, koji se od centra razlikuje jer ima smještajne kapacitete, nekoj bi manjoj sredini možda donio prijeko potrebna radna mjesta, dok je lokacija SRC Svetice kraj stadiona Dinama plodno tlo za sve koje smatraju kako iza ovog plana stoji nešto više.

Sva su se ova pitanja moga izbjeći vrlo lako. Kada pogledamo gdje se druge reprezentacije pripremaju i gdje se nalaze nogometni kampovi i centri, još je više nejasna odluka HNS-a. Naši susjedi imaju moderne baze od kojih niti jedna nije u glavnom gradu.

Nitko nema nogometni centar usred grada

Slovenci se pripremaju u Ptuju, točnije tamošnjim Termama. Važno prometno čvorište nalazi se na 130km od prijestolnice. Prvi veći grad u blizini je Maribor, udaljen 30km. Srbi ne samo da imaju fantastičan kamp, nego su briljantno pogodili i s lokacijom. Stara Pazova nalazi se u sjeveroistočnom dijelu Srijema, između dva najveća grada u Srbiji – od Beograda je udaljena 30km, a od Novog Sada 40km. Na 25km od centra općine Stara Pazova nalazi se i međunarodni aerodrom u Surčinu.

I Nogometni savez BiH napravio je svoj kamp van metropole. Trening centar na Crkvičkom brdu kraj Zenice bit će dom Zmajeva, ali i mjesto gdje će odrastati brojni talenti.Talijani su svoj nogometni centar napravili u prekrasnoj Toskani. Kamp Coverciano nalazi se u jednoj od okolnih četvrti Firence.

Kamp Engleza nalazi se u Burton upon Trentu, u Staffordshireu. Udaljen je 200-injak kilometara od Londona i 50-ak kilometara od Birminghama, iako je nacionalni stadion Wembley u metropoli.

Francuzi se pripremaju u nacionalnom nogometnom centru pod imenom Clairefontaine, koji se nalazi 50km jugozapadno od Pariza, a španjolski 'Ciudad del Fútbol' nalazi se u Las Rozasu, udaljenom 20-ak kilometara od Madrida.

Očito u HNS-u nisu slijedili ove primjere...

Podržavate li gradnju HNS-ova kampa na zagrebačkim Sveticama?

Ukupno glasova:

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider