Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

Odgođena odluka o prodaji dionica Hajduka

Splitsko Gradsko vijeće u četvrtak je u nastavku sjednice, koja je prekinuta prošli petak, odgodilo, donošenje odluke o prodaji dionica Hajduka koje su u vlasništvu grada.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Odluka o prodaji odgođena je na prijedlog gradonačelnika Željka Keruma.

"Ja nisam upravljao Hajdukom niti to želim ali kao gradonačelnik odgovoran sam za stanje u tom klubu i tu odgovornost želim podijeliti sa drugima“, kazao je Kerum obrazlažući svoj prijedlog o odgodi donošenja konačne odluke o prodaju dionica Hajduka za jednu od narednih sjednica Gradskog vijeća.

Na sjednici Gradskog vijeća trebalo se odlučiti o prodaji 30 posto od ukupno 56 posto dionica kojih je vlasnik Grad Split, ali je takav prijedlog izazvao oštre reakcije oporbenih vijećnika koji su upozoravali da bi prodajom tih dionica grad prestao biti većinski vlasnik Hajduka čime bi se stvorila opasnost da Grad izgubi i vlasništvo nad stadionom Poljud kojeg je ustupio na korištenje Hajduku na razdoblje od 30 godine.

>> VIDEO Ludnica u Splitu: Kerum opalio po 'prijateljima' Svaguši i Andabaku

>> VIDEO Kerum nije uspio: Odgođena prodaja dionica Hajduka

Splitski HSP je prije dva dana predao USKOK-u i Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu dokumentaciju o, kako smatra ova stranaka, nezakonitostima, u klubu. Predsjednik Skupštine Hajduka Vinko Radovani, izvjestio je Gradsko vijeće da je vrijednost Hajdukovog stadiona Poljud procjenjena na 220 milijuna kuna te je ona uvršten u ukupnu bilancu temeljnog kapitala Hajduka.

Odgađanju odluke o prodaji dionica Hajduka prethodio je oštar verbalni napad HDZ-ove vijećnice Sanje Bilač na gradonačelnika Keruma optuživši ga da je on „jedini odgovora“ za stanje u Hajduku.

Kerum je u klubu napravio minus od 25 milijuna kuna, a u gradu Splitu proračunski minus za 300 milijuna kuna“, rekla je Bilač.

„Bahato ste raspolagali novcem kojeg ste naslijedili od prethodne Uprave Hajduka, i žalosno je da klub 100 godišnjicu svog postojanja dočekuje u ovakvom stanju“, rekla je Bilač zamjerajući Kerumu da odlučuje o prodaji Hajdukovih igrača, postavlja članove Uprave kluba, postavlja trenere, a sada prodajom dionica Hajduka želi nadoknaditi proračunski manjak za ovu godinu.

"Hajduk je sramotno ispao iz kupa Hrvatske od Istre i ne može osvojiti titulu prvaka", kazala je Bilač i upitala Keruma upravlja li tako svojim tvrtkom kao gradom kazavši kako se kod njega radi o „opsjednutosti osjećajem moći i nerazlikovanju privatnog od javnog“.

Bilač je zamjerila Kerumu i što je u medijima najavljivao da će za stotu obljetnicu Hajduka pozvati u Split beogradsku Crvenu zvezdu. Ovaj istup izazvao je protureakcije, ne samo vijećnika Kerumove Hrvatske građanske stranke (HGS) koji su odbacili optužbe na raču gradonačelnika, nego i vijećnika SDP-a, koji su rekli da je upravo HDZ u zadnjih 2O godina nanio najveću štetu Hajduku u njegovoj povijesti.

„Čudno je da ovakve kritike dolaze iz stranke koja je prodala državu, a možda bi HDZ-u više odgovaralo da umjesto 'Zvezde' u Splitu gostuje beogradski Partizan čiji je predsjednik bio Franjo Tuđman predsjednik Vaše stranke“, rekao je SDP- ov vijećnik Gojko Čepo. U uzavrelom ozračju u kojem su se vijećnici međusobno optuživali, Marin Jurjević (SDP) je kazao kako je istup Sanje Bilač uvredljiv i prelazi svaku granicu te da joj je potrebana "uputnica za liječnika".

Kerum je odbacio optužbe rekavši da nije kriv za stanje u klubu.

„Nisam ja krivac za rezultate kluba jer ne igram ja na terenu nego igrači, a realnost je da Hajduk s postojećim igračkim kadrom ne može osvojiti bolji rezultat od drug mjesta u domaćem prvenstvu“ kazao je Kerum.

On je pri tomu potvrdio da se zauzeo da dosadašnji privremeni trener Hajduka Goran Vučević produži ugovor jer je on uposlenik kluba i jeftiniji je od angažmana novog trenera kojeg bi se, kako je rekao, platilo 200 tisuća eura na godinu.

Bivši član Uprave Hajduka Antonio Kardum je podnoseći izvješće o financijskom stanju Hajduka u prvih šest mjeseci ove godine rekao da je stanje „u minusu“ ali će se to poraviti prodajom, kako je rekao jednog ili dva igrača u predstojećem prijelaznom razdoblju.

Ibričić i Vukušić su potentni igrači čijom prodajom Hajduk može živjeti nekoliko godina“, rekao je Kardum. (Hina/I.V.)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider