Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
KULTNI LIKOVI HNL-a

Izgledao je nejako, ali ga obrane pamte kao 'monstruma u 16-ercu'

Joško Popović napadački je simbol HNL-ovih travnjaka koji nikada nije zaigrao za nijedan od dva najveća kluba. Šutljivi Opuzenac, golgeter iz drugog reda pozornosti...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U novom nastavku serijala Kultni likovi HNL-a sjećamo se legendarnog strijelca HNL-a iz 90-ih. Ne postoji potreban glasački kvorum oko Joška Popovića. Naprosto jer ga ni ne treba biti. Joško Popović je utkan u genetski kod naše lige.

Znate ono kada se rade bilteni nekih povijesnih razdoblja, uvijek su kao glave nekih vojskovođa, umjetnika, sportaša na koricama. Oni najprepoznatljiviji, o kojima se najviše piše u toj knjizi. E pa tako bi na bilten o HNL-u, moralo biti na naslovnoj strani mjesta za glavu Joška Popovića.

''Uuuuuu Joško Popović. Apsolutno...'', bila je najčešća reakcija kada se spominjalo tko će biti naš sljedeći HNL 'akademik'.

POGLEDAJTE TKO SU - KULTNI LIKOVI HNL-A

-

Igrao u Veležu

''Bio je malešan, tih, nejak, ali trkačke predispozicije. Brzina, znanje, tehnika, savršen spoj svega...'', prisjetio se Goran Jurić Popovićevog dolaska u Velež. Skautska služba mostarskog velikana nije trebala potrošit ''kanistar benzina'' da dovede ovog 177 centimetara visokog ofenzivca u svoje redove. Opuzen nije ni sat vremena vožnje od Mostara. Sve što je vrijedilo u toj okolici završavalo je u Veležu.

Popović je odigrao u šest sezona 64 prvenstvene utakmice za Velež i zabio 11 pogodaka. Bio je dio momčadi koja je 1989. Igrala protiv Heartsa u osmini finala Kupa Uefa.

''Bila je to strahovito jaka momčad, s jakim napadačkim potencijalom. Teško se tu bilo izboriti za priliku'', priča nam Goca o navali u kojoj su prije Popovića prednost imali asevi poput Mehe Kodre i Seada Kajtaza.

Pamtimo ga po borbi za naslov Hajdukom

Popović je ratne godine proveo u NK Zagrebu u kojem je ostavio najveći pečat. Zabio je u 52 pogotka u 123 prvenstvene utakmice. Nosio je jaku momčad koja je tada bila dostojan suparnik u gradskom derbiju protiv Dinama. 1994. godine protiv Slovačke je upisao jedini nastup za reprezentaciju. Shodno svom renomeu, u 45 minuta na terenu u kockastom – zabio je u 67. minuti.

Otišao je nakon Zagreba okušati svoj neprijeporno izbrušeni talent u Linz u kojem se nije najbolje snašao. No, povratak u HNL donio je drugu priču. Popović – gol mašina koja je brojila '65 raulovskih kilograma' nastavio je tresti mreže u Šibeniku. U sezoni 1998/99 bio je prvi strijelac lige sa 21 postignutim pogotkom.

Novi mandat u Zagrebu također je ostao upečatljiv, a posljednja stanica bio je hrvatski Hoffenheim – Kamen Ingrad.

Iz vrha napada povukao se u ''šuljajuću polušpicu'', protežirao Zekića u jednog od najboljih centarfora lige. Trajao je čak do 38. godine i ostao upamćen kao treći najbolji strijelac HNL-a svih vremena sa 111 posignutih pogodaka. Tako je u Velikoj ovaj veliki HNL majstor napisao posljednje stranice svog bogatog nogometnog biltena.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider