Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ipak ima rješenje

Jovanović otkrio kako će stati na kraj nedodirljivim vladarima Rusanove!

Hrvatski nogomet sve dublje i dublje tone. Zbog pravila igre, Vlada se ne smije miješati u rad Udruga, pa tako ni Hrvatskog nogometnog saveza. Njegovo vodstvo je čini se nedodirljivo, ali možda ipak postoji rješenje...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Uhićenja sudaca, korupcija, suspendirani klubovi, rasistički ispadi. Problema u hrvatskom nogometu svakim je danom sve više. Najžešći kritičar vodstva HNS-a ipak je malo ublažio retoriku. Ministar Željko Jovanović, naime, nema nikakve ovlasti nad vodstvom Saveza.

"Niti imam namjeru niti ću kontaktirati UEFA-u. Ni na koji način se ne želimo uplitati u ono što UEFA ne dozvoljava", kaže ministar znanosti, obrazovanja i sporta.

A evo i zašto.

Mi ćemo donijeti novi Zakon o sportskoj inspekciji i izmjene Zakona o sportu, koji će biti okvir da svi sportski savezi i svi sportski klubovi funkcioniraju u skladu sa zakonom...

- Ministar o planovima
"Sportske organizacije, sve sportske organizacije, dakle uključujući i nogomet su autonomne", kaže glavni tajnik HNS-a, Zorislav Srebrić.

Upravo zahvaljujući tome, Srebrić i Marković su gotovo nedodirljivi. Savez se sam financira, pa nema mogućnosti da im ministar zatvori dotok novca. Za svoj rad odgovaraju samo Skupštini.

Nakon propalog preuzimanja vlasti u režiji Igora Štimca pobjednici su se pobrinuli za sigurnu većinu u tom tijelu, pa sad svi dišu kao jedan. U konačnici miješanje politike u rad Saveza samo može dovesti do sankcija od strane UEFA-e.

"Krajnja mjera je isključenje, to je najteže, iz članstva", pojasnio nam je Srebrić.

Ministar naravno to ne želi, pa je rješenje pronašao po uzoru na Poljsku. Njihova Vlada otkrila je korupciju u nogometnom savezu i suspendirala vodstvo bez sankcija krovne Europske nogometne asocijacije.

"Mi ćemo donijeti novi Zakon o sportskoj inspekciji i izmjene Zakona o sportu, koji će biti okvir da svi sportski savezi i svi sportski klubovi funkcioniraju u skladu sa zakonom."

U Rusanovoj se godinama prljavština gurala u stranu. Ulogu dubinskih čistača trebala bi preuzeti sportska inspekcija.

"S jedne strane je to nadzor i kontrola, ali s druge strane i treba to shvatiti kao oblik pomoći", ističe Srebrić, koji podsjeća da je vodstvo Saveza u prosincu dobilo potporu skupštinara, ali ne odbacuje mogućnost da će ipak ponuditi mandat na raspolaganje.

"To bi mogao govoriti samo u svoje ime. Ne mogu govoriti u ime ostalih. Tu je i predsjednik, tu su i drugi članovi izvršnog odbora. Budući ponedjeljak nije daleko ostavimo da se to riješi na službenom mjestu, odnosno na sjednici Izvršnog odbora."

Tajnik saveza nije propustio napomenuti da se pozitivne promjene u nogometu neće dogoditi samo zahvaljujući njihovom odlasku....

Nastavi čitati

Nastavi čitati