Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Naizgled idealno

Je li moguće: BBB-i i Torcida zajedno na Maksimiru?

Nedjeljni derbi Dinama i Hajduka mogao bi vrlo lako ući u povijest po jednoj stvari.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ove nedjelje na Maksimiru će po drugi put ove sezone igrati Dinamo i Hajduk. I jedni i drugi očekuju navijačku podršku. Hajduka redovito prati velik broj navijača kod najvećeg rivala, a isto se očekuje i u nedjelju.

>> Iz Dinama uputili poziv Hajduku: Svi su dobrodošli na Jug, ali...

No, Torcida ovaj put neće biti smještena na južnoj tribini. Problem su 'vaučeri', koje sve navijačke skupine u Hrvatskoj odbijaju jer ne žele dostavljati svoja imena i prezimena klubovima.

Boje se navijači kako će onda čelnici klubova samovoljno birati tko smije, a tko ne smije na stadion. Drugim riječima, boje se scenarija s Maksimira gdje su na 'crnoj listi' i oni sa sudskim zabranama i oni bez takvih odluka pravosudnih organa.

S druge strane, vaučere je u domaći nogomet donijelo državno tijelo koje se zove Nacionalni odbor za borbu protiv nasilja u sportu, a kojeg čine predstavnici Vlade, policije, HNS-a... Pokušaj je to da klubovi odgovaraju za svoje navijače na gostovanjima tj. da oni garantiraju za njihova imena i prezimena.

Južna tribina najsigurnija, a bit će prazna

Direktor Dinama Tomislav Svetina najavio je kako klub samo poštuje tu odluku zbog koje će južna tribina biti zatvorena ako im Hajduk do petka ne dostavi popis gostujućih navijača. To znači da će sigurno biti zatvorena, jer Hajduk neće dobiti niti jednu prijavu za vaučere.

Ako znamo da je najavljen dolazak više tisuća pripadnika Torcide, pitamo se gdje će biti smješteni. Naravno, ako će uopće ući na stadion. Na ulazu ih mogu dočekati redari i policija i zabraniti im ulazak na stadion čak i ako imaju kartu. Događalo se to na hrvatskim stadionima od uvođenja 'vaučerizacije'. Pedesetak Riječana nije moglo ući na isti stadion prošle subote, jer su imali riječke adrese na osobnim kartama.

Pitamo se što ako navijač Dinama hoće ući na stadion, a ima riječku adresu? Što ako navijač Hajduka hoće ući na Maksimir u nedjelju kao običan gledatelj, a ne pripadnik navijačke skupine? Tko će i kako vršiti razvrstavanje onih 'podobnih' i onih 'nepodobnih' kod ulaza na sportsko borilište?

Boysi i Torcida zajedno na istoku?

Zanimljivo će biti i ako pripadnici Torcide uđu na stadion. Gdje će biti? Na zapadnoj, sjevernoj ili čak istočnoj tribini. Zamislite, BBB-i i Torcida na istoj tribini, kao nekad. Nije nemoguće s obzirom na nedavno navijačko ujedinjenje usmjereno protiv uvođenja kontrole osobnih podataka prilikom gostovanja.

No, iako zvuči romantično, to nikako nije pobjeda 'vaučerizacije'. To je puno veći rizik po pitanju sigurnosti nego da svatko navija za svoje tribine. Zamislite navijače Hajduka koji su ušli 'kao obični gledatelji' na sve tribine. Nije jasno kome to može biti u interesu.

Hoće li policija birati tko može, a tko ne u Zagreb?

Čak se spominjalo i zaustavljanje navijača Hajduka kod Lučkog od strane policije. Kako će policija dokazati nekome tko putuje u osobnom automobilu bez navijačkih obilježja da ide na utakmicu. Zar će svi s adresama koje nisu zagrebačke biti zaustavljeni? Pitamo se opet, tko je taj tko će odrediti tko može, a tko ne može 'ući u Zagreb'?

Zamislite situaciju u kojoj dva brata iz Trogira idu u posjet majci u bolnicu u Dubravi, a završe na ugodnom razgovoru na autocesti s pripadnicima specijalne policije. Pa neka oni objasne, ako mogu, da ne idu na utakmicu.

Rješenje trenutnog stanja je vrlo kompleksno. Situacija je daleko od crno-bijele. Odluka o vaučerizaciji nije do kraja promišljena, iako su navijačke grupe nekim huliganskim ispadima aktivno kumovale ovakvom stanju u kojem se njihov pokret zatekao.

Nisu vaučeri naša izmišljotina, no možda nisu ni rješenje za spriječavanje nereda na hrvatskim stadionima. Hoćemo li nakon nedjelje biti pametniji, teško je reći. No, dojam je kako su derbiji Dinama i Hajduka posljednjih godina bili prilično dobro organizirani. Što će se događati u nedjelju, sada nitko ne zna.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider