Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Jurčić na mukama

Jaka Rijeka, snijeg i slabiji Dinamo: Postaje li to HNL - zanimljiv?

Iako je nominalno riječ o zaostaloj utakmici jesenskog djela prvenstva, jučer odigran dvoboj u osječkom Gradskom vrtu bio je zapravo prvi glasnik nadolazećeg HNL proljeća. I ako je suditi po pretpremijeri, predstava bi mogla biti pravi mali hit.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Sedam godina čekano slavlje Osijeka nad Dinamom itekako je uzburkalo inače mirne, prilično očekivane i zbog toga nerijetko dosadne domaće nogometne vode. Ne samo zbog toga što je Dinamo prosuo bodove tamo gdje ih je obično lagano pobirao, već i zbog eventualnih posljedica koje taj kiks donosi.

>> 'Novi' Dinamo Mamiću priuštio stres, s slijede Rijeka i Hajduk!

Za anemičan nastup u Osijeku, Modri su „nagrađeni“ dodatnim pritiskom na momčad i trenera Jurčića. Riječ je o treneru uz kojeg se vežu mnoga propitkivanja i o kojem svatko ima svoje mišljenje – jedini ga ne bi nikad ni instalirali na modru klupu, drugi pak na čelu s „Onim-kojeg-se-to-jedino-pita“ ističu kako će Kruno, baš na istim temeljima na kojima je izgradio igračku karijeru, utabati put do visokokvalitetnog trenerskog stručnjaka.

Temelja za svoje stavove imaju i jedni i drugi. To potvrđuju Jurčićeva prva dva mandata na vrućoj maksimirskoj klupi. A ono što mu, sudeći prema rezultatima u pripremama i dvoboju u Osijeku, sprema treći mandat na drugoj najvažnijoj trenerskoj funkciji u državi, čini se kako bi ubrzo mogli dobiti i konačni odgovor na to pitanje.

I kladionice su se već pozabavile Kruninim povratkom u Zdravkov dom i u ponudu stavile zanimljivu mogućnost klađenja na dan kada će Jurčić dobiti novu „pedalu“ iz Maksimira.

Zabavno bilo ili ne, Jurčiću ovog puta doista treba dati vremena. Mamić mu je još minulog prosinca u ruke dao dobar plavi bolid koji je, na krilima prvog boda u Ligi prvaka nakon dugih 13 godina, nudio svjetlu budućnosti. A onda je s njega početkom prijelaznog roka skinut sjajni prednji branik(č) Domagoj Vida, isprobane stare kočnice u liku i djelu Portugalca Tonela također su izvađene, a onda je kao „šlag na torti“ talijanskom partneru iz Milana ustupljen i ponajbolji mladi motor s ovih prostora koji je tek počeo dostizati veće stupnjeve okretaja.

Jurčiću, zbog svega toga, stvarno treba vremena. Ipak, i on bi trebao izbjegavati izjave kao što je dao nakon osječkog poraza:

''Pokušali smo igrati ono što smo tijekom priprema uvježbavali, dakle, preferirati igru s mnogo kratkih pasova, ali okolnosti nam nisu odgovarale, prije svega tu mislim na snježni teren.''

Realno, zvuči kao izjava tipa koji se tek sad upoznaje s matematikom, uzima kalkulator u ruke, upisuje 2 + 2 i onda se čudi kako to da je ispala četvorka. Jer inzistirati na pas igri u onakvim nogometnim (ne)prilikama, doista je bilo besmisleno – takve utakmice dobivaju se na želju i volju. I zato je Dinamo izgubio. Odnosno, bolje rečeno, zato je Osijek, unatoč silnim financijskim problemima i ozljedama koje su poharale Mršićev sastav, pobijedio.

Sammir. To je drugo ime koje je iskočilo u prvi Modri plan. Brazilac već dugo slovi za najvećeg talenta Modre svlačionice, ali nikada do sada nije bio onaj „prvi“ igrač, čovjek od kojeg su navijači najviše očekivali. Sada? E, sada se i oni najzagriženiji protivnici Zdravka Mamića okreću njegovom „filhu“ kao jedinom spasitelju. Nema više Badelja, nema malog Kove, a otišao je i Vida koji se nametnuo kao vođa najpotentnijeg Dinamovog vala. Ostao je samo Sammir. I teret organiziranja napadačkog djela Dinamove igre. O tome koliko se ta dva važna segmenta mogu približiti jedan drugome, ovisit će Dinamova krvna slika u proljeće.

I tako je Jurčić već u prvom nastupu potrošio jedan od svoja, u vrh glave, tri đokera koje mu je ustupio Zdravko Mamić. Teško da je očekivao da će se s prvim morati rastati već u Gradskom vrtu. A veliki ispiti praktički tek slijede. Već slijedećeg vikenda, u Zagreb dolazi pojačana i opasna Rijeka. Jurčić ima svega 5,6 dana za drastično poboljšanje svoje momčadi.

Vremenska prognoza za kraj tjedna, navodno, donosi novi veliki snježni val. I ovaj bi trebao zatrpati sve živo sa svojim 50-ak centimetara visokim nanosima. Na veliku tugu i jad Zagrepčana. Svih? Možda ipak baš ne svih...

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider