Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Poseba pravila za neke

HNL potvrdio da je lakrdija od lige: Derbi registriran 3:0 za Dinamo

Kao šlag na tortu još jedne sezone HNL-a stigla je vijest o odluci povjerenika za natjecanje Josipa Breznog.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prekinuta utakmica između Dinama i Hajduka bit će registrirana 3:0 u korist Dinama. Tako je odlučio Josip Brezni, povjerenik za natjecanje. Podsjetimo, derbi je prekinut u 85. minuti zbog skandiranja 'HNS pederi, nogomet se sj…' i 'Mamiću cigane'.

Zanimljivo, ovom je odlukom kažnjen Hajduk jer se prekid dogodio nakon skandiranja gostujućih navijača, no skandiranja su trajala cijelu utakmicu i to s tribine s domaćim navijačima BBB-ima.

Za sve ne vrijede ista pravila

U HNL-u se još jednom potvrdilo da za sve ne vrijede ista pravila. Nedavno je zbog komentiranja sudaca kažnjen Hajdukov predsjednik Brbić, dok Josip Brezni nije kaznio Zdravka Mamića zbog istog kršenja pravilnika jer pod izlikom da nema ingerenciju nad članom Izvršnog odbora HNS-a, iako je svima jasno da je Mamić prekršaj počinio kao izvršni predsjednik Dinama.

A zašto HNS onda nije kaznio svog potpredsjednika zbog toga? Nije ni čudno kada ga nisu kaznili zbog puno gorih stvari poput tučnjave u loži, vrijeđanja ministra sporta po nacionalnoj osnovi itd...

No, to je samo nastavak lakrdije koja vlada u domaćem prvenstvu zadnjih godina. Na kraju ove sezone svjedočili smo činjenici da neki klubovi s dna ljestvice lakoćom nižu pobjede nad vodećima u ligi, da europske kladionice redom skidaju Lokomotivu s ponude (prijelaz iz 2 u 1), da Slaven Belupu sude suci iz Osijeka s kojim se pak Koprivničanci bore za ostanak u ligi itd…

I na kraju, utakmice se prekidaju zbog vrijeđanja koja po hrvatskom zakonu nisu prekršaji. Skandiranja jesu primitivna i za svaku osudu, ali zašto se nisu prekidale utakmice za 'gazi Purgere' ili 'ubij Tovare'?

Pročitajte obrazloženje u cjelosti:

Nakon što je prikupio izvješća s prekinute utakmice 36. kola MAXtv Prve lige Dinamo-Hajduk, povjerenik za natjecanje Josip Brezni donio je odluku o registraciji utakmice 3:0 (par-forfe) u korist Dinama.

Prema izvještaju suca Bebeka i delegata Vučemilovića, utakmica je prekinuta u 85. minuti kod rezultata 1:0 zbog opetovanog homofobnog i ksenofobnog neprimjerenog vrijeđanja od strane gostujuće navijačke skupine Torcida smještene na južnoj tribini stadiona Maksimir.

Organizator utakmice GNK DINAMO i službene osobe utakmice u cijelosti su u provedbi organizacije utakmice poštivali odredbe Pravilnika o sigurnosti na nogometnim utakmicama i uputa HNS-a o postupanju službenih osoba u slučaju neprihvatljivog ponašanju dijela gledatelja na utakmicama Prve lige pod brojem 1917/14 od 25.04.2014. godine.

Prije i za vrijeme odigravanja utakmice gledatelji su putem razglasa upozoravani na moguće posljedice neprimjerenog ponašanja, ali je unatoč višekratnog upozoravanja organizatora sudac zbog vrijeđanja od strane gostujućih navijača bio prisiljen aktivirati predviđenu proceduru zaustavljanja igre: prvi puta u 39. minuti u trajanju od jedne minute te potom u 48. minuti u trajanju od 14 minute kada je povukao momčadi u svlačionice. Na sastanku krizne skupine tijekom drugog prekida igre postignuta je suglasnost svih službi zaduženih za organizaciju utakmice da se u slučaju ponavljanja neprimjerenog ponašanja gledatelja utakmica trajno prekine do čega je došlo u 85. minuti.

Iz izjave suca utakmice u Izvještaju o utakmici te dopunskom izvješću delegata utakmice utvrđeno je da je tijekom utakmice u nekoliko navrata bilo neprimjerenog vrijeđanja i od strane manje domaće navijačke skupine BBB smještene na istočnoj tribini koja je napustila stadion nakon 70. minute utakmice, ali da je predviđena procedura zaustavljanja igre i trajnog prekida utakmice provedena zbog neprimjerenog ponašanja gostujućih navijača.
Prema propisima Hrvatskog nogometnog saveza klubovi su odgovorni za ponašanje svojih navijača te je jasno da HNK HAJDUK snosi odgovornost za prekid utakmice.

Na temelju utvrđenih činjenica stekli su se uvjeti za primjenu odredbi iz članka 59. stavak 1. Pravilnika o nogometnim natjecanjima HNS-a pa je utakmica registrirana rezultatom 3:0 (par-forfe) u korist GNK Dinamo.

Protiv odluke Povjerenika za natjecanje može se uložiti žalba Komisiji za žalbe Udruge Prve HNL u roku od 2 dana od dana uručenja uz propisanu taksu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider