Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Hajdukov 'dragulj' ravan Haliloviću: U Dinamu bi već vrijedio milijune!

Priča o Haliloviću i Bašiću paradigma je priče o Dinamu i Hajduku u posljednjih desetak i više godina…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Iako je Igor Tudor učinio sve što je u njegovoj moći da svijetla reflektora okrene prema svojoj malenkosti, glavna priča dramatične utakmice u Koprivnici ipak je bio Josip Bašić, mlađahni Hajdukov dragulj koji je golom u finišu donio bod splitskom klubu. Bašić je u Koprivnici upisao tek drugi nastup u dresu Hajduka, a pogodak protiv Slavena prvijenac mu je u seniorskoj momčadi „bijelih“.

>> Pobjeda Torcide, Tudor ljutit: Ne znam čemu igranje s ovakvim sucima

>> Čudesna utakmica u Koprivnici: Hajduk se 'vratio iz mrtvih'!

Bašić ima 17 i pol godina, može se reći da je svojevrsni Hajdukov odgovor Dinamu i njegovu tri mjeseca mlađem Alenu Haliloviću. I dok je „modri wunderkind“ već više od godinu dana član seniorske momčadi Dinama i jedna od glavnih tema hrvatskih medija, Hajdukov dragulj tek se probija u prvu momčad „bijelih“ i daleko je od Halilovićeve medijske eksponiranosti.

Josip Bašić - Hajdukov dragulj

Bašić je debitirao za Hajduk u derbiju s Dinamom u rujnu prošle godine dok je „bijele“ vodio Mišo Krstičević. Dakle, drugi nastup čekao je više od godinu dana. Zašto je toliko čekao, to je pitanje za čelnike i struku Hajduka. Mišljenja smo kako se radi o velikom talentu, čiji smo potencijal zamijetili tijekom jednog okršaja Dinamovih i Hajdukovih kadeta prije nekih godinu i pol dana. Kako ga prije nismo gledali uživo, tada smo zaključili, a nismo bili jedini, da je Bašić po talentu „al pari“ Haliloviću, s time što je fizički moćniji.

Međutim, za razliku od Dinama, Hajduk je nadasve sramežljivo krenuo u promociju svojeg dragulja. Halilović je zahvaljujući svojem talentu, ali i vještom klupskom marketingu, u posljednjih godinu dana okupirao naslovne stranice, dok je Bašić ostao u debeloj sjeni.

Ne znamo je li to bio strateški plan Hajduka, ali čisto sumnjamo, jer bliža i dalja povijest pokazuje kako je Dinamo u pravilu bio umješniji u promoviranju i potom plasiranju svojih igrača. To ćemo lako argumentirati listom najvećih domaćih transfera na kojoj dominiraju Dinamovi igrači, koji nerijetko nisu bili dramatično kvalitetniji od Hajdukovih, ali su svejedno odlazili u inozemstvo za znatno veće svote. Je li u pitanju sposobnost Dinamova vodstva ili nesposobnost ljudi koji su vodili Hajduk, procijenite sami.

Dinamo je brzao s Halilovićem, Hajduk kasni s Bašićem

S odmakom od godinu dana i s obzirom na razvoj situacije s Halilovićem, moglo bi se zaključiti kako je Dinamo pogriješio s prevelikim forsiranjem svojeg iznimno talentiranog, ali nedozrelog nogometaša koji nije baš najbolje podnio teret koji mu se sručio na nejaka leđa. Iz Dinama su priznali kako su napravljeni neki pogrešni koraci, jedan dio krivice snosi i sam Halilović te njegova bliža okolica, no postavlja se pitanje je li Hajduk pogodio, ako je to bio dio plana, tako što je Bašića ostavio u „debeloj sjeni“?

Vjerojatno je istina negdje u sredini. Dinamo je možda trebao usporiti s Halilovićem, dok je Hajduk trebao malo više forsirati Bašića. Ako ćemo suditi po tržišnoj vrijednosti dvaju igrača, Dinamo ipak ima više razloga za zadovoljstvo. Halilović daleko bolje kotira na „mercatu“ iako je nešto mlađi od Bašića. Da je Bašić kojim slučajem u Dinamu, već bi vrijedio milijune.

Je li Hajduk trebao više koristiti Josipa Bašića?

Ukupno glasova:

Namjerno u prvi plan stavljamo financijsku stranu cijele priče, jer, nemojmo se lagati, to je najvažnija stavka objema stranama, vjerojatno još važnija Hajduku koji je u velikim financijskim problemima i nasušno mu treba barem jedan veliki transfer da izađe iz „gabule“. A Hajdukovu praznu kasu mogao bi napuniti možda i rekordnim transferom upravo Bašić, koji je, prema našem mišljenju, uz Halilovića vjerojatno najveći potencijal hrvatskog nogometa. No, da bi se došlo do rekordnog transfera, igrača treba pravilno tretirati. Mjera je ključna riječ.

Hajduku nitko nije kriv

Priča o Haliloviću i Bašiću paradigma je priče o Dinamu i Hajduku u posljednjih desetak i više godina. Stoje neke objede iz Splita na račun „modrih“, čija je nesumnjiva prednost financijska premoć metropole u odnosu na ostatak države, iako ni Hajduk nije bio lišen „financijskih injekcija“ koje su ubrizgavane od strane vidljivih i nevidljivih struktura moći ove države, ali Hajduku nitko nije kriv što često nije znao iskoristiti svoje prednosti.

Nitko mu nije kriv što je rasuo sredstva dobivena kod preoblikovanja, nitko mu nije kriv ni što su mladi nogometaši iz dalmatinskog bazena završavali u Dinamu, uključujući i Modrića, jer ih u Hajduku nisu na vrijeme prepoznali ili su ih čak odbacivali, te su kasnije ostvarivali višemilijunske transfere.

Hajduku također nitko nije kriv što svoje „bašiće“ ne promovira ili ne zna promovirati kao Dinamo. Istina je da su centrale najvećih medija u Zagrebu, ali Hajduk je kao i Dinamo nacionalni hrvatski klub i ima navijače u svakom kutku Hrvatske, pa i u Zagrebu koji je po broju Hajdukovih navijača odmah iza Splita. Po tome je jasno da je medijska zastupljenost oba kluba podjednaka. Ako ništa drugo, medijima takav balans nameće tržišna logika. Pitanje je samo koja strana bolje plasira svoje „proizvode“.

Tržišni zakoni

Kao što je Dinamo brzao s Halilovićem, Hajduk kasni s Bašićem, ali daleko od toga da je zakasnio. Obojica su tek započeli svoju profesionalnu karijeru. Ako se budu razvijali sukladno svojem talentu, uvjereni smo kako će biti stožerni igrači hrvatske reprezentacije u sljedećih 10-15 godina. Možda zvuči paradoksalno, ali ako se budu razvijali kako treba, sigurno neće još dugo nositi dresove Dinama i Hajduka. To je žalosniji dio cijele priče.

Možemo mi moralizirati koliko hoćemo, to je tako, to nameću tržišni zakoni današnjeg svijeta. Svjedoci smo da ni puno bogatije države ne mogu sačuvati svoje talente. Slična priča događa se u Belgiji, Nizozemskoj, Danskoj ili Švedskoj, do ulaska ruskog i arapskog kapitala čak i u velikoj Francuskoj, koja je bila ponajveći i još je veliki izvoznik mladih nogometaša.

Na području cijele Europe i svijeta vodi se nesmiljena tržišna bitka, a nepobitna je činjenica da se u toj bitci Dinamo puno bolje snalazi(o) od Hajduka. To je glavni razlog zbog čega je do sada pobjeđivao u domaćem prvenstvu. Financijska moć nosi svoje na svim razinama.

Mlada i potentna momčad Hajduka

Može li se u skoroj budućnosti situacija okrenuti? Hajduk je ponovno stvorio mladu i potentnu momčad, prepunu talentiranih nogometaša, koji se nalaze u rukama jednako tako talentiranog trenera, doduše, odveć nervoznog za naš ukus, ali to valjda ide uz mladost i neiskustvo. Bude li na Poljudu pameti i dovoljno sposobnosti, Hajduk bi trebao imati unosnu „ljetinu“ ili možda već „zimnicu“, a posljedično će doći u priliku prekinuti Dinamovu dominaciju.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider