Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

GOL.hr spekulira: Je li ishod rata Markovića i Štimca u rukama Bilića?

Ministarstvo uprave nikako da se oglasi, a time se ostavlja prostor za svakojake spekulacije…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Rat za prijestolje HNS-a nastavlja se nesmiljenom žestinom. S jedne strane Vlatko Marković i Zdravko Mamić, a s druge Igor Štimac i Reno Sinovčić ukopani su u rovove i nemaju namjeru popustiti niti za milimetar.

>> VIDEO Veliki obrat: Štimac ipak pobjeđuje Markovića i Mamića!?

Dok se čeka konačna odluka Ministarstva uprave o potvrdi ili poništenju prosinačke Izborne skupštine, obje strane koriste svaku priliku kako bi istakli svoju ispravnost u tumačenju razno-raznih propisa, statuta i zakona.

Sudeći prema dosadašnjem iskustvu ne bi se iznenadili da MU konačnu odluku prolongira iza kvalifikacijske utakmice Hrvatske i Gruzije, koja će se odigrati 3. lipnja u Splitu

Ured za opću upravu Grada Zagreba potvrdio je svoju odluku o ispravnosti upisa Vlatka Markovića za predsjednika HNS-a, što je iz krugova oko Markovića protumačeno kao jasan znak da će Ministarstvo uprave potvrditi prosinačke izbore. Nedugo potom iz Ministarstva uprave stigla je odbijenica na žalbu Markovićeve frakcije u NS Dubrovačko-neretvanskoj županiji po pitanju legitimiteta Tomislava Jurjevića kao predsjednika spomenutog saveza. Dakako da je Štimčeva strana protumačila ovu odluku Ministarstva uprave kao signal da će prosinačka skupština biti poništena, odnosno da je na dotičnoj skupštini nelegitimno oduzeto pravo glasovanja Jurjeviću od strane verifikacijske komisije i preusmjereno prema Mati Previšiću. Previšić je glasao za Markovića, a budući da je Marković pobijedio samo za jedan glas, jasno je zbog čega je taj detalj bitan u cijeloj priči. Uglavnom, obje strane u javnosti pokušavaju ostaviti dojam kako će Ministarstvo uprave donijeti odluku u njihovu korist. Nije teško zaključiti da time pokušavaju izvršiti pritisak na MU ne bi li ono glasovalo kako njima odgovora.

U međuvremenu je u hrvatskom nogometu i oko njega stvorena nepodnošljiva atmosfera iščekivanja pravorijeka Ministarstva uprave. Otezanjem donosenja odluke svemu je kumovala i samo Ministarstvo. Još uvijek se ne zna što će ono odlučiti, ali ni kada će ta odluka pasti. Doista ne vidimo više razloga za otezanje. Niže instance dale su svoj sud i sada je na potezu Ministarstvu uprave da konačno razriješi slučaj koji poput omče visi oko vrata hrvatskom nogometu. Apeliramo! Neka konačno objelodane svoje rješenje kako bi se moglo krenuti u raspetljavanje cijele situacije.

Ako MU namjerava potvrditi rezultate prosinačke skupštine bez obzira na rezultat utakmice s Gruzijom, nema ni jednog razloga da to ne učini u roku nekoliko dana

U ovom trenutku najnezahvalnije je spekulirati, ali mediji su na to primorani upravo zbog otezanja MU-a. Sudeći prema dosadašnjem iskustvu ne bi se iznenadili da MU konačnu odluku prolongira iza kvalifikacijske utakmice Hrvatske i Gruzije, koja će se odigrati 3. lipnja u Splitu. Dijalektičko-spekulativnom metodom pokušat ćemo potkrijepiti našu tezu, ako ništa drugo, onda radi čiste razbibrige, i bez pretenzije da je označimo kao krajnjom istinom. Ocijenite sami „drži li vodu“ sljedeća konstrukcija:

Budući da se radi o odluci Ministarstva, a ne klasičnog suda, nije teško zaključiti, posebice kad znamo u kakvoj državi živimo, da je upliv politike lako moguć. Prema prirodi stvari „politika“ vodi računa o mišljenju javnosti, odnosno glasača, posebice kada su izbori na obzoru. Dakle, sve nam se čini kako u MU razmišljaju kako će njihova odluka biti primljena u javnosti, a nakon utakmice s Gruzijom, bit će puno jasnije kako Marković „kotira u puku“. O utakmici s Gruzijom ovisi sudbina hrvatske reprezentacije u kvalifikacijama za Euro, ali i samog Markovića. Nije teško zaključiti kakvo bi raspoloženje u javnosti izazvao eventualni neuspjeh u toj utakmici, a to je i remi. Izbornik Slaven Bilić sasvim sigurno bi bio smijenjen, ali jasno je da bi i Markoviću dani bili odbrojani. Teško da bi „preživio“ na čelu saveza nakon drugog kiksa zaredom, i to bez obzira na odluku Ministarstva uprave. Nakon što nije išla na SP 2010., Hrvatska bi propustila i Euro 2012., a poslije takvih neuspjeha teško da bi Marković ostao na funkciji predsjednika. Logično je za pretpostaviti da bi izgubio potporu u skupštini čak i kod onih skupštinara koji ga trenutačno podržavaju.

Dakle, Ministarstvo uprave u tom scenariju mirne duše moglo bi donijeti odluku o poništenju prosinačke Izborne skupštine, jer bi Marković ionako morao odstupiti, pa bi novi izbori bili neizbježni. Dogodi li se da Hrvatska pobijedi, Markovićev bi vjerojatno preživio krizu i dobio novi zamah, a Ministarstvo bi u tom slučaju moglo slavodobitno objaviti kako je prosinačka skupština legitimna.

Ako Ministarstvo uprave namjerava poništiti prosinačku skupštinu bez obzira na rezultat utakmice s Gruzijom, nekako nam se čini da bi i u tom slučaju najelegantnije to bilo učiniti nakon utakmice. Naime, time bi se otvorio manevarski prostor za ublažavanje štete u slučaju da Uefa i Fifa stanu na stranu Markovića i takav potez MU protumače kao petljanje politike u rad saveza te suspendiraju Hrvatsku na neodređeno vrijeme. Nakon utakmice s Gruzijom, Hrvatska sljedeću kvalifikacijsku utakmicu igra tek 2. rujna s Maltom, pa bi bilo dovoljno vremena da se Uefa uvjeri kako je to isključivo pravno pitanje. U slučaju da MU donese odluku nekoliko dana prije utakmice, ne bi bilo dovoljno vremena za lobiranje ako se Uefa odluči upetljati u slučaj.

Ako MU namjerava potvrditi rezultate prosinačke skupštine bez obzira na rezultat utakmice s Gruzijom, nema ni jednog razloga da to ne učini u roku nekoliko dana, ali moguće je da bi opet to učinili tek nakon utakmice. Na kraju bi se moglo zaključiti kako je ishod rata između Markovića i Štimca u rukama Slavena Bilića?
Jasno je da spekuliramo, ali ništa drugo nam ne preostaje sve dok se MU konačno ne oglasi i barem izvjesi datum objave konačne odluke.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider