Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Jaki i bez Anasa

Evo zašto Rijeka može do bod(ov)a u Portugalu!

Rijeka otvora natjecanje u Europskoj ligi gostovanjem u Guimaraesu kod Vitorije...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Portugalski Guimaraes prva je stanica Rijekine Odiseje u Europskoj ligi. Momčad Matjaža Keka već je napravila golemi uspjeh samim plasmanom u Europsku ligu, i to preko renomiranog suparnika kakav je Stuttgart, tako da stiže na gostovanje kod Vitorije potpuno rasterećena. Međutim, to ne znači da su Riječani bez ambicija i da su se unaprijed predali. Iako je Vitorija favorit, Rijeka se ima čemu nadati. Zašto i ne bi?

>> Maminjo strahuje: Prijeti li definitivni raspad 'mega Dinama'?

Prema procijeni Transfermarkta, momčad Vitorije vrijedi oko 25, a Rijeke 19 milijuna eura. Nije to neka razlika koja bi sugerirala da su Portugalci značajno bolji. Usuđujemo se konstatirati kako je veliko pitanje postoji li uopće razlika u kvaliteti između ove dvije momčadi? Poznato je da klubovi iz zapadne Europe u pravilu uživaj bolji status i imidž od klubova s naših prostora tako da imaju bolje početne pozicije i za igrače slične kvalitete mogu ishoditi bolju cijenu. Iz tog kuta gledano Rijeka i Vitoria zapravo su tu negdje po kvaliteti.

Vitoria je prošlu sezonu završila na 9. mjestu elitne portugalske lige te je u Europu izašla osvojivši tamošnji Kup, iznenađujuće je u finalu pobijedila veliku Benficu. Međutim, u međuvremenu su prodali ključne igrače. El Soudani je otišao u zagrebački Dinamo, Amido Balde u Celtic, a Ricardo Pereira u Porto. Doveli su desetak nama potpuno nepoznatih nogometaša, a ponešto govori i podatak da su samo za jednog platili odštetu, i to pola milijuna eura za napadača Moussu Maazoua, kojeg su doveli iz tuniskog Etoile Sportive du Sahela.

Istina, Keku će nedostajati nekoliko važnih igrača, među njima najjače zvuči ime Anasa Sharbinija, no Rijeka ima širinu i taj izostanak ne bi se trebao previše osjetiti. Uostalom, ionako ne mogu svi igrati, netko bi morao ostati na klupi. Kek je najavio da se Rijeka neće isključivo braniti na stadionu Alfonso Henriques. Možemo očekivati sličnu taktiku kao i protiv Stuttgarta, gdje se Rijeka svjesno povukla, ali i opasno prijetila iz kontri.

Nema sumnje kako će Benko biti u špicu, dok bi Mujanović i Kramarić mogli ordinirati po krilima. Veznu liniju najvjerojatnije će sačinjavati Močinić, Maleš i Pokrivač, a zadnji red Tomečak, Marić, Lešković i Škarabot. Na vratima će, jasno, biti Vargić. Na prvi pogled Rijeka bi trebala igrati u formaciji 4-3-3, ali prije će to biti 4-5-1. Kramarić i Mujanović vjerojatno će igrati nešto povučenije te će odlaziti prema naprijed kada se za to ukaže prilika.

Bude li Rijeka dovoljno hrabra i odlučna, a ne vidimo razlog zašto ne bi bila, vjerujemo da se može nadati povoljnom rezultatu, što bi bio remi, a možda čak i punom ulovu. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider