Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Tudor zna što radi

Eksplozija Hajduka u lice Dinamu i Rijeci: Bijeli spremni za rat!

Hajduk u nastavak sezone ulazi s nepromijenjenom momčadi te kompaktniji i uigraniji…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Istra i Dinamo otvorili su proljetni dio sezone zaostalom utakmicom 17. kola, no ono pravo tek slijedi. Za vikend se igra 21. kolo HNL-a, na rasporedu su dva derbija - u subotu se igra splitski gradski derbi, Split na Parku mladeži dočekuje Hajduk, a u nedjelju aktualni prvak i vodeća momčad prvenstva Dinamo gostuje kod prvog pratitelja Rijeke. Obje se utakmice igraju s početkom u 17 sati.

Hajduk u nastavak sezone ulazi bez većih promjena, odnosno nitko nije otišao, što je za Bijele najvažniji podatak. Mario Pašalić transferiran je u Chelsea, ali ostaje na Poljudu do kraja sezone. Na Poljud su došla tri nova igrača, lijevi bočni iz Zadra Ivan Anton Vasilj, uzbečki napadač Temurhuja Abduholikov i mladi Crnogorac Božidar Janjušević, ali oni se tek moraju izboriti za mjesto u momčadi.

Igor Tudor i njegova mlada momčad bili su najugodnije iznenađenje jesenskog dijela sezone. Malo tko je mogao očekivati da će Hajduk pratiti ritam Dinama i posebice Rijeke, a još manje da će pružati tako dobre i oku ugodne partije. Može se reći da je Tudor preporodio Hajduk, najviše u smislu igre koja je prilično atraktivna i gledljiva. Hajduk pod Tudorom igra napadački, kombinatorno, nema nabijanja, Bijeli igraju od noge, povezano i smisleno, sa znatno bržim protokom lopte i izmjenama ritma nego ranije. Navijači su to prepoznali i zato su hrlili na Poljud.

Bilo je oscilacija, što je normalno i očekivano, jer se radi o prilično mladoj momčadi kojoj nedostaje iskustva, ali Tudor ni u najkritičnijim trenucima nije odstupao od svoje koncepcije. Dugoročno gledano, takav pristup bi trebao donijeti pozitivne rezultate, a to znači da bi Hajduk trebao biti još bolji u nastavku sezone. Logično je zaključiti da je momčad Hajduka, nakon odrađenih drugih priprema pod vodstvom Tudora, uigranija i kompaktnija, te da su mladi igrači Bijelih dodatno napredovali i da će još napredovati kako sezona bude odmicala. Hajduk bi tek mogao 'eksplodirati'.

U toj momčad ima još skrivenog potencijala koji bi mogao izaći na vidjelo u nastavku sezone. Ako se naše prognoze ostvare, Hajduk bi nošen hukom Torcide mogao biti vraški opasan. Nećemo reći da može do naslova prvaka, za to još nije spreman, ali mogao bi barem zaprijetiti Dinamu, a mislimo kako nije nerealno reći da će se s Rijekom do zadnjeg kola boriti za drugo mjesto.

Mršić ne smije izgubiti u derbiju

S druge strane, koliko nas je Hajduk ugodno iznenadio toliko nas je Split razočarao u jesenskom dijelu sezone, čak ne toliko rezultatima koliko igrom. Crveni su se barem na papiru ozbiljno pojačali za hrvatske prilike, ali na travnjaku se to nije moglo zamijetiti. Uglavnom je to bilo mučenje lopte, nabijanje, igra bez igre... Stanko Mršić pokušao je u startu igrati ofenzivno, ali se nakon nekoliko negativnih rezultata vratio svojem okušanom defenzivnom receptu koji je patentirao tijekom većeg dijela svoje karijere. Odlazak Ante Rebića nema previše veze s promjenom taktike. I prije nego što je otišao Mršić se vratio korijenima.

Na kraju polusezone ni igra a ni rezultati nisu bili onakvi kakvim su ih očekivali čelnici kluba. Stoga je trener Splita pod velikim pritiskom i ne čudi što tako žarko priželjkuje da će Ivica Križanac biti spreman za derbi. Ako Crveni ponovno izgube u gradskom derbiju, Bijeli će im pobjeći na deset bodova razlika, a tu će gorku pilulu braća Žužul teško 'progutati'.

Čelni ljudi Splita u nekoliko su navrata nedvosmisleno poručili da je plasman u Europu imperativ, a ne tek puka nada. Mršić vrlo dobro zna da hoda po rubu provalije i da više nema pravo na krivi korak te je logično zaključiti da je pripreme koncipirao tako da njegova momčad dođe blizu top forme već na startu proljetnog dijela sezone. U suprotnom, za njega će biti kasno...

Rijeka mora napasti Dinamo

Nakon pobjede u Puli, Dinamo puno mirnije putuje na Kantridu. Osam bodova razlike nije mala prednost pa je i pritisak puno manji. Rijeka mora pobijediti ako želi zadržati kakve-takve šanse za naslov prvaka, a to znači da će morati igrati puno ofenzivnije nego u prvom ovosezonskom ogledu s Modrima, kada nije pošteno ni zapucala na vrata aktualnog prvaka. Iako pojačana bivšim dinamovcima, ništa bolju igru nije pružila ni u Maksimiru.

U te dvije utakmice moglo se nazrijeti da Rijeka još uvijek ima određeno strahopoštovanje, da ne kažemo kompleks prema Modrima, jer momčad Matjaža Keka u europskim je ogledima pokazala da može igrati puno bolje. Rijeka je cijelu polusezonu imala problema u utakmicama s najvećim rivalima u HNL-u. Vidjet ćemo jesu li se Riječani oslobodili pritiska koji ih je očigledno sputavao u derbijima, ali sve govori da bi Rijeka mogla biti samo bolja. Iako Rijeka ima široku klupu, ipak nije navikla igrati na tri kolosijeka. Oslobođeni europskih iskušenja i koncentrirani samo na domaće utakmice, Riječani bi morali biti odmorniji i posljedično učinkovitiji.

Dinamo je u Cleytonu, čini se prema utakmici u Puli, dobio veliko pojačanje, vidjet ćemo hoće li Rijeka profitirati sa svojim Brazilcem. Moisesa (25) na Kantridi svi hvale, tvrde da je riječ o modernom veznjaku s izraženim radnim navikama. Međutim, bivši igrač Portuguesa iz Sao Paula cijelu je karijeru proveo u Brazilu i pitanje koliko će mu trebati vremena da se prilagodi europskom stilu nogometa. Kako god, Rijeka ima sve potrebno da zagorča život Dinamu.

Borba za ostanak

Prvo kola nastavka sezone moglo bi odrediti i borbu za ostanak u ligi. Padne li Osijek u Zadru, teško da može dostići Zadrane do kraja sezone. I ne samo to, ako Hrvatski dragovoljac sruši Istru, Osijek će preuzeti 'fenjer'. U Zadru će se puno toga odlučivati.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider