Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

'Sat nogometa' Cleytona i Halilovića: To se zove - pojačanje!

Dinamo je slomio Istru nakon ulaska Cleytona i Halilovića koji su podigli igru Modrih na znatno višu razinu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Duje Čop postigao je dva pogotka za pobjedu Dinama na otvorenju proljetnog dijela sezone u Puli protiv Istre, čime je zavrijedio titulu junaka utakmice, Soudani je bio na svojoj standardno visokoj razini, no Dinamo proigrao tek nakon ulaska Cleytona i Alena Halilovića, koji su održali pravi sat nogometa.

Dinamo u Puli podebljao prednost: Preokret u režiji Čopa!

Njihovim ulaskom u drugom poluvremenu Dinamo je zaigrao onako kako je to najavljivao Zoran Mamić još na pripremama u Turskoj – kombinatorno, od noge, s puno trke, križanja, mijenjanja mjesta i strana. Prvo i drugo poluvrijeme razlikovali su se kao nebo i zemlja. U prvom su Modri imali posjed, ali igrali su prilično mlako. U drugom dijelu zaigrali su puno agresivnije, s presingom na zadnju liniju suparnika, lopta je išla od noge, nije se nabijalo.

Mamić je pogriješio s udarnim sastavom, čini se da je problem s lijevim bočnim uplašio trenera Dinama, ali potom se ispravio povukavši odličan taktički potez – prebacio je formaciju u 3-4-3, izvukao mlađahnog i impresioniranog prezimenjaka te na vrijeme uveo Cleytona i Halilovića, koji su podigli razinu Dinamove igre za dvije oktave više i zapravo su najzaslužniji što se Modri vraćaju iz Pule s tri boda.

Prosinečki je znao...

Valjda će Mamić od ove utakmice prelomiti i Halilovića stavljati od prve minute, posebice kada nema u sastavu Juniora Fernandesa. Cleyton je već u debiju pokazao da bi doista mogao biti veliko pojačanje za Dinamo. Ugodno nas je iznenadio pruženom partijom. Već kod prvog dodira s loptom odigrao je pas za 'mrtvu šansu' Soudanija, koji loptu nije dobro primio pa je prilika propala, a gotovo identičnu loptu servirao je Čopu za drugi pogodak Modrih koji je prelomio utakmicu. U samo 45 minuta Cleyton je demonstrirao visoku klasu, igrao je onako kako igraju najveći brazilski španeri.

Da je zabio pogodak nakon duplog pasa s Halilovićom, mogli bismo kazati da je odigrao za čistu desetku. Brazilac je pokazao da ima sjajan pregled igre, ubitačan zadnji pas, odlično primanje i predaju lopte. Ne 'carini loptu', kada treba igra na prvu, ali zna i povući. Kao što nedavno reče Robert Prosinečki – čini se da Dinamo u posljednje vrijeme doista nije imao takvog igrača u svojem kadru. Teško je donositi definitivne zaključke nakon samo 45 minuta igre, vidjet ćemo kako će reagirati protiv jačih suparnika, ali čini nam se da je Dinamo napravio pravi posao.

Mora se uzeti u obzir da se Cleyton tek nedavno priključio Modrima i da još uvijek nije ni blizu optimalne fizičke spreme. S nestrpljenjem očekujemo vidjeti kako će igrati kada se do kraja uigra s ostatkom momčadi i podigne fizičke kapacitete do svojeg maksimuma. Dojma smo da je Cleyton na razini Sammira iz najboljih dana. Sammir je brži i okretniji, ali Cleyton, prema viđenom u debiju, ima bolji pregled igre i zadnji pas.

Halilović 'odrastao' pod Mamićem

Ništa lošiju partiju nije pružio ni Halilović. U dva-tri navrata odigrao je loptu s 'očima' za napadače Dinama. Čini se da je u zadnjih nekoliko mjeseci poprilično 'odrastao'. Više 'ne siluje', ne ide glavom kroz zid, odnosno sam na četvoricu. Pod komandom Zorana Mamića igra puno brže i jednostavnije, više trči, nudi se i mijenja mjesta sa suigračima.

Vratar i dalje ostaje enigma. Sandomierski je opet primio pogodak. Je li to slučajno i je li on vratar za Dinamo? Blagojević jest sjajno opalio, ali dojma smo da se Poljak nije baš bajno postavio, jer lopta je išla pokraj živog zida u vratarev kut. A to je zona koju vratar mora pokrivati, kada već dopušta izvođaču slobodnjaka da može pucati desnom nogom s desne strane pokraj živog zida.

Ako je prvo poluvrijeme bila sirotinjska predstava, drugo je bilo za daske HNK-a. Čelnici Dinama pozvali su navijače na stadion najavivši spektakularnu igru u nastavku sezone. Igra u drugom dijelu naznaka je da bismo ovog proljeća doista mogli gledati zanimljiv nogomet na Maksimiru. Modrima je u ovom trenutku ipak najznačajnije što na derbi u Rijeku putuju sa zalihom od osam bodova razlike.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider