Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Zabrana HNL gostovanja

Hoće li klubovi moći bilo kome zabraniti gostovanje? 'Neće!'

Povjerenik HNS-a za sigurnost pojasnio je neke detalje oko pomalo šakntne zabrane navijačkih gostovanja.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Navijačke grupe diljem Hrvatske šokirane su odlukom Nacionalnog odbora za borbu protiv nasilja u sportu koji je aktivirao ranije donešenu odluku o zabrani navijačkih gostovanja na utakmica HNL-a i Hrvatskog kupa.

>> Zabranjena sva gostovanja u HNL-u koja ne organizira klub!

Sva su gostovanja zabranjena osim ako ne idu preko klubova. Drugim riječima, uvodi se sistem 'vouchera' kao u slučaju Dinama i europskih utakmica.

''Izuzete su sve navijačke skupine koje surađuju sa svojim klubovima koji će pak sukladno popisu navijača kupovati ulaznice za gostovanja. Klub to mora učiniti najmanje 24 sata uoči utakmice '', rekao nam je Zoran Cvrk, povjerenih HNS-a za sigurnost u telefonskom razgovoru.

Navijači u strahu od samovolje čelnika klubova

BBB-i su izdali priopćenje u kojem se zgražaju takvom odlukom. Velika većina njihovih pripadnika ionako ne smiju na Maksimir i europska gostovanja jer se nalaze na tzv. crnoj listi kluba. Navijači ne žele prihvatiti činjenicu da ljudi iz kluba mogu birati tko može na stadion a tko ne neovisno je li ta osoba prekršajno ili kazneno gonjena zbog nereda.

Na naše pitanje može li klub zabraniti bilo kome da dobije 'voucher', Cvrk je jasno rekao:

''Ne može.''

Povjerenik za sigurnost HNS-a je naglasio kako je želja da klubovi više surađuju sa svojim navijačima i preuzmu odgovornost za njihovo ponašanje. Klubovi moraju javljati kolegama koji organiziraju utakmicu koliko će navijača doći.

Postojat će situacije gdje će, primjerice, navijač Hajduka iz Koprivnice htjeti kupiti kartu za zapadnu tribinu jer ne želi biti na navijačkoj tribini. Što u tom slučaju?

''Ova mjera se odnosi na sve navijače bez obzira na mjesto prebivanja i bez obzira jesu li oni članovi neke navijačke skupine. Dakle, odnosi se na sve navijače. Na zapadnim tribinama nismo imali incidenata, ali svaki klub ima pravo premjestiti one navijače koji ugrožavaju sigurnost na toj tribini na tribinu s gostujućim navijačima.''

Odluka će se provoditi već od ovog kola u kojem Hajduk gostuje kod Hrvatskog dragovoljca, a Dinamo kod RNK Split. Sumnjamo da će klubovi uspjeti organizirati gostovanja ovog vikenda, a ne sumnjamo s druge strane kako će velik broj navijača izbjeći nova pravila i ući na neku domaću tribinu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider