Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Šok za navijače

Zabranjena sva gostovanja u HNL-u koja ne organizira klub!

Dok je jučer javnost bila zaokupljena reprezentacijom, stigla je vijest o zabrani navijačkih gostovanja kakve smo dosad poznavali.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Odluka koja je donešena još prije godinu dana aktivirala se nakon posljednjih incidenata na utakmicama HNL-a. Navijačka gostovanja su zabranjena osim ako ih neće organizirati sam klub preko 'vaučera'.

To znači da, primjerice, BBB-i više ne mogu na jedine utakmice na koje su mogli ići. Većina grupe nalazi se na popisu Dinama, pa im sada klub neće izdavati dozvole niti za gostujuće utakmice HNL-a, baš kao što je to slučaj u europskim utakmicama.

Također, to znači da netko ne može odlučiti na dan utakmice otići na gostovanje u susjednom gradu ili čak na utakmicu omiljenog kluba koji stiže u vaš grad.

Vidjet ćemo što će donijeti već kolo ovog vikenda. Postoji velika opasnost da navijači zaobiđu ovu zabranu tako što će kupovati ulaznice za domaće tribine, a onda tek može doći do neželjenih scena.

Na službenim stranicama HNL-a objasnili su ovu odluku:

''Na osnovu odluka Nacionalnog odbora za borbu protiv nasilja u sportu sa sjednice održane 30.09.2013. godine koje su obvezujuće za nogometnu organizaciju, mjere koje poduzima MUP RH kao i Akcijski plan HNS-a koji je donio Izvršni odbor HNS-a, HNS je izvijestio klubove, delegate i suce o mjerama koje se moraju poduzeti na utakmicama MAXtv Prve lige i Hrvatskog nogometnog kupa do kraja natjecateljske godine 2013./2014.:

1.- Aktivira se odluka Izvršnog odbora HNS-a točke 2 akcijskog plana o zabrani gostujućih navijača i tribine za gostujuće navijače na utakmicama MAXtv Prve lige i Hrvatskog nogometnog kupa do kraja natjecateljske godine 2013/2014.

2.- Sukladno zaključcima Nacionalnog odbora za borbu protiv nasilja i preporukama MUP-a RH ova odluka se neće odnositi na one klubove koji će preuzeti potpunu odgovornost za organizaciju dolaska svojih navijača na gostujuću utakmicu sukladno čl 14. i 15 Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima .

3.- Potpuna odgovornost za organizaciju navijača na odlazak na gostujuću utakmicu postoji ako sadrži sljedeće elemente :

- sudjelovanje kluba i pomoć kluba u organizaciji putovanja na gostujuću utakmicu svojih navijača i prikupljanje podataka o prijevozu radi sigurnog dolaska u grad domaćin gostujuće utakmice
-organiziranje distribucije ulaznica na način da će se prikupiti osobni podaci navijača koji će moći kupiti ulaznice sustavom 'vouchera' ili popisa navijača koji moraju sadržavati sljedeće podatke;
- ime i prezime osobe
- broj osobne iskaznice
- popis gostujućih navijača sa traženim podacima mora se dostaviti klubu domaćinu 24 sata prije početka utakmice i mora biti unutar broja tzv. sigurnog kapaciteta navijačke tribine koji je potvrđen licencom kluba i stadiona za natjecateljsku godinu 2013/2014 i potvrđen od strane MUP-a RH.

4.- Klub domaćin će omogućiti kupnju ulaznica samo za one gostujuće navijače koji posjeduju voucher izdan od strane gostujućeg kluba ili se nalaze na popisu dostavljenom od strane gostujućeg kluba, te se drugim gostujućim navijačima neće prodavati ulaznice.

Pod gostujućim navijačima se podrazumijevaju svi gledatelji koji podržavaju gostujući klub.

U slučaju da ovakva vrsta organizacije dolaska gostujućeg kluba i navijača gostujućeg kluba nije primjenjena, klub domaćin utakmice MAXtv Prve lige i Hrvatskog nogometnog kupa 2013/2014 ne smije prodavati ulaznice za gostujuće navijače i nije u obavezi organizirati gostujuću tribinu.

5.- Do kraja natjecateljske godine zabranjuje se distribucija pića sa dopuštenom količinom alkohola na svim utakmicama MAXtv Prve lige, kao i na preostalim utakmicama Hrvatskog nogometnog kupa godine 2013/2014.

6.- Ove mjere se primjenjuju odmah, a za provedbu istih zadužuju se svi klubovi MAXtv Prve lige, sudionici HNK, Povjerenik za natjecanje , Povjerenik za sigurnost, sve službene osobe zadužene za organizaciju utakmica – delegati i suci.

O mjerama izvjestiti Ravnateljstvo policije MUP-a RH.

Ove mjere stupaju na snagu i primjenjuju se već od utakmica 13. kola MAXtv Prve lige.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju
Utakmicu po Utakmicu Utakmicu po Utakmicu

Nastavi čitati
divider