Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Borba protiv huligana

Uvodi se prekršajni sudac na stadionu, objavljen 'rat protiv pirotehnike'

Nakon nemilih scena u Rijeci, održana je izvanredna sjednica Nacionalnog odbora za borbu protiv nasilja u sportu.

Sramotni neredi na jadranskom derbiju, za koje su odgovorni huligani s obje strane, ali i jako loša  organizacija utakmice, dovela je do sazivanja prve izvanredne sjednica Nacionalnog odbora za borbu protiv nasilja u sportu.

>> HNS o neredima u Rijeci: Nastavak niza huliganskih ispada

>> Kaos na Kantridi: Pogledajte sukob Armade i policije na tribini

>> Navijači divljali: Kouassi poništio Benkov volej 'a la Van Basten'

Jedna od zadaća ovog tijela osnovanog od Vlade RH je donošenje konkretnih prijedloga kako izmijeniti važeće propise kojima se uređuje područje borbe protiv nasilja u sportu.

Na današnjoj izvanrednoj sjednici dogovoreno je kako će na utakmicama visokog rizika ubuduće biti prisutan prekršajni sudac kao što je to slučaj na velikim nogometnim natjecanjima.

On će na licu mjesta izricati kazne izgrednicima koji se često 'provuku'. To će se primjenjivati već od sljedećeg kola kada igraju Dinamo i Rijeka.

''I UEFA je primijetila da se inače dobri zakoni slabo provode. Prošle godine bilo je 2000 privođenja, ali samo njih 180 je završilo izrečenim kaznama'', rekao je Damir Vrbanović, koji u Nacionalnom odboru za borbu protiv nasilja u sportu predstavlja HNS.

Vrbanović se osvrnuo i na loše odrađen posao organizatora utakmice.

''Problem je u pristupu organizaciji ovakvih utakmica. Utakmice visokog rizika traže specifičnu vrstu organizacije. Ovako velik dolazak navijača traži dramatično drukčiji pristup. Propustima organizatora ugrožavamo javni red i mir čak i onih građana koji nisu išli na utakmicu.''

Također, načelnik uprave policije Krunoslav Borovec je rekao kako će se vjerojatno prilagoditi zakon o zaštitarskim službama kako bi policija mogla imati veće ovlasti kad su u pitanju provjere zaštitarskih službi i njihovih zaposlenika.

''Zaštitari će biti pod većim nadzorom inspekcijskih službi MUP-a. Treba podići kompetenciju redara na ovakvim događajima jer je obaveza sigurnosnih uvjeta na organizatoru i angažiranim zaštitarskim tvrtaka. To ne može raditi bilo tko. To je preduvjet da danas-sutra spriječimo unos onih stvari koji mogu ugroziii sigurnost.''

Borovec je potvrdio kako se nije povećao broj kaznenih prijava protiv huligana.

''Svi znate da je za kaznenu prijavu potrebna teža posljedica. Srećom, ne susrećemo se često s takvim posljedicama kao sada u Rijeci. Podnijeli smo kaznene prijave protiv nepoznatih osoba zbog nanošenje teških ozljeda policajcu i bačenih brojnih pirotehničkih sredstava i kamenja prema drugim navijačima.''

Može li se kolektivno podignuti prijava protiv cijele navijačke grupe?

''Nije moguće prijaviti Armadu ili Torcidu kao udrugu. Tražit će se odgovornost konkretnih fizičkih osoba'', rekao je Borovec te zaključio:

''Odgovornost za ponašanje navijača leži na klubovima.''

U velikoj dvorani Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta sjednicom je predsjedao pomoćnik ministra za sport Petar Skansi, predsjednik Nacionalnog odbora.

On je najavio nultu toleranciju na pirotehniku na utakmicama.

''Privedenom huliganu na licu mjesta bi bila izrečena mjera, na temelju svjedočenja policajca koji ga je i priveo. Također više ne bismo trebali na stadionima viđati niti pirotehnički dekor koji je na našim utakmicama postao dio koreografija navijačkih skupina. Zbog spriječavanja unošenja pirotehnike vršit će se i pojačana nadzor zaštitarskih službi koje osiguravaju utakmice.''

Podržavate li uvođenje prekršajnog suca na utakmicama?

Ukupno glasova:

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider