Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Objasnila razloge

AZTN odbacila tezu o kartelu Dinama i Lokomotive

Nakon inicijative Udruge 'Naš Hajduk', AZTN je slučaj proučila i objasnila razloge odbijanja pokretanja postupka.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Priopćenje prenosimo u cjelosti:

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odbacila je inicijativu Udruge «Naš Hajduk», za pokretanje postupka utvrđivanja zabranjenog sporazuma temeljem propisa o zaštiti tržišnog natjecanja protiv Nogometnog kluba Lokomotiva Zagreb i Građanskog nogometnog kluba Dinamo.

Nakon analize dostavljene dokumentacije i utvrđenih činjenica te uvidom u europsku praksu, Agencija nije prihvatila navode iz inicijative Udruge Naš Hajduk da su NK Lokomotiva i GNK Dinamo sklopili zabranjeni sporazum o cijenama igrača koje GNK Dinamo posuđuje i plasira u Lokomotivu odnosno cijenama igrača koji iz toga kluba prelaze u Dinamo, pod uvjetima koji nisu dostupni drugim sudionicima na mjerodavnom tržištu. Agencija nije prihvatila ni navode iz inicijative da su Lokomotiva i Dinamo sklopili zabranjeni sporazum o podjeli tržišta i zajedničkom planiranju budućih aktivnosti na tržištu.

Naime, da bi se neki sporazum, odluka ili suradnja poduzetnika smatrala zabranjenim sporazumom u smislu propisa o zaštiti tržišnog natjecanja, moraju biti ispunjena dva temeljna uvjeta. Prvi je da je riječ o sporazumu između dva ili više neovisnih poduzetnika, a drugi da je cilj ili posljedica sklapanja takvog sporazuma narušavanje tržišnog natjecanja.

Međutim, već iz samih navoda inicijative, proizlazi da Dinamo Lokomotiva nisu neovisni poduzetnici, već upravo suprotno. Udruga Naš Hajduk svoju inicijativu temelji na tvrdnji da je Lokomotiva poduzetnik pod kontrolom Dinama te da zbog toga što Dinamo nad njim ostvaruje prevladavajući utjecaj, Lokomotiva nije neovisni poduzetnik. Prema propisima o zaštiti tržišnog natjecanja poduzetnici koji se nalaze pod kontrolom istog subjekta smatraju se jednim poduzetnikom. Dakle, ako Dinamo ima prevladavajući utjecaj nad Lokomotivom, onda bi takva suradnja isključivala postojanje zabranjenog sporazuma budući da nije riječ o dva neovisna poduzetnika.

Agencija nije prihvatila niti navode podnositelja inicijative pravu sudjelovanja nogometnog kluba Lokomotiva u Prvoj HNL i Hrvatskom nogometnom kupu odnosno navode da je plasman Lokomotive u Prvu HNL posljedica zabranjenog sporazuma sklopljenog između Lokomotive i Dinama.

Naime, pravo sudjelovanja pojedinog kluba u Prvoj HNL i Hrvatskom nogometnom kupu, uređenje odnosa između sportskih klubova, obuka i posudba igrača drugim klubovima, licenciranje klubova i druga pravila sportskih natjecanja, uređena su posebnim propisima. Riječ je o Zakonu o sportu, Pravilniku o nogometnim natjecanjima i Pravilniku o licenciranju koje, između ostalih, donose Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Hrvatski nogometni savez i koji su, ujedno, i nadležni za nadzor nad provođenjem propisa.

Primjerice, sukladno članku 14. HNS Pravilnika o licenciranju, klub koji traži licencu ne smije biti izravno ili neizravno u vlasništvu ili pod kontrolom pravne ili fizičke osobe koja ima odlučujući utjecaj na neki drugi klub koji ima pravo sudjelovanja u istoj razini natjecanja kao i tražitelj licence.

Slijedom svega navedenog, Agencija je utvrdila da razmjena igrača između NK Lokomotive i GNK Dinama te natjecanje tih klubova u Prvoj HNL i Hrvatskom nogometnom kupu ne predstavlja narušavanje propisa o zaštiti tržišnog natjecanja. Agencija smatra da je inicijativu Udruge Naš Hajduk potrebno razmatrati u smislu posebnih propisa odnosno kao eventualnu povredu pravila sportskog natjecanja.

Stoga je ocijenila da nema uvjeta za pokretanje postupka po službenoj dužnosti u smislu odredaba Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja te je odbacila inicijativu Udruge Naš Hajduk i ustupila je na postupanje Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider