Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ima li kraja?

Agonija se nastavlja: Hajduk na optuženičkoj klupi!

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv nogometnog kluba Hajduk i Fredija Fiorentinija zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, kojom ih se tereti da su državi utajili devet milijuna kuna poreza i prireza.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Malo se toga službeno može danas čuti iz Hajduka, pogotovo s obzirom na činjenicu da njihov odvjetnik još nije dobio optužnicu, no svakako - ne osjećaju se krivima. Tvrde da je zakon nedorečen i navodno nije bilo namjere da se krši zakon. Neslužbeno, Hajduk je platio bruto iznose bivšim igrača od transfera, tvrdeći da se "tada tako to radilo", a nisu plaćena porezna davanja. Navodno nije bilo ni shvaćeno jasno kako se novac od obeštećenja porezno tretira. Treba također napomenuti da je taj novac - devet milijuna kuna država dobila i to putem ovrhe, no neki sad postavljaju pitanje, je li onda Hajduk dvaput platio tih 9 milijuna.

Državno odvjetništvo tereti Hajduk i njegova bivšeg direktora Fredija Fiorentinija da su tijekom 2008. isplatili naknade igračima, a na te iznose nisu uplatili porez na dodatak i prirez te doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Njihov odvjetnik tvrdi kako još optužnicu nije primio.

"I kad optužnicu primimo, kada je proučimo vidjet ćemo što se konkretno stavlja na teret i iskoristit ćemo zakonsko pravo i izjavit ćemo prigovor i u ime gospodina Fiorentinija i u ime Hrvatskog nogometnog kluba Hajduk", rekao je odvjetnik Hajduka Damir Primorac.

U istrazi je bilo riječi o transferima igrača Nike Kranjčara, Mirka Hrgovića, Nikice Jelavića, Ante Rukavine i Gorana Sablića. No, neslužbeno u Hajduku tvrde kako su igračima platili bruto iznos iz kojeg su oni, smatraju, trebali platiti te obveze.

"Ono što zapravo ovim putem treba jasno naglasiti: nikakve utaje nije bilo, nikakve zlouporabe nije bilo i u cijelosti iznos koji je trebao biti uplaćen na račun proračuna Republike Hrvatske je uplaćen tako da se u konačnici možda postavlja pitanje je li Hajduk ovim putem oštećen i treba li Hajduk od nekoga potraživati iznos koji je uplatio", objasnio je Primorac.

U udruzi Naš Hajduk koja je tražila da se ispita odgovornost za loše poslovanje i traži od bivših uprava naknada štete, misle da je ova, pak, optužba 'šutiranje Hajduka dok je još na podu'.

"Što se tiče nekog budućeg Hajduka, ako on misli opstati i funkcionirati kako treba, mislim da je vrijeme za nove ljude i nov način poslovanja koji više neće dovoditi do ovakvih ni optužnica ni sumnji države i bilo čega odnosno mislimo da, a to smo više puta i već govorili, da se s ljudima koji su doveli do ove situacije ne može rješavati ova situacija", izjavio je Bojan Islamović.

Hajduk je ionako u teškoj financijskoj situaciji, Grad je nedavno dao jamstvo za 60 milijuna kuna kredita.

U istrazi je bilo riječi o pet igrače, vidjeli ste u prilogu kojih, no u svom priopćenju DORH navodi da se Hajduk i Fiorentini terete za naknade četvorici igrača. U svakom slučaju, prema sudu mnogih riječ je o zamršenoj priči. A ovaj slučaj ujedno pokazuje da, bilo da je riječ o neznanju ili kriminalnim radnjama, Hajduk nije dobro vođen od strane svojih uprava.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider