Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Velika sramota

Presuda gazdi Bayerna: Mora u ZATVOR na tri i pol godine!

Bayernov predsjednik Uli Höness osuđen je na tri i pol godine zatvora.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Uli Höness mora u zatvor na tri i pol godine zbog utaje 27.2 milijuna eura poreza.

Suđenje čelnom čovjeku aktualnog prvaka Europe počelo je zbog utaje oko 3.5 milijuna eura poreza. U početku procesa Höness je priznao kako je utajio još 15 milijuna eura da bi do završetka suđenja iznos narastao na 27.2 milijuna eura. Do te svote istražitelji su došli nakon iscrpnog pregleda dokumentacije koju im je dostavio sam Höness.

U četvrtak je održana završna riječ, a nedugo potom i presuda, kojom puno nezadovoljniji mogu biti tužitelji (Hönessu je prijetila kazna od 10 godina, a tužitelji su tražili pet i pol godina zatvora).

Nijemci u šoku nakon što je otkrivena Hoenessova mračna strana

Zanimljivo, u anketama koje su pratile suđenje veliki dio njemačke javnosti smatrao je kako bi puštanje Hoenessa na slobodu bila pljuska svakome tko uredno plaća porez. Hoeness se sada može žaliti na presudu Vrhovnom sudu u Karlsruheu, kao i tužiteljstvo ako nije zadovoljno izrečenom kaznom. U slučaju da Vrhovni sud odbije njegovu žalbu te ako presuda postane pravomoćna, Hoenessa će morati odstupiti s mjesta predsjednika jednog od najmoćnijih klubova u Europi.

Hoeness je godinama bio ikona njemačkog nogometa. Kao igrač s reprezentacijom Njemačke je osvojio titulu europskog prvaka 1972. i svjetskog prvaka 1974. godine. Tijekom igračke karijere devet je godina nosio dres Bayerna, a jednu sezonu je bio u Nürnbergu. Izvan nogometnih terena bio je neumorni borac za pravdu i za poštenje. Figura koju je njemačka javnost smatrala moralnom vertikalom. Legenda njemačkog nogometa Karl-Heinz Rummenigge jednom je kazao "Uli je Otac Tereza s jezera Tegernsee, Nelson Mandela sa Sabener Strase." Osobno je donirao milijune eura, pomagao je i drugim nogometnim klubovima koji su bili u financijskim problemima ogranizirajući prijateljske utakmice. Zbog toga su svi bili u šoku kada se otkrila i njegova mračna strana.

'Napravio sam glupost, ali nisam loš čovjek'

"Između 2002. i 2006. sam kockao u velikom stilu. Danima i noćima sam prodavao i kupovao dionice, bile su to svote koje ni danas ne mogu shvatiti, radilo se djelomice o ekstremnim iznosima. Bio je to čisti adrenalin," priznao je Hoenes u razgovoru za jedne njemačke novine.

Ovo je suđenje, pišu njemački mediji, pokazalo je kako Hoeness ima dva lica. Jedno simpatično i društveno angažirano, a drugo lice pohlepnog kockara: "Osjećao sam se kao da me je netko katapultirao na drugu stranu društva, kao da više nisam bio dio društva. Puno toga si predbacujem. Napravio sam veliku glupost, ali ja nisam loš čovjek," kazao je Hoeness u intervju za tjednik Die Zeit.

Kao prvi čovjek Bayerna Hoeness ima plaću od milijun eura godišnje, dok mu je glavni izvor prihoda proizvodnja kobasica. No, njemačkoj javnosti je bilo teško razumijeti otkud mu toliki novac na računu. Hoeness je bio veliki prijatelj njemačke kancelarke Angele Merkel koja je često uživala u Hoenessovom društvu. Sada se strahuje kako bi cijela afera mogla utjecati na njezin imidž.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider