Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
ivica medo iz rusije

Francuske legende uvjerene u pobjedu: Blanc otkrio ključni razlog zbog kojeg misli da će Hrvatska pasti

Englezi su se spakirali i u tišini napustili Moskvu, a na njihovo mjesto došli su Francuzi...

Laurent Blanc i Lilian Thuram (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Promjena gostiju u našem hotelu Danilovskaja u sklopu kompleksa u vlasništvu Ruske pravoslavne crkve, gdje je smještena jedna od rezidencija patrijarha Kirila. Iz susjednih soba danima smo slušali raspjevane Engleze.

„It's coming home“ utihnuo je nakon poraza u polufinalu od Hrvatske. Prvi susjedi u tišini su spakirali stvari i otišli u Sankt-Peterburg, a na njihovo mjesto stigli su puno mirniji Francuzi.

Nije da su značajno manje optimističniji od Engleza, listom svi vjeruju u pobjedu svoje reprezentacije, ali diskretniji ipak jesu.

„Hrvatska je opasna, bez sumnje ima odličnu momčad, naravno da je ne podcjenjujemo, ali Francuska je ipak favorit. Većina Francuza čvrsto vjeruje da ćemo osvojiti drugi naslov svjetskog prvaka“, kaže nam Guillaume Gensonnie, francuski navijač i suradnik portala En roue libre, kojeg smo upoznali u Moskvi na Legends Super Cupu, turniru veterana na kojem sudjeluju mnoga poznata imena svjetskog nogometa, a koji organizira domaćin turnira u suradnji s FIFA-om.

Cijela Francuska vjeruje u pobjedu

Gensonnie radi za francusku udrugu invalida koja provodi brojne humanitarne projekte u kojima sudjeluju brojni francuski nogometaši.

„Poznajem gotovo čitavu francusku generaciju iz 1998. koja je osvojila naslov svjetskih prvaka. S mnogima sam dobar prijatelj. Ja sam invalid i s njima puno surađujem, puno pomažu u humanitarnim projektima“, kaže nam i ponosno pokazuje već ispranu majicu staru 20 godina s Coupe du Mondea u Francuskoj.

Hoće li Hrvatska postati svjetski prvak u nogometu?

Ukupno glasova:

„Nosim je za sreću. Bio sam na polufinalu protiv Hrvatske. Tada sam imao 19 godina, ulaznicu mi je nabavio prijatelj koji je tada radio kao novinar za L'Equipe. Sjedio sam na novinarskoj tribini“, prisjetio se i trenutka kada je Davor Šuker doveo Hrvatsku u vodstvo od 1:0.

„Dobro se sjećam tog trenutka, bio sam šokiran, kao i svi Francuzi na stadionu.“

U priču se ubacio prijatelj Jean-Paul.

„Ali onda se pojavio Thuram i zavio Hrvate u crne, ha, ha, ha...“

Guillaume se također glasno nasmijao i ponosno digao ruke.

„Opet ćemo vas pobijediti“, zadirkuje nas.

Francuska javnost također očekuje pobjedu svojih ljubimaca.

„Nitko ne podcjenjuje Hrvatsku, ali većina je uvjerena da će Francuska to osvojiti. Takvo je raspoloženju u narodu“, kaže nam kolega Nicolas s nacionalnog francuskog radija dodajući da i osobno smatra kako je Francuska favorit.

Guillaume Gensonnie (Foto: GOL.hr) Guillaume Gensonnie (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

„Ne veliki, ali ipak je favorit. Ako hoćete u postocima, mislim da je 55-60 posto za Francusku.“

Kako god okrenuli, Francuzi imaju debelo pokriće za svoj optimizam jer doista imaju moćnu reprezentaciju, koja je i prije Svjetskog prvenstva bila među tri glavna kandidata za osvajanje naslova. Preostala dva kandidata ispala su, Njemačka već u skupini, Brazil u četvrtfinalu, a Tricolori su opravdali ulogu favorita i plasirali se u finale.

Tamo ih čeka Hrvatska, koju je, realno, malo tko vidio u finalu. No kako je turnir odmicao, situacija se mijenjala, Hrvatska je pobjedom nad Argentinom i posebice Engleskom zaradila respekt na globalnoj razini i sada nitko neće reći da je bez izglednih šansi u finalu.

Blanc: Iskustvo Deschampsa najveća prednost

„Francuska jest favorit, ali ne preveliki. Vidimo da na turniru razlike nisu velike, puno je bilo neizvjesnih utakmica“, komentira Laurent Blanc, član zlatne francuske generacije iz 1998. i kasniji francuski izbornik.

Hrvatski ljubitelji nogometa pamte Blanca i po okršaju sa Slavenom Bilićem u polufinalu SP-a 1998., kada je Bilić isprovocirao isključenje za Blanca, a ovaj mu je to jako zamjerio, kao i cijela francuska javnost. Francuske kolege kažu nam da ne voli razgovarati s novinarima.

Teško je podnosio žestoke kritike dok je bio izbornik i trener PSG-a. Blanc se srdačno pozdravio s našim francuskim poznanikom s početka teksta i ipak nešto duže zastao pred novinarskim mikrofonima.

„Francuska bi trebala biti odmornija, Hrvatska je ipak igrala tri produžetka zaredom, dvaput je izvodila jedanaesterce, sve to umara, i psihički i fizički. No to ne mora ništa značiti, sve je u glavi. Kada dođete ovako daleko, zaboravljate na umor i sami sebe uvjerite da još možete“, kaže Blanc i ističe što je po njemu najveća prednost Tricolora.

Laurent Blanc (Foto: GOL.hr) Laurent Blanc (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

„Iskustvo igranja velikih utakmica. To je naoko mala, a može biti značajna prednost. Ova generacija već je igrala u završnicama velikih turnira, gubila je neke utakmice i zna kako se treba postaviti. Ni tradicija nije zanemariva, povijesno gledajući, Francuska ipak ima više uspjeha nego Hrvatska. Također, naš izbornik Didier Deschamps sudjelovao je kao igrač u mnogim velikim utakmicama reprezentacije. On je osvojio svjetsko prvenstvo i točno zna što treba napraviti i kako pripremiti momčad. To je možda najveća prednost.“

Blanc: Mbappe je fenomen

Blanc se ipak vraća na kvalitetu francuskih igrača.

„Imamo jaku momčad, odlične igrače. Mislim da je to neosporno. Mpappe je fenomen, mlad jest, ali radi se o fantastičnom igraču koji u svakom trenutku može odlučiti utakmicu. Mislim da je prvi igrač naše momčadi, ali najvažnija je momčad. Pojedinac može iskočiti ako momčad bude na razini zadatka. Ovaj turnir to je jasno pokazao. Individualno nitko nije toliko odskočio da bi se moglo reći da je sam vukao svoju momčad.“

Blanc je bio obrambeni igrač s istančanim osjećajem za igru i prostor, važio je za tehnički iznimno dotjeranog igrača, nerijetko je znao postići i pogodak. Zanimljivo je njegovo mišljenje tko bi mogao biti proglašen igračem turnira, ali i tko bi mogao dobiti Zlatnu loptu France Footballa za ovu godinu.

„Francuska ima nekoliko igrača koji su se istaknuli. Spomenuo sam Mbappea, tu su i Kante, Griezmann, ali i Varane igra sjajno. Meni bi bio kandidat za obje nagrade, ali obrambeni igrači teško dobivaju najveće individualne počasti. Veznjaci i napadači ipak su puno atraktivniji publici. Na svjetskim prvenstvima obrambeni igrač nikada nije proglašen najboljim, a Zlatnu loptu France Footballa osvojio je samo Cannavaro od obrambenih igrača.“

Blanc smatra da je i hrvatski kapetan Luka Modrić ozbiljan kandidat.

„Ako Hrvatska pobijedi Francusku u finalu, Modrić će vjerojatno biti najbolji igrač turnira. U tom slučaju mogao bi dobiti i Zlatnu loptu. To je vrlo realna opcija. Pričekajmo finale.“

Candela prognozirao rezultat

Slično kao i Ibrahim Ba, s kojim smo jučer razgovarali, Blanc misli da je Francuska favorit i da je bliža pobjedi u finalu, ali ipak nije otpustio ručnu kao što je to učinio njegov kolega iz šampionske francuske momčadi Vincent Candela.

Vincent Candela (Foto: GOL.hr) Vincent Candela (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

„Jasno da neće biti lako, Hrvatska je pokazala da ima kvalitetu, nije slučajno u finalu, ali mislim da će Francuska opet pobijediti, kao što smo pobijedili 1998. Mislim da je realno zaključiti da smo bolji, kvalitetniji, iskusniji, pa i odmorniji. Ako moram prognozirati rezultat, Francuska će slaviti s 3:1“, kazao je Candela.

Nećemo zaključiti da francuske legende imaju arogantan stav jer svi odreda poštuju hrvatsku momčad i nitko je ne podcjenjuje, što bi, uostalom, bilo prilično glupo, a oni nisu glupani. Samouvjereni jesu, optimistični jesu, a imaju i zašto biti, ako ćemo iskreno.

Međutim, samouvjereni i optimistični mogu biti i hrvatski reprezentativci i navijači. Vatreni su pokazali da se nikoga ne trebaju bojati. Francuska će biti najteži ispit, ali ne i nepremostiv. Vatreni su kadri uspješno ga apsolvirati.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider