Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

Nije Dinamova: ‘’Despina…kraljica maturalne večeri’’

Gutljaj malog makijata i opservacije velikih Hrvata. Ne znam kako bi se Sean Connery snašao na šanku birtije moga oca dok bi gledao Dinamo s nama, ali znam da bi te večeri imao besplatan škropec za najbolju izjavu o Vahinim maturantima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Tko je gledao ‘’Hrid’’? Ne ovu na koju se nasukala modra pedalina, nego film? Blockbuster. Američki. Nicolas Cage i Sean Connery u glavnim ulogama. Upadaju u Alcatraz ne bi li ščepali iskompleksiranog zlikavca kojeg tumači Ed Harris.

>> Mamić daje 'kraljevstvo za strijelca': Šanse se ne broje…

>> Hrvatska mitologija: Zar stvarno mislite da smo bolji od grčkih momčadi?

I probijaju se oni kroz tunele, labirinte Alcatraza i kaže Nicolas, koji igra stručnjaka za kemijska oružja, Seanu…

‘’Ne znam hoćemo li uspjeti…ali dat ćemo sve od sebe.’’

Trzne se na to Sean, u filmu John Mason, naravno bivši agent MI6…

‘’Gubitnici kažu da su dali sve od sebe a pobjednici idu doma i ševe kraljicu maturalne večeri.’’

I tako. Zlikavac je stradao, a dečki su…u sudačkoj nadoknadi.

No ovdje pričamo ipak o – europskoj kinematografiji. Točnije hrvatskoj. Točnije dinamovoj. A na modrom filmskom platnu ne igraju - Chuck, Sean, Nicolas, Steven, Papillon ili Arnold. Ne, na njemu su uvijek zvijezde likovi kao pingivn iz Batmanovog povratka (on mi je prvi pao na pamet jer je hladno dok ovo pišem) ili Marsellus Wallace onaj crnac šef mafije iz Paklenog Šunda, koji je duduše ‘’čunka’’ u filmu, ali znate što mu se dogodilo u podrumu – s policajcem.

Isto ono što se dinamovim navijačima i modrim dečkima događa krajem svakog Prosinca. Htjeli, ne htjeli - kleknu a nisu u džamiji. Nikada za promjenu nisu s druge strane a s one prave – recimo kraljica maturalne večeri.

Ne, nju uvijek osvoji onaj drugi. Nizozemac, Belgijanac, Grk…ma svi se izredaju. A modri dečko sanja o pusi na odjavnoj špici. Grk je bio posljednji i odveo ju je doma. Njegova Helena, Despina ili kako god je noćas i ubuduće je samo njegova. Nakon 37 godina…I to je ljubav, priznat ćete.

A modri maturanti i navijači? Njima ostaje kao i svake godine proljetni voajerizam…uz TV ekrane. I Thompson za atmosferu…’’varala me varala mala Grkinja…’’

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider