Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Reportaža iz danske

Hrvatska kuhinja u Kopenhagenu: "Uđemo li mi i Talijani u polufinale, obući ću gazdu i sve kolege u hrvatske dresove"

Sjeli smo na ručak u talijanski restoran, a iz kuhinje je izašao naše gore list, počastio ručkom i ispričao nam svoju priču.

Hrvatska reprezentacija u ponedjeljak će igrati osminu finala Eura protiv Španjolske, a danski Kopenhagen polako, ali sigurno preplavljuju kockice. U danskoj metropoli trebalo bi biti oko 10 tisuća Hrvata prema našim procjenama, polovica od tog broja bit će na utakmici, a ostali će se raštrkati po navijačkim zonama, pubovima i restoranima.

Lokalni ugostitelji trljaju ruke jer će dobro zaraditi na ovim neobičnim turistima koje ne vide često.

"Odakle ste", upitao nas je jedan konobar Talijan kad smo sjeli na ručak u hotelski restoran.

Hrvatski navijači VIDEO iz Kopenhagena: Velika povorka Hrvata, Blanka Vlašić vodila navijanje, Danci gledali u čudu divider

Inače to ne bi trebao pitati jer su gotovo svi Hrvati u Kopenhagenu obučeni u dresove i lako prepoznatljivi, međutim mi nismo nosili naše boje jer smo ovdje profesionalno.

"Iz Hrvatske", odgovorili smo mu.

Rođeni Zagrepčanin skrasio se u Danskoj

"Oh, pa jedan od naših kuhara iz Hrvatske", rekao je simpatični konobar i otišao u kuhinju.

Pet minuta kasnije iz nje je izašao "naše gore list", 31-godišnji Zagrepčanin Marin Brkić s osmjehom od uha do uha.

Martin Brkić Martin Brkić (Foto: GOL.hr)

"Nisam mislio da ću vidjeti bilo koga iz Hrvatske, mi smo ovdje malo izvan navijačke zone i ne dolazi nam puno posjetitelja Europskog prvenstva, a ja moram raditi ovih dana pa nisam planirao ni ići na utakmicu", započeo je Marin pa nam ispričao svoju priču.

"Rođen sam u Zagrebu, živio sam cijeli svoj život u Sesvetama, ali već pet godina živim ovdje."

"Radio sam u jednom hotelu u Zagrebu kao kuhar i odlučio sam probati pronaći posao u inozemstvu. Javio sam se na oglas za posao u Kopenhagenu i dobio ga. Spakirao sam stvari i odlučio sam probati, bio sam mlad i nisam imao što izgubiti. Imao sam sigurnost kod kuće i uvijek sam se imao gdje vratiti pa mi je utoliko bilo lakše otići", priča.

gol expired Hoće li Dalić poslušati navijače oko zamjene za Perišića? U prvih 11 opet dvojac iz prve dvije utakmice divider

Zaposlio se u struci, kao kuhar u jednom hotelskom restoranu kod gazde Talijana.

"Dobio sam posao u talijanskom restoranu i učio sam zanat od vrhunskih talijanskih kuhara. Probijao sam se malo po malo i sad sam zamjenik šefa, jako sam zadovoljan ovdje."

Zašto baš Danska?

"Čitao sam dosta o Danskoj prije nego sam došao, rekli su mi da je Danska socijalno jako svjesna zemlja jer se brine o svojim ljudima. Imaju dosta visok porez, ja plaćam 36 posto poreza, ali dobijem dosta velik povrat poreza svake godine, nekih 15-ak tisuća kuna."

Svaki 16. stanovnik Kopenhagena je stranac

To odgovara strancima, a njih je ovdje jako puno, lokalci kažu kako je svaki 16 stanovnik Kopenhagena stranac.

"Ima dosta naših ljudi ovdje, rekao bih u cijeloj Danskoj oko 3000 Hrvata, ali ima i dosta Srba te Poljaka. Uglavnom žive po periferiji i manjim mjestima u okolici pa putuju na posao. Ovdje su cijene najma stana jako skupe. Mjesečno oko 17, 18 tisuća kuna."

gol expired VIDEO Genijalac na djelu: Modrić oduševio novom majstorijom, opet vanjska divider

"Ja živim u stanu 86 kvadrata s cimerom, kolega iz restorana i dijelimo rentu. Živimo blizu restorana, zato je tako skup stan, ali mogu izdržati. On je Talijan i uglavnom se ovdje družim s njima", priča Martin, koji je za utakmicu Austrije i Italije uzeo slobodan dan.

"Nisam gledao utakmicu s njima, ali kad sam se jutro poslije pojavio bili su još u euforiji. Vikali su Forza Italia cijelo jutro po kuhinji", smije se Martin.

Ali, danas će se u tom restoranu vijoriti kockasto.

"Danas je na meni red“", kaže Martin pa dodaje: "Budemo li igrali protiv Italije, sve ću ih obući u hrvatske dresove", našalio se.

"Ne ide mi se odavde"

A što će gazda, ako ih dobijemo, hoće li rezati plaću svojem hrvatskom radniku?

"Ma kakvi, nema toga ovdje, u Danskoj nema rada na 'dođem ti'. Za posao koji obaviš sigurno ćeš biti plaćen. Ono što je najbolje je što se u ovoj zemlji trud i predan rad prepoznaju, ako je netko dobar u svom poslu, godišnje mu skoči plaća po nekoliko tisuća kruna. Zato mi se i ne ide odavde. Na kraju mjeseca mi ostane za lijepu ušteđevinu. Deset plus tisuća kuna", podvukao je Martin i pridružio nam se za stolom uz odličnu paštu, a kad smo završili i zatražili račun, njegov kolega Talijan samo je odmahnuo rukom i rekao kako je naš iznenadni domaćin sve pokrio.

"U redu je dečki, kad se vidimo u Zagrebu, vi ćete platiti ručak meni", nasmijao se i otišao natrag u kuhinju.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider