Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Potpuno drugačiji Euro

Očekuje nas nikad čudnije Europsko prvenstvo: "Koliko ima formulara za ispuniti, put na Mjesec bio bi jednostavniji..."

Za tri dana očekuje nas početak Europskog prvenstva 2020.

11 gradova, 11 stadiona i jedna europska nogometna smotra koja je nikad drugačija, nikad čudnija. Stadioni prolaze posljednje ušminkavanje, a svima su u mislima koronavirus protokoli i potencijalni problemi koje nose sa sobom.

Kapaciteti stadiona bit će smanjeni, a mnogi navijači odustaju od puta na Europsko prvenstvo 2020 i praćenja svojih reprezentacija.

Prvi put u povijesti, Europsko nogometno prvenstvo će se igrati diljem Starog kontineta. Tako su gradovi domaćini: Amsterdam, Baku, Bukurešt, Budimpešta, Kopenhagen, Glasgow, London, Minhen, Rim, Sankt Peterburg i Sevilla. 

Hrvatska nogometna reprezentacija svoje utakmice igra u Londonu i Glasgowu, gdje su i dalje na snazi rigorozna pravila. Po dolasku u zemlju, navijači moraju u desetodnevnu karantenu ili nakon petog dana test na koronavirus, pa izlazak iz karantene uz još jedan test osmog dana.

Komplicirana procedura dolaska na utakmice Eura

S lica mjesta sve će pratiti naš Ivica Medo, kolumnist portala Gol.hr, koji se i sam uvjerio u komplikacije koje Euro 2020 nosi. Zbog akreditacije koju ima ne mora ići u desetodnevnu karatenu, ali...

"Propisane su nam nekakve linije kretanja u Londonu. Ne moramo biti u karanteni, ne moramo stalno biti u hotelu, možemo izlaziti. Stadion, press centar, Trafalgar square, ali ima tu i nejasnoća što se smije, a što ne smije. No to ćemo vidjeti na licu mjesta", otkrio je Ivica Medo.

Osim sa UEFA-om, posljednjih mjeseci trajala je i stalna komunikacija s britanskim vlastima.

"Dosta je tu bilo pomutnje. U UEFA-i je bilo problema zadnjih mjeseci, komunikacija je bila otežana, proces otežavajući. Mi se čak znamo našaliti da bi put na Mjesec bio jednostavniji, što se tiče formulara", rekao je Medo.

Iako je na prvoj utakmici Europskog prvenstva 2020 Engleska - Hrvatska trebalo biti oko dvije tisuće hrvatskih navijača, ta će brojka, zbog strogih izolacijskih pravila biti znatno manja.

Primjerice, ako u duetu putujete u London, dva obavezna testa na koronavirus platit ćete 1500 kuna. Desetodnevni smještaj, u najskromnijoj varijanti, stajat će vas 5000 kuna, i računajte da ćete na hranu i piće, u izuzetno skupom Londonu, dnevno trošiti i do 1000 kuna.

Dakle, samo boravak u izolaciji na Otoku stajat će vas najmanje 18 tisuća kuna.

Nikad manje hrvatskih navijača na Europskom prvenstvu

"Situacija je takva da hrvatski navijači prodavaju svoje karte. To se u povijesti nikada nije dogodilo. Imam i ja svoje karte, nisam ih dao u prodaju, ali ne znam hoću li to napraviti za naše sugrađane koji žive u Velikoj Britaniji i mogu na utakmice Europskog prvenstva", rekao je predsjednik Budi ponosan Fan Kluba, Slavko Husnjak.

"Ne očekuje se veliki broj naših navijača. Ako ih bude stotinjak, to će biti dobro. Tko ima vremena i novca taj će doći, a takvih u Hrvatskoj nema baš puno", rekao je Ivica Medo.

Osim navijača, na iglama su i nogometne reprezentacije. U španjolskoj nogometnoj reprezentaciji zaražen je Sergio Busquets, a Šveđani su danas doznali da je pozitivan i mladi Dejan Kuluševski.

Izolacije, protokoli, testiranja, PCR-ovi: bit će ovo najčudnije Europsko prvenstvo u povijesti.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider