Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
poslan dopis

Eriksen stiže u Hrvatsku? HNS ga pozvao na test koji postoji samo kod nas i u Americi

Danski nogometaš je pozvan na test kako bi mu se utvrdila moguća genetska podloga srčanog zastoja.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina i predsjednik zdravstvene komisije Hrvatskog nogometnog saveza, prof. dr. Dragan Primorac poslao je dopis predsjedniku Danskog nogometnog saveza g. Jesper Molleru i glavnom tajniku g. Jakobu Jensenu u kojem poziva Christiana Eriksena u Hrvatsku kako bi mu pomogao u otkrivanju uzroka srčanog udara koji ga je zadesio na utakmici Eura.

Danski nogometaš je pozvan na test kako bi mu se utvrdila moguća genetska podloga srčanog zastoja, a takav test postoji samo u Hrvatskoj i SAD-u.

gol expired Raste pritisak na UEFA-u da se finale Eura ne igra u Londonu divider

''Svima nam je bilo iznimno teško gledati nedavne scene reanimacije Eriksena nakon što se srušio u prvom poluvremenu utakmice Europskog prvenstva 2020 između Danske i Finske. Sad je najvažnije da je on dobro te da je liječnički tim učinio sve da se njegovo stanje stabilizira. Međutim, u New England of Journal Medicine, jednom od vodećih znanstvenih časopisa, se ističe da u oko 40 % slučajeva iznenadne srčane smrti, razlog ostaje nepoznat te zbog toga držim da će genetika, ali i druge OMICS discipline imati ključnu ulogu u boljem razumijevanju mehanizma nastanka, ali i prevencije ovih tragičnih događaja. U našem cjelovitom modelu prevencije iznenadne srčane smrti uz standardne kardiološke testove poseban naglasak smo stavili na analizu 294 gena koji su povezani sa stanjima koja dovode do iznenadne srčane smrti.

Duje i škotski navijači VIDEO iz Glasgowa: Proveli smo dan s malobrojnim hrvatskim navijačima koji su se zabavljali s domaćinima divider

Stoga u sklopu projekta želimo pomoći kolegama iz Danskog nogometnog saveza u traganju za stvarnim razlogom srčanog zastoja koji se dogodio Eriksenu, s ciljem optimizacije njegova liječenja, ali i utvrđivanja eventualnog postojanja mutacija povezanih sa stanjima koja mogu dovesti do iznenadne srčane smrti u njegovoj obitelji kako bi se ovi nemili događaji prevenirali'', rekao je Dragan Primorac.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider