Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Obični navijač izvisio

UEFA je nogomet pretvorila u sport elite: Šokantni podaci!

Koliko je vrhunski nogomet postao nepristupačan običnom radniku najbolje će pokazati cijene za utakmice Eura.

Nogomet se tijekom prošlog stoljeća ponosio da je sport za običnog čovjeka, radnika. No, posljednjih 10-ak godina postao je sport za elitu, za najbogatije. Iako je korumpirani bivši čelnik Uefe Michel Platini proteklih godina tvrdio da će nogomet “dati” i malim zemljama i običnom čovjeku, sve što je radio bilo je samo zato da poveća profit Uefe.

Koliko je vrhunski nogomet postao nepristupačan običnom radniku najbolje će pokazati cijene za utakmice Eura. U posljednjih 12 godina povećale su se četiri puta! A je li se standard u to vrijeme povećao četiri puta? Naravno da nije.

Pomalo je šokantan podatak da su ulaznice za finale Eura 2016. skuplje gotovo četiri puta od onih za finale Eura 2004. u Portugalu.

Preskupe ulaznice

Naime, za današnju utakmicu Francuske i Portugala najjeftinija ulaznica je 85, a najskuplja 895 eura, dok je u Portugalu najjeftinija bila 30 eura, a najskuplja 270.

Objavljen je i zanimljiv podatak o preskupim ulaznicama. Naime, minimalna satnica u Ukrajini je 0,3 eura, što znači da Ukrajinac mora raditi 3000 sati da kupi najskuplju ulaznicu za finale. Hrvat s minimalnom satnicom za tu bi istu ulaznicu morao raditi 450 sati, a Britanac 100, a gdje su još troškovi putovanja i smještaja koji čine glavninu ukupnog troška. Pa onda procijenite je li Platini uspio vratiti nogomet običnom navijaču, odnosno radniku.

Znakovitu izjavu velških navijača prenio je pak ovih dana BBC.

“Možda je i bolje da smo izgubili od Portugala, jer iovako smo već morali podići kredite da bismo ispratili našu reprezentaciju do polufinala. Cijene u Francuskoj, smještaj i ulaznice su previsoke”, govorili su uglas velški navijači.

Joachim Löw: Vratite nam stari sustav natjecanja na Euru

Uefa se hvali da je u posljednjih 12 godina za četiri puta povećala premije reprezentacijama koje nastupaju na Euru (sa 75 na 301 milijun od 2004.), no da taj novac pribave, oštećuju navijače.

A povećanje broja reprezentacija sa 16 na 24 također je dio plana da se dodatno povećaju prihodi Uefe i zemlje domaćina. Jer s novih osam reprezentacija dođe dodatnih 150.000 navijača, a svatko od njih minimalno dnevno potroši barem 100 eura...

O besmislenom povećanju broja reprezentacija prekjučer je govorio i Joachim Löw.

„Smatram da je broj od 24 momčadi prevelik, a sada će se i Svjetsko prvenstvo povećati s 32 na 40 sudionika. Sve samo raste i raste, no mislim da je to dugoročan problem i imam dojam da nogometu ne donosi ništa dobro. U ovakvom sustavu ima previše reprezentacija koje i ne pokušavaju nešto napraviti s loptom. Nemaju ideje, pa samo stanu u obranu i čekaju. Vratite nam stari sustav natjecanja na Euru“, poručio je Löw.

Naivac Löw, jer za to su šanse jednake kao da se cijene ulaznica vrate na one iz 2004. Uefi je profit već godinama najvažniji. Uefa najviše dijeli sama sebi, jedan od dokaza za to je i da će glavni arbitar finala, Englez Clattenburg, za 90 (ili najviše 120) minuta finala u džep spremiti 16.000 eura. Onom ukrajinskom radniku s početka priče za isto to treba 53.333 sata rada.

Jučer su objavljene i zanimljive brojke o zaradi Uefe samo od ovoga Eura. Prihodi su 1,93 milijarde eura, odnosno čisti profit iznosi čak 830 milijuna eura!

Naravno, nikome od ljudi u Uefi nije palo na pamet da dijelom tog novca “sufinanciraju” odnosno smanje cijene ulaznica. Elitističkoj Uefi ionako odgovara da na tribinama bude samo elita.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider