Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
komentar ivice mede

Sramotni incident pomogao Češkoj, ali ni Čačić nije bez krivnje

Hrvatska je ispustila vodstvo od 2:0 protiv Češke, a dobrim dijelom Česima je pomogla i mala skupina samozvanih hrvatskih navijača koji su pokušali prekinuti utakmicu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Namjeravali smo pisati samo o nogometu, dobroj igri hrvatske reprezentacije većim dijelom utakmice, sjajnim potezima Rakitića, Modrića i Perišića, sjajnom Badeljovu oduzimanju lopte Plašilu prije prvog gola, no, nažalost, moramo započeti tekst o stvarima koje nemaju ili barem ne bi trebale imati veze s najljepšom igrom. Obistinile su se crne slutnje o namjerama male skupine ljudi koji sebe nazivaju hrvatskim navijačima.

Nisu uspjeli izbaciti hrvatsku reprezentaciju s Eura, barem za sada, ali su uspjeli izbaciti iz ritma hrvatske igrače i pomoći Češkoj da se vrati u utakmicu. Remi nije tragedija, s četiri boda će se najvjerojatnije ići dalje, no lako se moglo dogoditi da Hrvatska u posljednjim trenucima i izgubi utakmicu.

Što će reći UEFA te hoće li i kako kazniti HNS, tek ćemo vidjeti, ali jasno je da je ovo slučaj za policiju i pravosudne ograne, jer samo oni mogu riješiti ovaj slučaj. Ljudima koji namjerno izazivaju nerede nije mjesto na stadionima nego u nekim njima prikladnijim prostorima, po mogućnosti s rešetkama.

Fizički pad

U ovom trenutku čini se prilično izlišnim pisati o igri. Hrvatska je odlično odigrala dvije trećine utakmice, dok je u posljednjoj očigledno pala, i psihički i fizički. Jedan razlog su neželjeni događaji na tribinama, a drugi je osjetan pad na planu fizičke spreme. U prvi mah smo pomisli da možda Čačić nije trebao vaditi Luku Modrića, no nakon utakmice doktor Nemec je u mixed zoni novinarima otkrio da je Modrić teže ozlijeđen. Nije s tribina izgledala tako opasno, no očito jest.

Uvođenje Kovačića bila je pogreška

Opet se pokazalo da nije gotovo dok sudac ne odsvira kraj utakmice. Uvođenje Matea Kovačića pokazalo se pogrešnim. Trebao je „stati“ na loptu i smiriti igru, no Kovačić već odavno nije u formi. To se vidjelo i vidi iz aviona. Šteta je što to nije primijetio i izbornik koji mogao povući bolje poteze, ali nije se snašao u finišu utakmice.

Kapetanove suze kod intoniranja himne raznježile su cijelu Hrvatsku, a igra kompletne momčadi u prvom poluvremena učinila je naciju ponosnom. Već nakon pet minuta bilo je jasno tko je u toj igri mačka, a tko miš. Hrvatska je u svemu bila bolja od Čeha, koji cijelo prvo poluvrijeme nisu uspjeli ni zapucati na gol Subašića a kamoli ga opasnije ugroziti.

Modriću pljeskali i Česi

Utakmica je obilovala jakim emocijama. U jedan slap spajale su se suze radosnice i žalosnice. Srna je plakao i junački ispunjavao posljednju očevu želju, Perišić je nakon gola potrčao u zagrljaj Mrmiću, kojem je kao i Srni također prije nekoliko dana preminuo otac, dok je Rakitić jasno pokazao da gol posvećuje kapetanu. Kada je Modrić napuštao teren, cijeli stadion podigao se na noge. U tom trenutku nitko nije mogao ni pomisliti u kakvu će se dramu izroditi utakmica. Ovacije Luki bile su gromoglasne, čak su i Česi pljeskali.

Ćorlukin prvi dodir s loptom bio je s glavom. Usprkos rani koja nije mogla zacijeliti za tako kratko vrijeme, nije se čuvao, spremno je skočio u duel i odnio loptu glavom, pa još jednom minutu ili dvije kasnije. Primio je i lakat u glavu, opet je krv potekla, no nije odustajao. Liječnici su mu stavili zavoj i nastavio je u istom ritmu. Međutim, na kraju je izgubio glavometni duel sa Škodom i tu su krenuli problemi.

Naši letjeli terenom

Izbornik je najavio da će njegovi momci letjeti terenom i doista su na startu utakmice letjeli kao avioni. I kvaliteta, i tehnika, i želja, i htjenje bili su na strani Hrvata, to su zorno vidjelo, no nogomet je nepredvidljiva igra i jedan gol može puno toga promijeniti. Češka u prvom poluvremenu nije mogla spojiti tri dodavanja.

„Hrvatska je za klasu bolja. Naši trebaju bodove, a cijelo vrijeme se brane, ne mogu baš ništa“, realno je prokomentirao češki kolega još prije gola Perišića.

Međutim, nakon Škodina gola, Česi kao da su dobili dodatnu snagu, živnuli su i njihovi navijači koji su ih već prežalili. U tim trenucima činilo se da je preokret moguć. Za dodatni impuls Česima pobrinula se mala skupina samozvanih hrvatskih navijača. Opet je kod centaršuta zakazala skok igra. Je li bio jedanaesterac, pokazat će usporene snimke, no obrana opet nije bila na mjestu. Četiri boda u dvije utakmice nisu loš ulov, ali ostaje gorčina zbog incidenta na kraju utakmice. Što će biti sa Španjolskom na teren i izvan njega, ne usuđujemo se prognozirati.

Ivica Medo

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider