Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Irci autsajderi. Ili?

Jedna od najjačih skupina: Moćna Belgija, 'nova' Italija i Zlatanova Švedska

Predstavljanje skupina na Euru nastavljamo s grupom E.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U skupini E na Europskom prvenstvu u Francuskoj igrat će Belgija, Italija, Irska i Švedska.

I ovaj novi, prošireni format Eura (sa 16 na 24 reprezentacije) donio nam je jednu iznimno zanimljivu skupinu, s tri selekcije velikog renomea i jednom (Irska) koja je sretna što se uopće plasirala na EP, ali koja nipošto ne dolazi u turistički obilazak Francuske.

Prvi favorit grupe je njen nositelj iz lanjskog ždrijeba - Belgija. Reprezentacija je to koja posjeduje veliku individualnu kvalitetu, ali tek se treba potvrditi kao momčad spremna za najviše domete.

Belgija: Pojedinačno među TOP 5, ali...

Izbornik Marc Wilmots nije mogao na Euro povesti ozlijeđenog kapetana Vincenta Kompanyja, ali s obzirom koliko je često kapetan Manchester Cityja u posljednje vrijeme imao problema, to i neće biti preveliki hendikep što se tiče terena jer ostala rješenja kojima raspolaže su odlična.

Pred Crvenim vragovima je u svakom slučaju sjajna budućnost, jer među igračima koji su pozvani samo su trojica s navršenih 30 ili više godina. Pregršt je onih koji će na najvišoj razini u klubovima trajati još najmanje sedam-osam godina, a cijela belgijska nacija, koju zadnjih nekoliko godina trese velika nogometna euforija, priželjkuje što skoru 'eksploziju' tolikog talenta.

Početni sastav Belgije u Francuskoj bi mogao izgledati ovako:

Courtois - Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen, J. Lukaku - Dembele, Nainggolan - Carrasco, De Bruyne, Hazard - R. Lukaku

Belgijancima je ovo prvi nastup na EP-u nakon 2000. kada su zajedno s Nizozemskom bili domaćini, a najveći uspjeh im datira iz 1980. kada su u finalu smotre u Italiji poraženi od Zapadne Njemačke.

Italija: Glavni adut izbornik na odlasku

Italija je dijametralno suprotan 'slučaj' u odnosu na Belgiju - Azzurri imaju strašnu povijest, zajedno s Nijemcima su vladari reprezentativnog nogometa u Europi, ali njihova sadašnjost (današnji kadar) daleko je od slavne prošlosti.

U kadru 23 igrača koje Antonio Conte vodi u Francusku najviše nade polaže se u granitnu obranu Juventusa - kapetana Gianluigija Buffona te trojac Barzagli-Bonucci-Chiellini. U središnjici i ofenzivi Talijani danas nemaju svjetsku klasu, jedini koji to zaista jest (Marco Verratti) zbog ozljede propušta Euro, a činjenica da bi Andrea Pirlo, kojeg Conte nije htio zvati, i u 38. godini života vjerojatno pronašao mjesto u početnom sastavu dovoljno govori o snazi Conteova rostera (bez i najmanje želje da potjecnjujemo Pirla).

U Conteu omiljenih 3-5-2 Italija se uigrava u ovom sastavu:

Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini - Candreva, Florenzi, De Rossi, Giaccherini, Darmian - Eder, Pelle

Teško je očekivati da bi ovakvi Azzurri mogli ponoviti 1968. i po drugi put osvojiti europski naslov, u bilo kakve prognoze teško se upuštati (dovoljno upozorenje je Leicester), ali kad su Talijani u pitanju jedno je sigurno - loše će proći svaka reprezentacija koja ih iole potcijeni.

Švedska: One man team

Treća reprezentacija u ovoj skupini koja zaslužuje respekt je Švedska, a razlog za to ima svoje ime i prezime - Zlatan Ibrahimović. Njemu je ovo zadnja prilika da napravi nešto s reprezentacijom po čemu će biti upamćen jer godine idu, uskoro će ih navršiti punih 35, a osim toga Šveđani su u paklenoj teškoj kvalifikacijskoj skupini za SP 2018. (s Francuskom i Nizozemskom) i pred njima je težak zadatak.

Izbornik Erik Hamren jedan je od najdugovječnijih u Europi, od 2009. je na klupi Šveđana, a u jedinom nastupu na velikom natjecanju (Euro u Poljskoj i Ukrajini) ispali su u skupini. Pogled na popis švedskih reprezentativaca ostavlja dojam kako je ovo tzv. one man team. Ibrahimović je tri klase iznad svih i o njegovim trenucima inspiracije ovisit će i učinak Šveđana.

U formaciji 4-4-2, gdje Ibra ima potpunu slobodu na terenu, ovo bi mogao biti udarni sastav Šveđana:

Isaksson - Lustig, Lindelöf, Granqvist, Olsson - Larsson, Wernbloom, Kallstrom, Zengin - Berg, Ibrahimović

Polufinale koje su na domaćem terenu dohvatili 1992. godine, u Francuskoj bi bilo ravno čudu. Ibra i društvo žele prolazak skupine, a onda što bude.

Irska je na prvi pogled reprezentacija koja je autsajder u ovom društvu, predodređeni da se sa Švedskom potuku za treće mjesto.

Irska: Nada u treću sreću

Istina je kako je irski izbornik Martin O'Neill nema igrača ni približnog kalibra kao Ibrahimović koji jednim potezom može odlučiti utakmicu, ali zato ima znatno izbalansiraniju momčad nego njegov kolega na klupi Švedske. Osim Robbieja Keanea (LA Galaxy) svi Irci igraju u Engleskoj (Premierliga i Championship) i O'Neill bi mogao sastaviti solidnu momčad.

Ovo su 11-orica koji bi mogli započeti prvi dvoboj na Euru:

Given - Coleman, Keogh, O'Shea, Ward - McGeady, Whelan, McCarthy, Brady - Long, Walters

Kada su Irci u dodatnim kvalifikacijama preko Estonaca izborili nastup na prošloj europskoj smotri (to im je bio drugi) dobili su skupinu s Hrvatskom, Španjolskom i Italijom u kojoj su izgubili sve tri utakmice uz gol-razliku 1:9. Apetiti su sada sigurno porasli, a koliko je taj rast realan saznat ćemo već u prvom kolu na Stade de Franceu.

RASPORED:

Irska - Švedska (13. lipnja, 18:00 u Saint-Denisu)
Belgija - Italija (13. lipnja, 21:00 u Lyonu)

Italija - Švedska (17. lipnja, 15:00 u Toulouseu)
Belgija - Irska (18. lipnja, 15:00 u Bordeauxu)

Švedska - Belgija (22. lipnja, 21:00 u Nici)
Italija - Irska (22. lipnja, 21:00 u Lilleu)

Golmanija
Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider