Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Što će Čačić napraviti?

Postava za Španjolsku: Ogroman ulog - otvoren put do polufinala ili kalvarija

Brojne su kalkulacije uoči dvoboja Hrvatske i Španjolske u posljednjem kolu skupine D Europskog prvenstva...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska s četiri osvojena boda još uvijek nije sigurna za prolazak u drugi krug Europskog prvenstva u Francuskoj, no prilično je vjerojatno da će taj učinak biti dovoljan. Međutim, nikako nije isto hoće li u osminu finala otići s prvog, drugog ili trećeg mjesta.

Kako sada stvari stoje, prvoplasiranoj reprezentaciji u skupini D širom se otvaraju vrata do polufinala, dok drugoplasirani prvo ide na Italiju, a ako to prođe, u četvrtfinalu ga najvjerojatnije čeka svjetski prvak Njemačka. Teško da može biti teže.

Trećeplasirana reprezentacija ide na prvoplasirane reprezentacije iz skupina A ili B, a to će najvjerojatnije biti Francuska i Engleska. Prvoplasirana reprezentacije iz hrvatske skupine u osmini ide na trećeplasiranog iz skupina B, E ili F, a to najvjerojatnije neće biti niti jedna po imenima jača momčad. Ako to prođe, u četvrtfinalu čekat će najvjerojatnije pobjednika iz dvoboja Švicarske i Poljske, koje bi trebale biti druge u skupinama A i C. Drugim riječima rečeno meč između Španjolske i Hrvatske od velike je važnosti za daljnji tijek natjecanja. Hrvatskoj igra samo pobjeda za prvo mjesto u skupini, dok je Španjolcima dosta i remi.

Prvo mjesto znači otvoren put do polufinala

Iz ovoga se može zaključiti da će obje reprezentacije nastupiti u najjačim mogućim sastavima, jer zacijelo su obje svjesne koliko im donosi prvo mjesto u skupini. E sad, je li to baš tako ostaje otvorenim, jer pitanje je kakva će biti procjena hrvatskog izbornika Ante Čačića. S jedne strane riskantno je poslati momčad u istom sastavu kao na prve dvije utakmice, jer nema garancije da će Hrvatska pobijediti, a postoji mogućnost da se igrači istroše i osminu finala dočekaju potpuno iscijeđeni, a tamo ih može dočekati potpuno odmorna Italija, koja je osigurala prvo mjesto u skupini i može si dozvoliti luksuz da u trećom kolu skupine odmora glavne uzdanice.

Raspored, rezultati i tablice

S druge strane, ako Čačić odluči odmarati ključne igrače, može se dogoditi da Hrvatska izgubi s dva ili tri gola razlike i završi na trećem mjestu, ako Češka pobijedi Tursku. U najgorem scenariju, koji se ne smije olako zaobići, moguće je da se ne ide dalje sa četiri boda. Ako se, recimo, zatvori krug od pet trećeplasiranih reprezentacija sa četiri boda, odlučivat će gol-razlika, a Hrvatska bi s visokim porazom od Španjolske mogla biti najgora treća i ispasti iz daljnjeg dijela natjecanja.

Ta je kombinacija najmanje vjerojatna, ali nije nemoguća. To pokazuju svjetska prvenstva kada se igralo po istom ili sličnom sustavu. Sjetimo se da je reprezentacija bivše države ispala na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj 1982. iako je bila treća u skupini s jednom pobjedom i remijem te 2:2 gol-razlikom.

'Del Bosque neće puno mijenjati'

"Vidim da se kalkulira po medijima kako će Del Bosque odmoriti neke igrače, prije svih Iniestu, ali nisam siguran da će to napraviti, jer ulog je velik, prvo mjesto u skupini praktički otvara put do polufinala, dok drugo mjesto donosi kalvariju“, kazao nam je Albert Font, španjolski novinar s kojim smo porazgovarali u press-centru u kampu hrvatske reprezentacije.

"Naravno da nisam siguran, ali moje je mišljenje da će Del Bosque izvesti sljedeći sastav: De Gea – Juanfran, Pique, Ramos, Alba – Koke, Busquets, Iniesta – David Silva, Morata, Nolito. Mislim da Fabregas neće biti u momčadi", prognozirao je Font ograđujući se da je ovo samo njegova pretpostavka.

Ivica Medo

U priču se upleo snimatelj Television Espanola Martin Merino, koji je nešto drugačijeg mišljenje, ali također misli da će Iniesta igrati.

"Evo vidite, četrdesetak milijuna Španjolaca i isto toliko izbornika. Pretpostavljam da je slično i u Hrvatskoj", nasmijao se Font na sugestiju radnog kolege.

Na njihov upit kako će izgledati hrvatska postava, zavrtjeli smo glavom. Tko može dokučiti što će Čačić napraviti? Njega je i inače teško dešifrirati, a posebice u ovakvoj situaciji. Čačić u pravilu kao da se trudi iznenaditi. Prvo je pitanje hoće li Modrić biti spremni za utakmicu? Ako neće, na prvu bismo rekli da će najvjerojatnije Rakitića ili Brozovića postaviti na Modrićevu poziciju, a Pjacu instalirati na desno krilo.

'Eksperiment' s Kovačićem protiv Češke neslavno je propao i mislimo da ga Čačić neće ubaciti od prve minute. Možda ga uvede kasnije.

Može li Hrvatska do pobjede protiv Španjolske i prvog mjesta u skupini?

Ukupno glasova:

Hoće li doista zaigrati Ćorić?

No, posljednji trening je pokazao da Čačić nešto smjera s Antom Ćorićem. Dinamov mladac odradio je trening bez markera s osmoricom igračima iz prve postave protiv Turske i Češke. Na treningu nije bilo Luke Modrića i Marija Mandžukića koji su imali poštedu zbog problema s mišićima.

Čini nam se da Čačić neće mijenjati Mandžukića. Za razliku od Modrića vjerujemo da će on biti spreman za utakmicu. Njemu ne treba odmor, on može trčati od jutra do sutra. Mandžukiću je puno potrebnije vraćanje golgeterskog samopouzdanja, a to se može jedino golovima. Čačić će najvjerojatnije čekati Mandžu vjerujući da će proraditi u ključnom trenutku. Ako pak odluči Mandžukića poštedjeti, vjerojatno će u vatru ubaciti Nikolu Kalinića

Izbornik se možda odluči i na neke druge promjene. Strinić, Badelj, Brozović i Vida imaju žute kartone pa i na to treba misliti, dok Vedran Ćorluka i dalje ima problema s posjekotinom na glavi. Stoga je lako moguće da Čačić od prve minute ubaci Šimu Vrsaljka i Gordona Schildenfelda. Dakle, dosta je dvojbi i doista je jako teško prozreti što će Čačić napraviti.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider