Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
komentar ivice mede

Najveća Čačićeva dilema – Mandžo ili Kalinić: Ako pogriješi, bit će 'živ pokopan'

Centarfori su oduvijek igrači odluke, na kraju balade oni najčešće odlučuju...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Neočekivani rasplet u skupini F „primiješao je karte“ malo drugačije nego što smo očekivali i nadali se. Hrvatsku u osmini finala čeka Portugal i Cristiano Ronaldo.

Protivnik nije kakav se samo poželjeti može, ali da je netko hrvatskim reprezentativcima i izborniku prije turnira ponudio ovakav ždrijeb do finala, vjerujemo da bi ga objeručke prihvatili. Jer, da je Hrvatska dospjela u drugi dio ždrijeba morala bi prvo na Italiju, pa najvjerojatnije Njemačku, Francusku ili Englesku. Možemo sad prodavati floskule i frazetine kako su svi protivnici zahtjevni i teški, ali ovdje je sve jasno i potpunim nogometnim analfabetima. Ako neki misle da je bolje igrati protiv Italije, Njemačke i Francuske nego protiv Portugala i Švicarske ili Poljske i recimo Belgije, onda je daljnja rasprava izlišna.

Dakle, nema se za čime previše kukati i naricati, mogao je ždrijeb biti još lakši, ali ni ovako nije loš, dapače, bolji teško da se mogao i zamisliti prije početka Eura.

Hrvatska ne treba strepjeti pred Portugalom nego obratno, Portugalci se prvi moraju zamisliti koga su dobili. Ono što su odigrali u skupini pa i prije toga u kvalifikacijama te na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, nikoga ne može previše impresionirati. Prema svemu viđenom na Euru, prema širini kadra i kvaliteti igrača, Hrvatska je, prema našem sudu, blagi favorit. Uostalom, i najveće svjetske kladionice slažu se s ovom procjenom. William Hill, primjerice, plaća pobjedu Hrvatske sa 2.62, a Portugala sa 3.10. Mišljenja smo da je to prilično realna ponuda.

Ivica Medo

Čačić ima slatke brige

Na potezu je Ante Čačić, u njegovim rukama je najveća odgovornost. Izbornik ima slatke brige, na dispoziciji ima širok izbor i na njemu je da izbore najbolju momčad za Portugal. Čačić ne smije pogriješiti. Prema našem mišljenju trebao bi postaviti u momčad igrače koji su trenutačno u najboljoj formi.

Izbornik mora procijeniti koji su to igrači. Postava koja je istrčala na megdan Španjolcima odigrala je veliku utakmicu. Neki igrači su pokazali da s pravom kucaju na vrata prve momčadi. Iako su mnogi dobro odigrali i zaslužili pozornost, imamo osjećaj da Čačić važe tek između Marija Mandžukića i Nikole Kalinića. Možda se varamo, ali tako nam se čini.

Čačić je na naše jučerašnje eksplicitno pitanje razmišlja li o tome da Kalinića ubaci u prvu momčad umjesto Mandžukić i dolazi li to uopće u obzir, odgovorio kurtoazno, ali u principu potvrdno.
Kazao je da sve dolazi u obzir, a potom je dodao da Mandžukić i Kalinić jedan drugog ne isključuju. To bi trebalo značiti da razmišlja i o tome da na Portugal krene s dva napadača. Međutim, ta nam se opcija čini najmanje vjerojatnom.

Hoće li Hrvatska proći Portugal u osmini finala Eura?

Ukupno glasova:

Mandžo ili Kale?

Sumnjamo da će Čačić mijenjati sustav koji se pokazao više nego dobrim u posljednje tri utakmice. Mandžo i Kalinić dolaze u obzir zajedno na travnjaku u slučaju ako Portugal povede. I to možda tek u posljednjih pola sata utakmice.

Dakle, ostaje dvojba Mandžukić ili Kalinić, tko će krenuti od prve minute? Kalinić je protiv Španjolske odigrao odlično, zabio je iz prve šanse, što je uvijek dobar znak za svakog napadača. S druge strane, Mandžukić u prve dvije utakmice nije u golgeterskoj formi, promašio je neke dobre šanse, no on spada u red stožernih igrača reprezentacije i ponajvećih zvijezda ove momčadi, tako da ga izborniku neće biti lako poslati na klupu.

Ako bismo morali odgovoriti na ovo pitanje, čini nam se da će Čačić čekati Mandžukića da proradi. Ako se to dogodi, ispast će veliki stručnjak, a ako se ne dogodi i Hrvatska ispadne, bit će najveći krivac i „živ pokopan“. To je uvijek tako, to je sudbina svih trenera, na svim meridijanima i paralelama.
Centarfori su oduvijek igrači odluke, na kraju balade oni najčešće odlučuju, što je logično s obzirom na poziciju koju igraju. Tko pogriješi u izboru centarfora, najčešće napušta teren u suzama, a tko pogodi, ulazi u legendu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider