Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'rakitić velika zvijezda'

Španjolci zaprepašteni: Evo kako su protumačili nerede i što misle o hrvatskim navijačima

Uoči okršaja Hrvatske i Španjolske španjolske medije najviše zanimaju Modrić i Rakitić, ali i hrvatski navijači...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon današnje press-konferencije u kampu hrvatske reprezentacije u Deauvilleu, porazgovarali smo sa španjolskim novinarom Albertom Fontom, reporterom ugledne kuće Televison Espanola (TVE).

"Naše sjedište je u Barceloni pa osim reprezentacije pratim i Barcelonu. Nisam došao na presicu samo zbog Rakitića, ali moram vam reći da je Ivan velika zvijezda u Kataloniji i da se sa pozornošću prate njegove izjave. Nije u prvom ešalonu zvijezda, tamo su Messi, Neymar, Suarez i Iniesta, ali je odmah iza njih zajedno s Piqueom i Busquetsom. Svi ostali su iza njih", započeo je Font razgovor.

"U Španjolskoj visoko cijene hrvatsku reprezentaciju i njezine igrače. Poznajemo gotovo sve vaše igrače, logično, najviše Modrića, Rakitića i Mandžukića. U Barceloni svi pratimo i Halilovića, on je igrač Barcelone. Moram priznati da sam iznenađen što nije pozvan u hrvatsku momčad za Euro. Imao je dobru sezonu, on je veliki talent, od njega očekujemo da se za godinu-dvije razvije u svjetsku klasu. U svakom slučaju on je budućnost Barcelone, tome se nadamo", ispričao nam je Font.

Kako „la roja“, španjolski mediji i javnost dočekuju utakmicu s Hrvatskom? Kakva su razmišljanja?

"Nakon dvije uvodne utakmice, većina je uvjerena da Španjolska može obraniti naslov i uzeti treću titulu prvaka Europe zaredom. U dobrom smo tonusu, trenutak je dobar, forma je u usponu, cijela momčad izgleda dobro, a najveće nade polažemo u Iniestu. Imao je sjajan završetak sezone, a u istom ritmu je započeo i Euro. Iniesta radi razliku".

Ivica Medo

Hoće li Španjolska igrati na bod?

"Čisto sumnjam, nije to u mentalitetu ove generacije, koja je pobjednička i zanima je samo pobjeda. Želimo sve pobijediti, nema tu nikakvih kalkulacija".

Znači, neće biti većih promjena u sastavu?

"Teško je ući u glavu Del Bosquea, ali mislim da neće puno mijenjati, možda tek jedna ili dvije promjene. Ali, to ništa ne mijenja na stvari, jer imamo širok izbor igrača. Tko god bude igrao, morat će pokazati da zaslužuje biti ovdje".

Priča li se među španjolskim novinarima o navijačkim izgredima na utakmici Hrvatske i Češke u Saint-Etienneu? Znate li o čemu je tu riječ, jeste li upoznati s detaljima?

"Naravno da smo sve popratili, to je odjeknulo u cijeloj Španjolskoj. Moram priznati da smo bili iznenađeni, ma malo je reći iznenađeni, zapravo zaprepašteni. Nije nam bilo baš jasno zašto se vaši navijači međusobno tuku"

Što su španjolski novinari zaključili? Kakve su informacije došle do vas?

"Kod nas u Španjolskoj postoji netrpeljivost između mnogih klubova, posebice Reala i Barcelone, to je poznata stvar, no nikada nema tučnjava na utakmicama reprezentacije. Mi smo to isprva protumačili kao okršaj navijača Hajduka i Dinama. Navijači Hajduka nezadovoljni su rezultatima svojeg kluba, Dinamo je stalno prvak, njegovi ljudi vode Hrvatski nogometni savez pa su ljuti na Savez i zato izazivaju nerede. To je bio naš zaključak".

Nije tako jednostavno, situacija je ipak puno kompleksnija. Ni „ultrasi“ Dinama nisu baš, blago rečeno, zadovoljni čelnicima zagrebačkog kluba, a ni radom Saveza. Slična je situacija i s navijačima Rijeke i ostalih klubova.

"Da, kasnije smo to doznali kada smo se podrobnije raspitivali o cijelom slučaju. Čuli smo za priče o korupciji i slično. Gledajte, to je za našu javnost previše komplicirano, treba vremena da se sve pohvata, ali ide polako".

Raspored, rezultati i tablice

Generaliziraju li se stvari u Španjolskoj? Vlada li mišljenje da su svi hrvatski navijači isti? Znate li da je nerede izazvala mala skupina navijača, njih dvadesetak, dok je ostalih desetak tisuća hrvatskih navijača u potpunom miru navijalo i pratilo reprezentaciju?

"To smo shvatili i ispravno izvijestili. Imamo iskustva i slične situacije u Španjolskoj. I kod nas zna biti nereda i tučnjava, pa kad se to dogodi zbog nekoliko desetaka huligana baca se ljaga na sve ostale navijače. Dobro se vidjelo na televiziji da je to bila mala grupa izgrednika koji su došli ciljano raditi nerede. Ima toga i u ostalim sredinama, pogledajte što se događa kod Rusa, Engleza, Francuza i drugih. Ne treba generalizirati, uvijek treba istaći da se radi o manjini. Nije dobro da se svi navijači trpaju u istu vreću, jer to jednostavno nije istina. Mi smo upravo tako informirali španjolsku javnost, no u prvi mah nije nam bilo jasno što je tu točno posrijedi, tko je tu protiv koga i zašto".

Očekujete li i bojite li se nereda na utakmici Hrvatske i Španjolske?

"Određeni strah postoji, ali svi skupa se nadamo da neće biti izgreda. Ipak je to mala skupina, policija se sigurno bolje pripremila i valjda će ih spriječiti ako nešto pokušaju".

Da se za kraj vratimo nogometu. Kažete da dobro poznajete hrvatske nogometaše koji igraju izvan Španjolske. Mislite li da je, primjerice, Ivan Perišić igrač za Real ili Barcelonu?

"Teško pitanje, znate da Barca i Real kupuju samo najbolje. Dobar je igrač, ali nisam siguran da je baš za Barcu i Real. Treba se još dokazati. Ako nastavi zabijati kao protiv Češke, sigurno će doći u obzir".

Hrvatski mediji pišu o navodnom transferu Šime Vrsaljka u Atletico Madrid. Znate li što o tome?

"Čuo sam za to, ali nemam informaciju da je taj transfer zgotovljen. Moguće".

Vjerujete li da će Vrsaljko biti pojačanje?

"Iskreno, ne znam. U reprezentaciji ga nismo imali priliku gledati, a u Italiji igra za mali klub i pitanje je hoće li se snaći u Atleticu. Po meni nije iskušan na najvišoj razini. Uvijek postoji rizik kada igrač prelazi iz malog u veliki klub. Teško je predvidjeti kako će se snaći", zaključio je Font.

benGOLka

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider