Automoto
SPORTOVI
Automoto
Postavili uvjete

Veliki potres u Formuli 1: Red Bull prijeti odlaskom!

Dolazak oktanskog cirkusa u Europu aktualizirao je probleme u najtrofejnijoj momčadi posljednjih godina...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon četiriju uvodne četiri utrke (Australija, Malezija, Kina, Bahrein), niti Velika nagrada Španjolske nije donijela naročite vijesti za Red Bull. Momčad koja je u razdoblju od 2010. do 2013. nanizala četiri konstruktorska naslova i s kojom je Sebastian Vettel pokorio svijet, s problemima i nekonkurentnošću se susreće još od prošle godine, kada su uvedeni hibridni motori.

Na stazi Catalunya Daniel Ricciardo je osvojio sedmo, a Daniil Kvyat 10. mjesto te se poslije pet utrka Ricciardo u poretku vozača nalazi na sedmoj poziciji s 25 osvojenih bodova dok je Kvyat 15., sa samo tri završetka u bodovima (i ukupno osvojenih pet).

Tako mizeran učinak pojačao je alarm koji je u Red Bullu upaljen još od prošle sezone. Frustrirani su neuspjehom kojeg njihov dobavljač motora Renault iskazuje u prilagodbi na hibridne motore u toj mjeri da su jasno poručili: "Ako u bliskoj budućnosti ne budemo imali konkurentan bolid, onda ili dolazi Audi ili mi izlazimo iz Formule 1!"

Ultimatum je to kojeg je postavio savjetnik Red Bullove momčadi u F1, Helmut Marko. Izjava je ovo koju prvenstveno treba protumačiti kao upozorenje Renaultu s kojim Red Bull gubi strpljenje, jer Marko je istodobno zanijekao bilo kakve pregovore s Audijem.

"U ovom sportu postoji toliko mnogo glasina, ali službeno nije bilo nikakvog zahtjeva ili razgovora."

Izlazak iz Formule 1 baš i neće biti jednostavan. Poput svih drugih momčadi, i Red Bull ima ugovornu obvezu utrkivanja do 2020. godine. Također, ugovor s Renaultom ih veže do kraja 2016., a pregovori s eventualnim novim dobavljačem ne mogu niti započeti jer u Volkswagen grupi, čiji je Audi član, prošlog je mjeseca nakon 20 godina otkaz dao Ferdinand Piech, predsjednik Nadzornog odbora i čovjek koji se žestoko protivio ulasku u Formulu 1 bilo kojeg člana Volkswagen grupe (Porsche, Lamborghini, Bugatti, Audi, Seat, Škoda...).

Već ispucali kvotu motora

U prijevodu to znači da do daljnjega Red Bull nastavlja suradnju s Renaultom koji im donosi silne probleme s pouzdanošću bolida. Tako je Ricciardo u Španjolskoj koristio četvrti motor ove sezone, što je onoliko koliko svaki vozač smije koristiti tijekom cijele godine, Kvyat je također imao velikih problema, te im sada slijedi neminovno kažnjavanje startnim pozicijama nakon kvalifikacijskih treninga.

Ilustracije radi, dodajmo kako su Mercedesovi Lewis Hamilton i Nico Rosberg prvih pet utrka ove sezone odradili s jednim motorom.

"Nadam se da će se pitanja pouzdanosti riješiti uskoro je depresivno je koliko gubimo. Renault probleme vidi na svoj način, a mi ih moramo otklanjati zajedno", poentirao je Marko.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider