Automoto
SPORTOVI
Automoto
Pisat će se povijest

Šest stvari koje bi mogle (i vjerojatno hoće) obilježiti novu sezonu Formule 1

Ove nedjelje na stazi Albert Park u Melbourneu počinje nova sezona Formule 1.

Galerija Sebastian Vettel i Lewis Hamilton (Foto: AFP)

Ove nedjelje, s početkom u 7:10 po našem vremenu, na stazi Albert Park u Melbourneu, utrkom za Veliku nagradu Australije počinje nova sezona Formule 1.

Kao i obično, tijekom zimske stanke dogodile su se brojne promjene u momčadima, vezane uz vozačke postave, izgled bolida i opskrbljivače motora. Novost je i povratak Velike nagrade Francuske u kalendar (vratila se i Velika nagrada Njemačke dok je Velika nagrada Malezije otpala) što znači da ćemo ove godine imati jednu utrku više nego u prošloj sezoni.

Naslove prvaka brane Lewis Hamilton u vozačkoj i Mercedes u konstruktorskoj konkurenciji. Račune će im pokušati pomrsiti (prije svih) Ferrari i Red Bull, a iza njihovih leđa pratit će se novo miješanje karata u sredini poretka.

Po svemu sudeći čeka nas još zanimljivija sezona nego prošla, a moglo bi ju obilježiti šest stvari.

Treći čovjek u povijesti s pet naslova prvaka

Punih 45 godina Juan Manuel Fangio bio je jedini u povijesti Formule 1 s pet naslova svjetskog prvaka, da bi mu se 2002. priključio Michael Schumacher, a onda ga u dvije naredne sezone i nadmašio. Schumacher je sa sedam titula uvjerljivi broj jedan, a ove bi se sezone Fangiju mogli priključiti Sebastian Vettel ili Lewis Hamilton. Njih dvojica imaju po četiri naslova, jednako koliko i Alain Prost, a glavni su favoriti ove sezone. Ukoliko netko od dvojice njihovih finskih kolega (Valtteri Bottas, Kimi Raikkonen) ne eksplodira, u što je teško povjerovati, ili Hamilton ili Vettel postat će tek treći vozač u povijesti Formule 1 s pet naslova prvaka.

Novi trio u klubu '100 pobjedničkih postolja'?

Schumacher sa 155, Hamilton sa 117 i Prost sa 106 jedini su u povijesti F1 koji imaju više od 100 plasmana među prva tri, a još trojica im se mogu priključiti ove sezone. Vettel (trenutno na 99) sigurno i hoće, ali pitanje je hoće li uspjeti Raikkonen, koji ima 91 postolje i nedostaju mu ih čak devet, te Fernando Alonso, koji ih ima 97, ali ima i očajan bolid (McLaren).

Alonsovih 300 utrka

Ono u čemu će Alonso zasigurno uspjeti jest postati četvrti vozač s 300 nastupa na utrkama. Trenutno je na 291 i ako odveze svu 21 ove sezone, imat će ukupno 312 te će preskočiti Schumachera i Jensona Buttona (obojica po 306) i sasvim se približiti Rubensu Barrichellu koji je na vrhu sa 322.

Mercedesov lov na Ferrarijev rekord iz ere Schumachera

Od 1950. se vozi Formula 1, a samo je jednoj momčadi uspjelo osvojiti pet konstruktorskih naslova u nizu. To je Ferrari, koji je čak šest sezona bio najbolji u periodu od 1999. do 2004. godine, kada se događala ona neviđena dominacija Michaela Schumachera. McLaren (1988.-1991.), Red Bull (2010.-2013.) i Mercedes (2014.-2017.) imaju po četiri u nizu pa Mercedes ima lijepu priliku postati tek druga momčad s pet titula zaredom.

Obratite pažnju na Maxa Verstappena

Iza njega su već tri sezone u kojima je pokazao nevjerojatnu brzinu, ali i pozitivnu drskost i beskompromisnost. S 18 godina i 228 dana, u prvoj utrci otkako je sjeo u Red Bullov bolid, Verstappen je šokirao cijeli svijet i postao najmlađi pobjednik u povijesti. U četvrtu sezonu ulazi sa samo 20 godina (21. rođendan proslavit će 30. rujna) i pred njim je još hrpa mogućnosti za postaviti nove rekorde ispred kojih će stajati "najmlađi ikad". Jedan od njih je i pole-position s kojeg Verstappen još nikad nije krenuo u utrku. Naravno, sve uz preduvjet da mu Red Bull osigura kompetitivan bolid za okršaj s Mercedesom i Ferrarijem.

Kalendar F1 za 2018. godinu:

25. ožujka: Velika nagrada Australije (Melbourne)

8. travnja: Velika nagrada Bahreina (Sakhir)
15. travnja: Velika nagrada Kine (Šangaj)
29. travnja: Velika nagrada Azerbajdžana (Baku)

13. svibnja: Velika nagrada Španjolske (Montmelo)
27. svibnja: Velika nagarada Monaca (Monte Carlo)

10. lipnja: Velika nagrada Kanade (Montreal)
24. lipnja: Velika nagrada Francuske (Le Castellet)

1. srpnja: Velika nagrada Austrije (Spielberg)
8. srpnja: Velika nagrada Velike Britanije (Silverstone)
22. srpnja: Velika nagrada Njemačke (Hockenheim)
29. srpnja: Velika nagrada Mađarske (Mogyorod)

26. kolovoza: Velika nagrada Belgije (Stavelot)

2. rujna: Velika nagrada Italije (Monza)
16. rujna: Velika nagrada Singapura (Marina Bay)
30. rujna: Velika nagrada Rusije (Soči)

7. listopada: Velika nagrada Japana (Suzuka)
21. listopada: Velika nagrada SAD-a (Austin)
28. listopada: Velika nagrada Meksika (Mexico City)

11. studenog: Velika nagrada Brazila (Sao Paulo)
25. studenog: Velika nagrada Abu Dhabija (Abu Dhabi)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider