Automoto
SPORTOVI
Automoto
krenuo s tri godine!

Leon Zelenko hara kartinškim stazama u Europi: Hrvat u Formuli 1?

Leon Zelenko, 7-godišnji kartingaš koji niže odlične rezultate na stazama Europe

Većina nas sa 7 i pol godina bili smo tek zaigrana djeca koja se igraju skrivača ili ganjaju loptu po ulici, no Leon Zelenko živi život ispunjen mirisom oktana, konjskim snagama i borbi za naslov prvaka. Njegova predanost ‘poslu’ je na jednoj drugoj razini kakvu rijetko koji 7-godišnjak ima, a kada gledate njegove utrke vidite da se radi o iznimnom talentu i dječaku koji živi svoj san iza volana. Njegov osjećaj za volan i papučice gasa izgleda kao da je urođen u njega. Leon je potencijal kakav se rijetko viđa, a njegove vožnje je jednostavno užitak gledati.

Kako bi javnost malo više doznala o sakrivenim potencijalima karting sporta, odlučili smo porazgovarati s Leonovim tatom Danijelom koji je njegov najveći fan, trener, i vjetar u leđa.

* Možeš li nam opisati kako ste se našli u kartingu?

Na nagovor prijatelja. Pristali smo da nam dovezu karting iz karting kluba da vidimo hoće li uopće Leon pokazati zainteresiranost, no odmah nakon što je vidio karting u dvorištu, Leon je sjeo u njega i tražio da ga upalimo da proba. Odvezli smo ga na poligon automoto društva u Koprivnici, upalili karting i Leon je sjeo i odvezao se kao da već dugo vozi — i to je bilo to. Nakon samo dva tjedna vožnje po poligonu prijavili su nas na prvu službenu karting utrku, a Leon je imao tek 3 i pol godine.

* Kako izgleda vaš tjedan, koliko trenirate i gdje trenirate?

Preko tjedna se uglavnom planira trening koji je isključivo vikendom, uglavnom na stazama uoči utrke. U pauzama kada nema utrka uglavnom treniramo na stazi Rauš u Novom Marofu koja je najsličnija stazama na kojima se voze međunarodne utrke na kojima sudjelujemo. Treniramo svaku subotu i nedjelju neovisno o vremenskim uvjetima.

* Leon sve više vozi u inozemstvu, kakve rezultate trenutno postižete?

Da! Opredijelili smo se za inozemne utrke u kojima je jaka konkurencija, pa tako uvijek vozi sa minimalno 20 vozača pa sve do maksimalno 36 koliko je uglavnom propusnost staza. Zasad smo uglavnom na pobjedničkim postoljima,  odnosno 2013. i 2014. godine bili smo pobjednici međunarodnog Sportstil kupa, te prvaci Hrvatske u klasi mini 50. Prošle godine prešli smo u bolju klasu — Rotax 125ccm Micromax te već prve godine postajemo viceprvaci klase, što potvrđujemo i za ovu godinu, no sa puno pehova. Također, ove smo godine vozili i Prvenstvo Centralno europske zone gdje smo u prejakoj konkurenciji najboljih europskih vozača zauzeli 7. mjesto od ukupno 42 vozača.

* Iako mu je tek 7 godina, pred njim je svjetla automobilistička karijera. Kakvi su planovi za dalje?

Leon je sa 7 godina dobio prvi pravi ugovor da vozi 5 utrka Centralno europskog prvenstva za talijanski Intrepid driver program koji su ga prepoznali kao vozački potencijal. Zasad nemamo nikakvih drugih planova osim samo puno trenirati i truditi se biti što brži i konkurirati najboljim vozačima Europe do 12 godina.

* 15. listopada nastupate na posljednjoj utrci prvenstva Hrvatske u Zagrebu na Španskom. Kakva su očekivanja?

S obzirom da su nam završile sve međunarodne obaveze prijavili smo se za utrku Prvenstva Hrvatske u klasi Mini 60 koja će se održati na stazi Špansko u Zagrebu gdje ćemo pokušati stati također na pobjedničko postolje sa vozačima koji se bore u Prvenstvu Hrvatske.

* Kakve savjete bi dali ljudima koji sami kreću u karting, bilo stariji ili mlađi?

Teško je govoriti o savjetima za druge. Svatko kreće nekim svojim putem, ali u svakom slučaju preporučujem da se obrate nekom u karting klubovima u Hrvatskoj kako bi sakupili savjete kako krenuti, bilo to da iz hobija ili iz zabave, a možda se potruditi natjecati u Prvenstvu Hrvatske ili na Međunarodnim karting utrkama.

* Što bi po tebi bilo potrebno napraviti da se karting scena u Hrvatskoj ponovo oživi?

Siguran sam da bi trebalo više raditi u klubovima na podmlatku, jer ako nema mladih vozača nema poslije ni utrka. Mi u Hrvatskoj imamo problem neprepoznatljivosti motorsportskog turizma koji u Europi sve više zauzima prostore i interes ljudi i navijača, koji sa obitelji dolaze na cijeli vikend na staze, treniraju i provode ugodno vrijeme u druženju.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider