Automoto
SPORTOVI
Automoto
Uoči prve utrke

'Novi Raikkonen', Ferrarijev vječni talent... Ovo su novaci u Formuli 1

U tjednu u kojem počinje nova sezona Formule 1 predstavljamo petoricu vozača koji će se po prvi put natjecati u oktanskom cirkusu.

Među 22 vozača u 11 momčadi su i neki povratnici (Adrian Sutil), neki pak još uvijek vise zbog sponzorskih sredstava (Pastor Maldonado), a pet je imena kojima će nedjeljna utrka za Veliku nagradu Australije biti prvi nastup u F1.

Esteban Gutierrez - novi Meksikanac i novi milijuni za Sauber

Od petorice novajlija najbolji bolid u ruke dobio je Esteban Gutierrez, koji će voziti za Sauber. Mladi Meksikanac, koji će početkom kolovoza proslaviti 22. rođendan, stiže s vrlo dobrim vozačkim preporukama, ali i milijunima koje će uliti u švicarsku momčad. Još krajem 2009. bio je test vozač Saubera, a 2008. je osvojio Europsko prvenstvo Formule BMW sa samo 17 godina, kao najmlađi ikad. Gutierrez je osvojio prvu sezonu natjecanja GP3, a nakon dvaju sezona u seriji GP2 s Lotusom (lani završio kao treći), dobio je priliku voziti uz Nicu Hulkenberga.

Valtteri Bottas - neka bude sličniji Kimiju nego Heikkiju

Valtteri Bottas novi je Finac u Formuli 1, a priliku je dobio u Williamsu, nakon što je prethodne dvije sezone bio njihov test vozač. Zapravo, angažiran je još 2010., a tijekom 2011. je vrlo često vozio na slobodnim treninzima petkom, natječući se istovremeno u seriji GP3, gdje su mu četiri pobjede i sedam postolja bilo dostatno za naslov prvaka. Vozit će uz Pastora Maldonada (ukoliko pilot iz Venecuele bude imao podršku sponzora), a možemo se samo nadati da će Finac biti puno sličniji Kimiju Raikkonenu nego Heikkiju Kovalainenu.

Giedo van der Garde - nema Josa the Bossa, ali tu je novi Nizozemac

Giedo van der Garde nastavlja tradiciju Nizozemaca u Formuli 1 i prvi je vozač nakon Josa Verstappena u najelitnijem motosportu. Priliku je dobio u Caterhamu, gdje će voziti uz Charlesa Pica. Van der Garde je bio nadomak F1 i 2011., ali su tada u momčadi Virgina odlučili se za Belgijanca Jeromea d'Ambrosija. Lani je bio test vozač Caterhama, a u seriji GP2 završio je šestom mjestu.

Jules Bianchi - u najslabijoj momčadi pod budnim okom iz Maranella

Preostala dvojica rookieja vozit će za Marussiju. Status prvog vozača dobio je Jules Bianchi, koji je pod patronatom Ferrarija, gdje nije dobio šansu kad je 2009. u Mađarskoj nastradao Felipe Massa. Bianchi je dugo godina percipiran kao jedan od najvećih nadolazećih talenata, a protekle dvije sezone bio je test vozač, 2011. za Ferrari, a lani za Force Indiju, gdje je vozio na slobodnim treninzima.

Max Chilton - Englez na kojemu je najmanji pritisak

Max Alexander Chilton posljednji je u nizu novaka, a pažnju na sebe je skrenuo već sa 14 godina, kada je u konkurenciji vozača do 17 godina završio treći, a sezonu potom drugi. Zadnje tri sezone vozio je u seriji GP2, gdje se lani osladio dvama pobjedama (sezonu završio na četvrtom mjestu. Paralelno s utrkama u GP2, bio je test vozač Marussije, koja mu je 2013. odlučila dati priliku.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider