Automoto
SPORTOVI
Automoto
Što vi kažete?

Ne prestaju polemike o kontroverznoj odluci: Bivši F1 vozač tvrdi da je Vettel zasluženo kažnjen

Velika nagrada Kanade je iza nas, ali i dalje je u fokusu način na koji je odlučen pobjednik.

Vettelov povratak na stazu nakon izlijetanja u Kanadi (Screenshot: Facebook)

Je li Sebastian Vettel trebao biti kažnjen zbog onoga što se dogodilo u 48. krugu Velike nagrade Kanade, pitanje je kojim se proteklih dana bave svi fanovi Formule 1.

Ako ste propustili, podsjećamo da je Vettel, koji je bio vodeći, ali pod velikim pritiskom Lewisa Hamiltona, u jednom trenutku izletio sa staze na travu. Nijemac je nekako ipak uspio kontrolirati svoj Ferrari i spriječiti da završi u zaštitnoj ogradi te se vratiti na stazu, ali je sucima bila sporna putanja njegova povratka na stazu.

Vettel se vraćao izravno, što prije s ciljem da zadrži vodstvo, a tom je prilikom s bolidom otišao malo udesno i zatvorio prostor Hamiltonu da ga prođe.

10 krugova su vijećali

Suci utrke pokrenuli su istragu, ali ni oni nisu bili sasvim sigurni glede toga što učiniti. Punih su deset krugova raspravljali i onda donijeli odluku da se Vettel kažnjava s pet sekundi na završnom vremenu u utrci. Bila je to voda na Hamiltonov mlin jer Britanac je znao da sve što mora napraviti za pobjedu jest završiti s manje od pet sekundi zaostatka za Nijemcem u Ferrariju. To se i dogodilo, a cijeli tijek događaja toliko je razbjesnio Vettela da je na kraju utrke zamijenio oznake namijenjene pobjedniku i drugoplasiranom.

Sve skupa izazvalo je velike polemike koje ne prestaju ni dva dana poslije utrke. Nemali je broj onih koji smatraju kako je odluka sudaca prestroga i taj duel Vettela i Hamiltona smatraju trkaćim incidentom.

"Postoje dva scenarija, i u oba je Vettel kriv"

S njima se ne slaže Jolyon Palmer, koji se ne tako davno, u sezonama 2016. i 2017., utrkivao se u Formuli 1 u bolidu Renaulta.

"Mnogo puta bio sam u sukobu sa sucima Formule 1, i tijekom vozačke karijere i kasnije, dok sam radio kao TV komentator, ali ovaj put potpuno se slažem s njima", započeo je Palmer u svojoj analizi:

"Po slovu zakona, Vettel je bio kriv. Drugog vozača doveo je u situaciju da mora birati hoće li se zabiti u zid ili će snažno kočiti kako bi izbjegao sudar. Sa svojim je bolidom prešao preko cijele dužine staze i on je kriv zbog nesigurnog priključenja utrci."

Palmerov zaključak glasi:

"Vettel je nije imao potpunu kontrolu nad svojim bolidom, to je jasno. Ako je bio prisiljen ići sve do Hamiltona, to nije siguran povratak na stazu i zaslužio je kaznu. Ako nije bio prisiljen ići toliko udesno, onda je namjerno zatvorio Hamiltona, što nije pošteno i također je zaslužio kaznu. Jedan od ovih scenarija je točan."

 

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider