Automoto
SPORTOVI
Automoto
Prije točno 25 godina

Jedan od najboljih krugova u povijesti F1: Ovako je dominirao Kišni Čovjek

11. travnja 1993. održana je utrka koju svi pamte po jednom (prvom) krugu...

Velika nagrada Europe 1993. (Screenshot: YouTube/GOL.hr)

Na današnji dan prije točno 25 godina, 11. travnja 1993., na stazi Donington Park u Velikoj Britaniji održana je utrka za Veliku nagradu Europe koju je obilježio Ayrton Senna.

Legendarni Brazilac, koji će godinu poslije toga tragično skončati u zavoju Tamburello na stazi u Imoli u San Marinu, po velikoj kiši je odvozio fenomenalan krug i demonstrirao zašto su ga zvali Kišni Čovjek.

Od jutra je u toj središnjoj Engleskoj padala jaka kiša koja je potpuno natopila stazu Donington Park. U današnjim uvjetima (i po današnjim pravilima), start utrke bi ili bio odgođen ili bi bolidi startali iza safety cara. No, to je bilo neko drugo, old school vrijeme.

Senna je u svom McLaren Fordu imao četvrto vrijeme kvalifikacija, na pole-positionu je bio Alain Prost u Williams Renaultu, drugi je bio Prostov momčadski kolega Damon Hill, a treći Michael Schumacher u Benetton Fordu. Senna je loše startao, Schumacher ga je blokirao i skoro izgurao sa staze što je iskoristio Austrijanac Karl Wendlinger i probio se na treću poziciju. A onda je krenuo show...

U trećem zavoju je riješio Schumachera, odmah u idućem i Wendlingera, počevši lov za favoriziranim Williamsima. Pretekao je Hilla, a zatim i u pretposljednjem zavoju Prosta te je prvi krug završio na vodećoj poziciji.

Bio je to pravi Sennin ples na kiši, nakon toga ga više nitko nije mogao uhvatiti. Ne samo da je pobijedio već je to učinio na impresivan način, sa minutom i 23 sekunde prednosti pred drugoplasiranim Hillom. Alaina Prosta, koji će te 1993. osvojiti naslov prvaka, Senna je ostavio čitavi krug iza sebe, što možda i najbolje svjedoči o dominaciji čudesnog Brazilca u tim uvjetima.

Od ukupno 41 pobjede koliko je ostvario tijekom karijere u Formuli 1, ova spada među dvije-tri najupečatljivije...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider