Automoto
SPORTOVI
Automoto
Prekrasni kadrovi

Staza pokraj plaže: Formula 1 vratila utrku koje nije bilo 35 godina

Ono o čemu se proteklih tjedana špekuliralo sad je i službeno potvrđeno.

Galerija Staza u Zandvoortu (Screenshot: YouTube) Staza u Zandvoortu (Screenshot: YouTube) Staza u Zandvoortu (Screenshot: YouTube) Staza u Zandvoortu (Foto: AFP)

Višemjesečni pregovori urodili su plodom i već od iduće sezone u Formuli 1 vozit će se Velika nagrada Nizozemske.

Uz ranije potvrđenu Veliku nagradu Vijetnama, kalendar 2020. imat će dvije nove utrke. Preciznije rečeno, jednu novu i jednu staru jer utrka u Nizozemskoj zapravo se vraća nakon 35 godina izbivanja.

Prethodno su Nizozemci imali F1 utrku od 1952. pa do 1985., od čega se dvaput utrkivalo za Veliku nagradu Europe, a sve ostale za VN Nizozemske.

"Od početka našeg mandata u Formule 1 govorimo da želimo utrke na novim mjestima, ali želimo i poštovati povijest tog sporta u Europi", izjavio je Chase Carey, šef Formule 1, prilikom potpisivanja ugovora koji vrijedi za 2020., 2021. i 2022.

Zandvoort je specifičan po tome što se nalazi na samoj obali Sjevernog mora, a priča o povratku ove staze u oktanski cirkus zakotrljala se s pojavom Maxa Verstappena. Neustrašivog i brzog, na trenutke i pretjerano agresivnog Nizozemca, na europskim utrkama prate tisuće navijača. Proteklih nekoliko godina bilo je impresivno vidjeti veliki broj Nizozemaca koji su pohitali na utrke u Belgiji, Austriji i ostale kako bi navijali za ovog mladića koji još nije navršio ni 22 godine, a već vozi svoju petu sezonu u Formuli 1.

"Vrlo sam uzbuđen što ćemo imati Veliku nagradu Nizozemske, vidjet ćete puno nizozemskih fanova Formule 1. Ranije sam se znao voziti na Zandvoortu, to je lijepa i povijesna staza i siguran sam da će biti sjajno utrkivati se ondje", izjavio je Verstappen nakon što je postalo i službeno potvrđeno da se VN Nizozemske vraća.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider