Automoto
SPORTOVI
Automoto
Jedva čekamo

Novi kalendar Formule 1: Eurospektakl usred ljeta!

Nedjeljnom Velikom nagradom Abu Dhabija završila je ova sezona, a iduća će brzo doći, za 118 dana.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Lewis Hamilton i Mercedes u Abu Dhabiju su okrunjeni za nove prvake Formule 1 čime je spušten zastor na još jednu sezonu oktanskog cirkusa.

Pred vozačima i momčadima je sada još nekoliko testiranja i sponzorskih obveza, a onda odmor i pripreme za novu sezonu koja će već tradicionalno počeli u Melbourneu.

Velika nagrada Australije, koja će se održati za 118 dana (25. ožujka) na stazi Albert Park, bit će prva od 21 utrke koliko ih je planirano za novu sezonu. Zasad samo planirane, jer Međunarodna automobilistička federacija (FIA) tek treba odobriti kalendar, makar problema ne bi smjelo biti jer su neke stvari već dogovorene. Ta potvrda od strane FIA-e samo je stvar formalnosti.

Nekoliko je novosti u kalendaru - više nema Velike nagrade Malezije, a vraćaju se Velika nagrada Francuske i Velika nagrada Njemačke.

Od 2008. godine Francuzi nisu imali utrku, ona se vraća 2018., ali ne u Magny-Cours gdje se posljednji put vozila već na stazi Paul Ricard, u malenom selu Le Castellet na jugu Francuske. Staza je to koja se neće prvi put susresti s Formulom 1 (prva F1 utrka tamo je održana 1971., a posljednja 1990.).

Hockenheim došao na red

VN Njemačke ima nešto drukčiju priču nego li francuska utrka. Hockenheim i Nurburgring su se godinama izmjenjivali kao domaćini VN Njemačke, ali s obzirom da je Nurburgring bankrotirao, Hockenheim je ostala jedina F1 destinacija u Njemačkoj, u kojoj se utrka održava svake dvije godine. Sigurno je kako će se iduć godine naći u kalendaru, ali daljna budućnost je neizvjesna jer se ne uspijevaju dogovoriti s čelnicima Formule 1 oko potpisa novog ugovora.

Otpadanje Malezije i povratak Francuske i Njemačke prouzrokovale su i neka odstupanja s datumima u odnosu na ono na što smo naviknuli posljednjih godina. U Francuskoj će se voziti 24. lipnja zbog čega je utrka iz Azerbajdžana (ove godine vožena pod nazivom Velika nagrada Europe, a ubuduće će to biti Velika nagrada Azerbajdžana), prebačena dva mjeseca ranije, na 29. travnja.

Pet tjedana - pet utrka

Umjesto Malezije, na početak jeseni seli Velika nagrada Rusije, a Bahrein i Kina su zamijenili termine te će se druga utrka voziti u Sakhiru, a treća u Šangaju.

Na koncu, jedna napomena za sve europske fanove: početak ljeta bit će spektakularan. Od 24. lipnja do 29. srpnja, unutar 35 dana, vozit će se čak pet utrka. I prije je raspored znao biti zgusnut nakon povratka karavane iz Montreala u Europu, ali dugo nije bilo kao ove godine, kada se svima pruža jedinstvena prilika za odlazak na utrku.

Kalendar F1 za 2018. godinu:

25. ožujka: Velika nagrada Australije (Melbourne)

8. travnja: Velika nagrada Bahreina (Sakhir)
15. travnja: Velika nagrada Kine (Šangaj)
29. travnja: Velika nagrada Azerbajdžana (Baku)

13. svibnja: Velika nagrada Španjolske (Montmelo)
27. svibnja: Velika nagarada Monaca (Monte Carlo)

10. lipnja: Velika nagrada Kanade (Montreal)
24. lipnja: Velika nagrada Francuske (Le Castellet)

1. srpnja: Velika nagrada Austrije (Spielberg)
8. srpnja: Velika nagrada Velike Britanije (Silverstone)
22. srpnja: Velika nagrada Njemačke (Hockenheim)
29. srpnja: Velika nagrada Mađarske (Mogyorod)

26. kolovoza: Velika nagrada Belgije (Stavelot)

2. rujna: Velika nagrada Italije (Monza)
16. rujna: Velika nagrada Singapura (Marina Bay)
30. rujna: Velika nagrada Rusije (Soči)

7. listopada: Velika nagrada Japana (Suzuka)
21. listopada: Velika nagrada SAD-a (Austin)
28. listopada: Velika nagrada Meksika (Mexico City)

11. studenog: Velika nagrada Brazila (Sao Paulo)
25. studenog: Velika nagrada Abu Dhabija (Abu Dhabi)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider