Nogomet
Nogomet

Majstor Zidane: Velika fešta kao podsjetnik na "njegovo" prvenstvo

Francuska u Rusiju stiže s nadom da može napraviti ono što su uspjeli Zizou i društvo prije 20 godina.

Zinedine Zidane (Foto: AFP) (Foto:Afp)

Prije 20 godina Francuska je osvojila svoj prvi i jedini naslov svjetskog prvaka, deklasiravši u finalu Brazil s 3:0 nakon što su u polufinalu s 2:1 bili bolji od naše reprezentacije.

Tim povodom, u predvečerje Svjetskog prvenstva Francuzi su u Nanterreu organizirali revijalnu utakmicu između te svoje zlatne generacije i svjetskih zvijezda.

Zinedine Zidane, Thierry Henry, Fabien Barthez, Youri Djorkaeff i ostali Tricolori (bili su prisutni svi osim aktualnog francuskog izbornika Didiera Deschampsa i Davida Trezegueta) s rezultatom 3:2 pobijedili su selekciju svjetskih zvijezda u kojoj su zaigrala i trojica Hrvata - Dario Šimić (u početnoj postavi), Slaven Bilić i Mario Stanić.

Osim trojke iz one generacije Vatrenih '98., za tu momčad zaigrao je i najbrži čovjek na svijetu - Usain Bolt. Izbornik je bio Arsene Wenger.

Fernando Morientes svjetske je zvijezde doveo u vodstvo, izjednačio je Henry, a onda je legendarni Zizou iz slobodnjaka matirao vratara Davida Jamesa. Novo izjednačenje donio je Gaizka Mendieta, a pobjedu Francuzima Vincent Candela.

Postave:

Francuska '98.: Barthez - Thuram, Blanc, Desailly, Lizarazu - Karembeu, Petit, Djorkaeff, Zidane - Henry, Guivarc'h

S klupe su ušli: Lama, Charbonier, Candela, Djetou, Lebouef, Boghossian, Lamouchi, Vieira, Pires, Ba, Dugarry i Diomede.

Svjetske zvijezde: Toldo - Zenoni, Šimić, Aldair, Saveljić - Tommasi, Davids, Stojković, Stoičkov - Eto'o, Vieri

S klupe su ušli: James, Bilić, Issa, Ntampizas, Mendieta, Stanić, Karagounis, Morientes, Kluivert i Bolt.