Nogomet
Nogomet

Analiza iz ruskog kuta: Najveće slabosti Vatrenih, čega se najviše boje i važna poruka hrvatskim navijačima

Rusija i Hrvatska u velikom okršaju u Sočiju odlučit će tko će u polufinale Svjetskog prvenstva...

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

"Kolega, čestitam vašoj momčadi na plasmanu u četvrtfinale Svjetskog prvenstva. Plasirali ste se dalje na sličan način kao i Rusija. Znate koliko smo bili skeptični prije početka turnira. Mislili smo da nećemo proći ni skupinu. Sada možemo biti mirni, ako izgubimo od Hrvatske, barem možemo reći da se nismo osramotili", nazvao nas je i u dahu ispričao stari poznanik iz Sankt-Peterburga Igor Jevdokimov, poznati ruski novinar s vrlo popularnog radija Zenit.

"Moram priznati da nisam očekivao ovakav uspjeh ruske reprezentacije. Mislio sam da ne možemo proći Španjolsku. To je skoro pa pravo čudo. Objasnio bih to kao kombinaciju domaćeg terena i frenetičnog navijačkog zanosa, ali i napornog rada i višemjesečnih priprema ruske reprezentacije. Na kraju je ispalo da je stručni stožer znao što radi. Njihovi napori urodili su plodom", priča nam ruski kolega.

Uoči utakmice Hrvatske i Danske vidjeli smo kako ruske kolegice plaču od sreće u press-centru u Nižnjem Novgorodu. Ruski novinari skakali su od sreće. Kako su Sankt-Peterburg i Moskva proslavili pobjedu nad Španjolskom?

"Cijela je Rusija na nogama. Moram istaknuti kako nikada nisam vidio takav zanos naših navijača i takvo burno slavlje. Nije se toliko slavilo ni kada smo 2008. pobijedili Nizozemsku u četvrtfinalu Eura. Ma ni približno."

Rusi još pamte hrvatsku pomoć s Wembleyja

Tada se Rusija plasirala na Euro s obilatom pomoći Hrvatske, koja je nokautirala Englesku na Wembleyju, iako joj ta utakmica nije ništa značila, već se plasirala na Euro. Na kraju je Rusija ostvarila bolji rezultat nego Hrvatska.

"Nisu Rusi to zaboravili, još to pamtimo. To je jedan od razloga zbog kojeg iznimno cijenimo Hrvatsku. Vaši nogometaši pokazali su koliko su časni i veliki sportaši. Malo tko bi Englesku pobijedio u takvoj situaciji, vjerojatno nitko", kazao nam je kolega, ali jasno je da Hrvatska neće imati popust zbog toga.

"Naravno da će naša momčad dati sve od sebe da pobijedi. Ali, ako od nekog baš moramo izgubiti, onda bismo najmanje patili da to bude od Hrvatske. Vjerujte mi da je tako."

Kakvu utakmicu Rusi očekuju u četvrtfinalu? Jeste li sada svi skupa optimističniji?

"Samopouzdanje je naraslo, sada je to potpuno drukčija situacija nego prije početka turnira. Svi vjeruju da možemo dalje. Mislim da Rusiju očekuje još teža utakmica nego protiv Španjolske. Hrvatska je u ovom trenutku bolja i opasnija od La Roje. Vatreni se čine kao momčad koja je na sve spremna, što su pokazali i protiv Danske, kada su padali i dizali se nekoliko puta tijekom utakmice. Ako se sjećate našeg razgovora prije početka turnira, rekao sam da mi se čini da je Hrvatska konačno sazrela. Protiv Danske baš je to pokazala, zrelost i karakter. Uz to, gotovo da ne vidim slabog mjesta u vašoj momčadi."

Tko je po vama favorit u toj utakmici?

"Mislim da je to Hrvatska, to je realna procjena. Hrvatska ima bolje pojedince, mnogo više zvijezda, igrača koji igraju u velikim klubovima."

Čerčesov vjerojatno neće mijenjati postavu

Ali sve je to imala i Španjolska, pa je opet izgubila.

"Tako je, u nogometu se nikad ne zna, momčad je ta koja naposljetku presuđuje. Rusija je izgledala čvrsto, dobro se branila, igrači su se fanatično borili, igrali su srcem, ali zadržali su i hladnu glavu. Mirnoća i hrabrost odlučuju u jedanaestercima."

Što mislite, hoće li izbornik Stanislav Čerčesov mijenjati taktiku i postavu za Hrvatsku?

"Mislim da neće, Rusija će se postaviti slično kao i protiv Španjolske, jer Hrvatska je slična Španjolskoj, inzistira na pas igri i posjedu lopte, ima i sjajnu kontru, možda najbolju na turniru. Vjerujem da će izbornik puno pažnje obratiti na taj detalj. Rusija će vjerojatno igrati zatvorenije i čekati šansu iz kontre, ali možda će u pojedinim fazama utakmice i napasti, kao što je to bilo protiv Egipta."

Ima li problema s ozljedama?

"Juri Žirkov ima nekih problema, mislim da se radi o oteklini, danas ide na detaljniji pregled, pa će biti jasnije. Međutim, mislim da nije ništa preozbiljno i da će biti spreman za Hrvatsku. Džagoev također ima sitnijih problema, ali i on će biti spreman."

Teško je opisati koliko je ogroman interes

Koliki je interes za utakmicu i ulaznice?

"Ogroman, teško je to opisati. Soči nije nogometni grad, ali to sada nije bitno. Na utakmicu želi pola Moskve i Sankt-Peterburga, o ostatku Rusije da i ne pričam. Mislim da bi lako napunili deset ili dvadeset puta veći stadion, da stane milijun ljudi, bio bi pun."

Dakle, hrvatski navijači ne mogu baš računati da će doći do ekstra ulaznica tako lako.

"Bojim se da će takvo što biti teško izvedivo, ali opet nije nemoguće."

Na crnom tržištu ulaznice će vjerojatno dosegnuti neslućene iznose. Argentinski preprodavači trljaju ruke, u Sočiju će nadoknaditi sve gubitke iz Nižnjeg, gdje nisu imali kome prodati ulaznice jer hrvatskih i danskih navijača nije bilo previše, a Rusi nisu bili previše zainteresirani.

Hoće li predsjednik Rusije Vladimir Putin doći na utakmicu?

"Ne bi me iznenadilo, on ionako voli doći u Soči, kao i svi ruski političari. To je naša rivijera, glavno ljetovalište već stoljećima. Radi se o najvažnijem događaju godine u Rusiji i bilo bi normalno da tamo bude i predsjednik Rusije."

Putin u društvu Kolinde?

Ako Putin dođe, bit će u društvu s hrvatskom predsjednicom? Kolinda Grabar-Kitarović daje snažnu potporu hrvatskoj reprezentaciji, bila je i na utakmici s Danskom, poslije je ušla i u svlačionicu čestitati hrvatskim nogometašima, što su prenijeli mnogi mediji.

"Vidio sam da imate vrlo atraktivnu predsjednicu, Putinu će zacijelo biti vrlo ugodno sjediti u njezinu društvu i pratiti utakmicu."

Znači, to je još jedan od razloga zašto bi mogao doći?

"To ste vi rekli, ha, ha, ha..."

Da se vratimo s lakih političkih tema na puno ozbiljnije i bitnije stvari, a to je nogomet. Kazali ste da ne vidite slabo mjesto u hrvatskoj reprezentaciji, ali nema savršene momčadi, svaka ima svoje slabije i jače strane. Gdje vidite hrvatske nedostatke i šansu Rusije?

"Naravno da ne idealiziramo hrvatsku momčad, i ona ima svoje nedostatke, ali manje nego Rusija. To je realna procjena. Vidjet ćemo tko će bolje sakriti slabosti i istaknuti jače strane. To je u svakoj utakmici ključno. Ako baš moram čeprkati, reći ću da vidim određenu šansu u sredini vaše obrane, iako znam da se puno pisalo i pričalo o lijevoj strani kao najvećem nedostatku Hrvatske. Taj nedostatak dobro je skrivan u utakmicama koje sam gledao na SP-u. Mislim da vaši stoperi imaju određenih problema. Utakmica s Danskom to mi sugerira. Lovren je imao dobru sezonu u Liverpoolu, nije loš ni na turniru, ali imao je i boljih dana. Vida dugo nije igrao u svojem klubu, to se vidjelo u nekoliko navrata protiv Danske. Prvi gol pao je nakon velike pogreške vaše obrane, u prvom redu stopera koji su morali odnijeti tu loptu, a ne dopustiti da padne na travu. Međutim, pogreške se svima događaju, nitko nije na njih imun. Vidimo da je na SP-u palo puno golova nakon kardinalnih pogrešaka. Tko bude manje griješio u četvrtfinalu, mislim na veće pogreške, taj će biti bliži pobjedi, to je prilično logičan zaključak. Nitko ne može unaprijed znati tko će pogriješiti."

Ruski kolega zamijetio je još jedan detalj.

"Malo sam se iznenadio fizičkom spremom hrvatskih igrača protiv Danske. U pojedinim trenucima izgledali su mi jako iscrpljeno, Danci su bolje izgledali što se toga tiče, češće su odnosili lopte u duelima. Međutim, to ne mora ništa značiti, možda su to bili samo trenuci krize koju su vaši igrači naposljetku i prevladali."

Što vas najviše brine uoči velike utakmice?

"Ako izuzmemo već dobro znanu priču o fantastičnom srednjem redu hrvatske momčadi i kreativnim igračima koje imate, brine me to što mi se čini da Hrvatska još nije pokazala svoj puni potencijal. Kao da tek trebate odigrati svoju najbolju utakmicu. Nadam se da Hrvatska neće dosegnuti vrhunac baš protiv Rusije."

Hrvatska je favorit, ali...

To se možda može reći i za rusku momčad? Može li Rusija još bolje?

"Mi se nadamo da možemo, ali teško je to reći jer do sada nikada nismo vidjeli takvu Rusiju, mislim na ovu generaciju."

Nismo ni mi Hrvatsku. Ova generacija prvi je put prošla osminu finala velikih turnira. 

"Eto, vidite, ima tu puno nepoznanica, iako je logičnije zaključiti da Hrvatska ima više rezervi nego Rusija. Ali, tko zna, nogomet je nepredvidljiv, naša momčad nas je već iznenadila, možda još ima negdje skrivenog goriva za koji mi sa strane ne znamo", u optimističnom tomu zaključio je nadasve realni i korektni ruski kolega.

Objektivno gledajući, Hrvatska jest favorit i po prikazanoj igri i po igračima, ali teško je to izraziti u postocima. Uostalom, što u nogometu znači 60 ili 65 posto? Ne previše, pogotovo kada igrate protiv domaćina turnira. Da Hrvatska ima veliku šansu, to je činjenica, ali isto tako je činjenica da u nogometu nema unaprijed dobivenih bitaka. Što će se dogoditi u Sočiju, tek ćemo vidjeti.