Nogomet
Nogomet

Real Madrid zahvatila euforija: Bale rastura, Özil pada u zaborav, ali…

Zbog sjajnih igara Garetha Balea u posljednjih nekoliko utakmica Mesut Ozil polako pada u zaborav kod Realovih navijača…

gol expired Foto: DNEVNIK.hr

Gareth Bale stigao je u Real Madrid s aureolom najskupljeg nogometaša u povijesti, kasnije se ipak ispostavilo da nije pretekao rekordni transfer Cristiana Ronalda, ali taj podatak ne mijenja ništa bitno na stvari, nekoliko milijuna više ili manje, investicija i dalje spada u red svemirskih.

Real razbio Valladolid, Bale odigrao najbolju utakmicu dosad!

Nakon usporenijeg starta popraćenog s nekoliko manjih ozljeda, pojavile su sumnje u opravdanost Baleova transfera, posebice u svjetlu istovremene prodaje Mesuta Özila u Arsenal i njegove „eksplozije“ na Emiratesu.Kritičari su već počeli spekulirati kako je Real napravio ogromnu pogrešku tvrdeći da bi Bale mogao postati „drugi Kaka“, brazilska superzvijezda koja je također došla na Santiago Bernabeu za vrtoglav iznos, a na kraju se taj posao pokazao pravim fijaskom.

Vjerojatno i dalje drži vodu tvrdnja da Real nije trebao prodati Özila, iako Nijemac već polako pada u zaborav, no dovođenje Velšanina iz tjedna u tjedan pokazuje se punim pogotkom. Nakon početne faze prilagodbe na novu sredinu, a treba istaknuti da Velšanin nije prošao ljetne pripreme, Bale je uhvatio formu zbog koje je Real za njega iskrcao Tottenhamu 91 milijun eura.

Bale tek drugi Britanac s 'hat-trickom' u Primeri

U devet ligaških utakmica i 632 minute odigrane u Primeri Bale je postigao sedam pogodaka, treći je strijelac kluba iz Ronalda i Karima Benzeme, a uz to je upisao šest asistencija te 79.82 posto točnih pasova, unatoč tomu što je najvećim dijelim igrao na desnom krilu. Kulminacija dobre igre došla je u posljednjem kolu protiv Valladolia kojem je zabio hat-trick, postavši tako tek drugi Britanac koji se može pohvaliti tim dostignućem u najelitnijem španjolskom rangu natjecanja. Gary Lineker prvi je Britanac koji je zabio tri pogotka u jednoj utakmici Primere, ostvario je to 1987. u dresu Barcelone.

„To je bila noć za pamćenje. Jako sam sretan, predivan je to osjećaj“, kazao je Bale nakon utakmice s Valladolidom dodajući da još uvijek nije na sto posto svojih mogućnosti.

Bale može nadmašiti Ozila i u asistencijama

Treba dodati da je Bale u četiri utakmice Lige prvaka, sveukupno u 214 minuta igre, dvaput poentirao, devet puta je pucao na vrata te je imao 86.95 posto točnih pasova. Bale je, dakle, postigao sveukupno devet golova u 13 nastupa. Već sada je postigao više pogodaka u prvenstvu od Özila u njegovoj prvoj sezoni u Realu, kada je Nijemac postigao šest golova. Dakako da treba uzeti u obzir da je Özil sasvim drugačiji profil igrača, da je on prije svega „playmaker“, kreator igre, dok je Bale krilni napadač i egzekutor.

Özilov „forte“ bile su asistencije, u 35 utakmica u sezoni 2010/11. upisao je 17 asistencija samo u Primeri te još sedam u Ligi prvaka. Bale bi u svojoj premijernoj sezoni u Primeri mogao prestignuti Özila i u toj kategoriji. Prošlo je tek 15 kola, a Velšanin ima šest asistencija u devet nastupa. Zadrži li taj postotak učinkovitosti u sljedećim utakmicama, Bale će dobrano nadmašiti Özilov učinak iz njegove premijerne sezone.

Statistika je varljiva: Na kraju sezone svodit će se računi

Međutim, to nije primaran zadatak Velšanina. Realovi navijači nadaju se da će Bale u kooperaciji s Ronaldom voditi njihov klub prema naslovu prvaka Španjolske i Europe. Gotovo da nema sumnje kako će Bale i Ronaldo ispuniti svoje kvote golova i asistencija, ali daleko je važnije da zabijaju u ključnoj fazi sezone, u velikim utakmicama kada bude padala odluka o trofejima. Prosjeci golova i statistika vrlo su varljiva stvar u sport a posebice u nogometu.

Nije i ne može biti isto ako zabijete tri, pet ili sedam pogodaka Valladolidu, Almeriji ili Kopenhagenu i kada zabijete jedan ili nijedan protiv Barcelone u prvenstvu ili u polufinalu ili finalu Lige prvaka protiv Bayerna, Dortmunda ili Manchester Uniteda. Iako je „kraljevski klub“ i njegovu vojsku navijača zahvatila euforija nakon posljednjih briljantnih partija Ronalda, Balea i ostatka momčadi, konačna crta morat će se podvući tek na kraju sezone.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na mobilnih uređaja.