Ostali sportovi
Ostali sportovi

Stevanović opet "uništio" Norvešku: Tako to izgleda s raspoloženim golmanom

Hrvatski rukometaši skinuli su si golemi pritisak s leđa - pobijedili su Norvešku i ostali u igri za polufinale Europskog prvenstva.

Ivan Stevanović okružen suigračima (Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL)

Toplo-hladna Hrvatska ove subote u Areni je bila vruća i razigrana, ponovilo se izdanje s prve dvije utakmice ovog Europskog rukometnog prvenstva, iz pobjeda nad Srbijom i Islandom u Spaladiumu kada je sve bilo (skoro) idilično.

U utakmici poslije koje nije bilo popravnog (da smo izgubili šanse za polufinale bi bile svedene u domenu puke matematike) Kauboji pokazali drugo lice u odnosu na poraz od Švedske i jedva iščupani trijumf nad Bjelorusijom.

Obrana ovaj put nije svela suparnike na priželjkivana 22-23 gola, ali nije niti bilo potrebno u situaciji kad je u napadu sijevalo doslovno sa svih strana (imali smo osmoricu igrača koji su zabili barem po tri gola).

Ipak, iako je ovo utakmica u kojoj je Hrvatska postigla najviše golova na turniru, nije napad taj kojeg treba istaknuti u prvi plan već sjajni Ivan Stevanović koji je imao 14 obrana, po sedam u svakom poluvremenu.

Uraganski su Kauboji otvorili utakmicu, a kad je nakon nešto više od dvije minute na semaforu bilo 3:0 uz dvije obrane Stevanovića u prva dva norveška napada, sve je upućivalo da će se ponoviti ono briljantno njegovo izdanje iz Herninga otprije dvije godine, kada je na kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre uništio Norvežane.

U 21. minuti je bacio u trans Arenu kada je najboljem norveškom strijelcu na ovom natjecanju, Kristianu Bjornsenu, obranio zicer svih zicera u kontri pri vodstvu naše reprezentacije od 11:10. Općenito govoreći, što se tog prvog poluvremena tiče, Hrvatska je imala čak i malu prednost (+2) s obzirom na Stevanovićeve bravure na golu.

Srećom, nastavio je Stivi u istom tonu i u nastavku pa je bilo lakše odlijepiti se i mirno privesti utakmicu kraju, bez onog stresa kojem smo svjedočili protiv Bjelorusa.

Ono što je također potrebno notirati: Lino Červar odustao je od svoje prakse da u vanjskoj liniji krene i s Lukom Cindrićem i s Ivanom Karačićem, pružio je pravu šansu Marku Mamiću, a ovaj ponovno demonstrirao kakav top ima u ruci (četiri gola) i dokazao da vrijeme koje je dobio danas u igri (43 minute) treba postati njegova uobičajena minutaža, a ne iznimka.

Sumarum ove utakmice prilično je jednostavan: ovako to izgleda kad imate raspoloženog golmana. Nije Stevanović skinuo 17 lopti kao onda Norvežanima u Herningu, ali je ponovno imao protuotrov za reprezentaciju koja je među najmlađima na svijetu, koja igra najbrži rukomet i koja će se u nadolazećim godinama zasigurno naosvajati medalja.