Tenis
Tenis

Rafa Nadal razbio Kevina Andersona za 16. Grand Slam naslov!

Rafa Nadal ostavio Kevina Andersona bez šanse za svoj treći Grand Slam naslov.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Španjolac Rafael Nadal pobjednik je posljednjeg teniskog Grand Slam turnira sezone US Opena.

Nadal je u finalu nakon dva sata i 27 minuta igre pobijedio Južnoafrikanca Kevina Andersona sa 6-3, 6-3, 6-4, osvojivši tako svoj 16. Gran Slam naslov, pri čemu treći na US Openu. U New Yorku je slavio 2010. i 2013. godine, a još je jednom bio u finalu (2011). Nadalu je ovo bio ukupno 74. osvojeni turnir u 109. finalu.

"Kada su rezultati u pitanju, ovo je bila jedna od najboljih sezona moje karijere. Osvajao sam naslove, igrao tri finala na Grand Slam turnirima, a to nije lako. Ovo je do sada bila vrlo natjecateljska godina za mene, ali i vrlo emotivna. Prošao sam puno toga posljednjih nekoliko godina, a ovo je nagrada za moj trud i vjeru u povratak", rekao je Nadal nakon što je drugi put ove sezone podignuo trofej pobjednika na Grand Slamu.

Andersonu je već ulazak u finale najveći uspjeh na jednom od četiri najveća svjetska turnira (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, US Open), a dosad je najdalje stigao do četvrtfinala, i to upravo u New Yorku 2015. godine.

Nadalu i Andersonu ovo je bio peti međusobni ogled i peta Nadalova pobjeda, pri čemu je Anderson osvojio samo jedan set. U finalu US Opena Anderson je bio toliko inferioran da nije uspio izboriti nijednu break-loptu u cijelom dvoboju!

Od 2003. godine do danas odigrano je 58 Grand Slam turnira, od čega su 53 osvojila petorica tenisača! Federer (19), Nadal (16), Đoković (12), Murray i Wawrinka (po tri). Samo su Roddick, Gaudio, Safin, Juan Martin del Potro i naš Marin Čilić uspjeli prekinuti dominaciju spomenute petorice.

Ove sezone Nadal i Federer podijelili su trofeje na Grand Slam turnirima. Obojica imaju po dva te se nalaze na broju 1 i 2 svjetske rang ljestvice. Ostanak Nadala na tronu i na kraju sezone je velika vjerojatnost, ali ne mora tako biti. Puno će toga ovisiti o azijskoj turneji, Mastersu 1000 u Parizu te, naravno, ATP World Tour Finalsu. Samo neka obojicu posluži zdravlje...