Ostali sportovi
Ostali sportovi

Dan koji su dugo čekali: Ovo mnogi ne smiju ni gledati, a oni jure bez straha

Nekoliko dana nakon što su sljemensku stazu prošli najbolji svjetski skijaši i skijašice, danas su isto učinili njihovi kolege s invaliditetom.

Damir Mizdrak (Foto: HINA) (Foto:HINA)

Pogledajte kako jure na snijegu: onako kako se to ne usuđuju brojni ljudi bez hendikepa. Bilo da su se spustili zajedno sa svojim vodičem poput slijepih i slabovidnih ili uz pomoć specijaliziranih pomagala, svi oni ušli su u povijest hrvatskog skijanja jer su odvozili prvu utrku Svjetskog skijaškog kupa za osobe s invaliditetom ikada održane na Sljemenu.

Za našeg najboljeg para-skijaša, Dinu Sokolovića, ovo je bio dan koji je dugo čekao.
"Hala Bogu, uspjeli smo dopeljat to na Sljeme, Svjetski kup. Sretan sam, doma sam, kaj je najbitnije, doma sam, dobro se osjećam", kazao je Dino Sokolović.

Uz Dinu, poseban osjećaj nastupa na domaćoj utrci, osjetio je i Damir Mizdrak. On je nastupao u B3 kategoriji slijepih i slabovidnih. Nakon što je u prvoj vožnji zauzeo deseto mjesto, u drugom laufu odustao je poslije haklanja kolca.

"Vidio sam kao mali normalno, ali to je bilo do 5. godine života, a onda je iza toga počeo vid slabiti tako da se zapravo ne sjećam kako je bolje vidjeti. Ajmo reći da ovako vidim koliko se mogu sjetiti unazad od mog djetinjstva. Nije strašno, ne znam ni kako je bolje, znači dobro je", kazao je Mizdrak.

A najveći doček u ciljnoj ravnini i to cijele obitelji imala je BIH predstavnica Ilma Kazazić. Od rođenja ima cerebralnu paralizu, a nastup na Sljemenu dugo će pamtiti.
"Mislim da je ovo prvi put da smo svi na okupu na mojoj trci."
Jel to bio određeni pritisak il poseban gušt? "Ne, čak mi je i lakše bilo skijati kad znam da su oni dole."

Dino Sokolović (Foto: HINA) (Foto: HINA)

Kaže mama da njoj nije lagano to gledati, da je i njoj prvi put da ovo prati?
"Pa da, ona nikad ne gleda uživo, uvijek gleda samo snimak, ali uspjela je skupiti snage da pregleda čitavu stazu", kazala je Ilma, a mama Amela dodaje:
"Strašno! Ja nisam baš ljubitelj toliko ovog skijanja, osim kad osvoje medalje i pehare, tada sam stvarno sretna, ali da ne gledam", kazala je mama Amela pa zaključila:

"Ovo je i nešto što je doživotno druženje ovih ljudi, spajanje sličnih sudbina, nešto što je očaravajuće i treba da se održi, bez obzira na strah nas majki. Mi smo majke, mi moramo imati strah od toga."

Oni pak straha nemaju. I na najbolji nam način pokazuju kako čovjek ima snagu prebrodit i najteže nedaće:
"Ne dati tome pažnju i uživat najnormalnije kao i svi drugi", kaže Mizdrak, a Sokolović dodaje:
"Treba gledati pozitivno, treba se veseliti malim stvarima. Ne moram osvojiti Svjetski kup da bih bio sretan što skijam."

I zato su među ovim sportašima svi pobjednici, a među skijašima koji sjede, naš Dino ostvario je drugo najbrže vrijeme.