Ostali sportovi
Ostali sportovi

Spektakl u Splitu! Stižu svjetske nogometne zvijezde za jedan cilj

Plazma Sportske igre mladih najveća su amaterska sportska manifestacija u Europi.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Split će od 17. do 21. kolovoza biti domaćin velike Međunarodne završnice Plazma Sportskih igara mladih. Više od tisuću natjecatelja iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, zemalja u kojim su Igre trenutno aktivne, družit će se i natjecat u 10 sportskih disciplina. Sva natjecanja bit će organizirana prema uputama i epidemiološkim mjerama HZJZ. U sklopu međunarodne završnice, 20. kolovoza održat će se i ceremonija obilježavanja 25. godišnjice Plazma Sportskih igara mladih pod pokroviteljstvom Coca-Cole.

Ludnica u Parizu: PSG u sedam minuta prodao 150 tisuća Messijevih dresova, zaradit će abnormalno puno

Ceremonija će započet svečanom akademijom u Hrvatskom domu u Splitu u 17.45 sati uz izravan televizijski prijenos na HRT4 i N1 programima. Svečanom programu će prisustvovati Johannes Hahn ,europski povjerenik za budžet i administraciju, Alexander Valeryevich Dyukov, predsjednik Ruske nogometne federacije i predsjednik Uprave Gazprom Neft-a, Arkady Dvorkovich, predsjednik FIDE i Ruske šahovske organizacije, bivši potpredsjednik ruske vlade, Zoran Bogdanović, CEO Coca-Cola HBC, te mnogobrojni predstavnici Vlade i društvenog života regije.

Nakon svečane akademije, Prokurative će od 20 sati postat na jedan dan nogometno igralište i poprište revijalne utakmice sudionika Plazma Sportskih igara mladih i svjetskih sportskih zvijezda i dužnosnika predvođeni Aleksanderom Čeferinom, predsjednikom UEFA, Luis Figom, Zvonimirom Bobanom, Darijom Srnom, Predragom Mijatovićem, Fernando Ruiz Hierro, Florent Johan Malouda, Maxwell Scherrer Cabelino Andrade, Mariom Stanićem i dr. Suci ovog revijalnog nogometnog spektakla bit će Goran Ivanišević i Roberto Rosetti, jedan od najpoznatijih svjetskih nogometnih sudaca. Uloge izbornika pripast će : Zdravku Mariću, predsjedniku Plazma Sportskih igara mladih, Davoru Božinoviću, potpredsjedniku Vlade i ministru unutarnjih poslova, Miroslav Ćiri Blaževiću, Martini Dalić, predsjednici uprave Podravke i dr.

Pranjić odlučio sve otkriti zbog čega je napustio klupu Dubrave nakon samo mjesec dana

Zatvaranje 25. sezone završit će prigodnim programom na splitskoj Rivi. Nogometna utakmica na Prokurativama i program s Rive bit će u izravnom prijenosu na N1 i SK televizijama.

U sklopu događanja promovirat će se i projekt Youth Sports Fair Chance koji uključuje učenike iz 70 osnovnih škola iz 6 partnerskih zemalja, a sufinanciran je od strane Erasmus + Sport programa Europske unije.

''Plazma sportske igre mladih su svojevrsni fenomen koji svojom tradicijom dugom 25 godine svjedoči kako dobra vizija, sustavan rad i upornost mogu prevladati sve izazove i stvoriti jedinstven brend koji su prepoznale i podržale mnogobrojne svjetske institucije, vrhunski sportaši i dužnosnici i sponzori. Ispred toga svega su djeca i njihovi roditelji koji nam sve ove godine daruju svoje povjerenje, a svaki trenutak u kojem svjedočimo da smo postali neizostavni dio njihovog odrastanja je naša najveća nagrada''- izjavio je Zdravko Marić, predsjednik Plazma Sportskih igara mladih ususret ovako velikom jubileju.

Kovačić zapalio Twitter: Ovo su najbolje reakcije na njegovu čudesnu predstavu

Plazma Sportske igre mladih najveća su amaterska sportska manifestacija u Europi i u 25 godina postojanja okupile su više od 2 milijuna djece i mladih. Svake godine od siječnja do kolovoza organiziraju sportska natjecanja u 10 sportskih disciplina (Tommy turnir u malom nogometu 2009., Coca-Cola Cup u nogometu, HEP rukometni turnir, Hrvatska pošta Cup teniski turnir, Kinder turnir u uličnoj košarci, odbojka na pijesku, odbojka, šah pod pokroviteljstvom FIDE, stolni tenis, graničar i utrka na 60m) te sportsko-edukativna događanja Telemach Dan sporta.

Jedina su manifestacija u regiji koja je ušla u program UEFA foundation za promicanje ženskog nogometa kao i jedna od nekoliko manifestacija u Hrvatskoj u sklopu programa sufinanciranja velikih sportskih manifestacija Ministarstva turizma i sporta.

U 2021. godini u sve tri zemlje održavanja imale se 214.852 natjecatelja. Sve aktivnosti i natjecanja od prve do zadnje razine su u potpunosti besplatne za sve sudionike što uključuje i smještaj na Državnim završnicama, te međunarodnoj završnici u Splitu, dok su partner prijevoza vlakom Hrvatske željeznice putnički prijevoz.