Ostali sportovi
Ostali sportovi

Pariz pod opsadom vojske i policije: Barikade i duge cijevi na ulicama, uhitili Rusa zbog zavjere?

Olimpijske igre u Parizu traju od 26. srpnja do 11. kolovoza.

Francuska policija (Foto:Afp)

U tijeku su posljednje pripreme za svečano otvaranje Olimpijskih igara koje će biti upriličeno na rijeci Seini.

Zbog toga je francuska policija na nogama, a da se baš ništa ne prepušta slučaju, otkriva nevjerojatan podatak da je angažirano čak 75 tisuća vojnika i policajaca koji osiguravaju da sve prođe u najboljem redu.

To je najveće mirnodopsko raspoređivanje snaga sigurnosti u francuskoj povijesti, ali to nije sve. Ceste i stanice metroa zatvorene su za javnost, podignuto je više od 40 tisuća barijera, a rijeci Seini ne može se pristupiti bez QR kodova.

Veliki strah od kibernetičkih napada

"Imamo timove za razminiravanje, imamo timove pasa. Postoje sustavi protiv bespilotnih letjelica, radari i ronioci koji patroliraju rijekom Seinom", otkrili su iz francuske policije.

Također, uspostavljena je i vojna suradnja između Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva u tehnologiji protiv bespilotnih letjelica, posebno tijekom ceremonije otvaranja.

Ipak, francuske vlasti umiruju javnost, tvrde da će mnoge barikade biti uklonjene nakon svečanog otvaranja na rijeci Seini i da će se život na pariškim ulicama vratiti u normalu.

Iako se internetom proširila zastrašujuća poruka koja ledi krv u žilama, francuski dužnosnici kažu da nije bilo posebnih prijetnji koje su upućene Igrama, no dodaju da su zabrinuti zbog militantnog terorizma, ali i zbog rastućeg rizika od kibernetičkih napada na sustave za prodaju ulaznica ili drugu infrastrukturu.

Francuska policija uhitila ruskog državljanina

Na tragu toga francuska je vlada izrazila sve veći gnjev zbog, kako vjeruju, kampanje koju podupire Rusija, izazivanja pretjeranog straha o sigurnosti i francuskoj spremnosti da ugosti i organizira Olimpijske igre:

"Iskrivljavanje informacija ne provodi samo Rusija već i neke druge zemlje koje pozorno pratimo. Nismo naivni. Nadamo se da će olimpijsko primirje poštovati sve zemlje", kazao je francuski ministar unutarnjih poslova Gerlad Darmain.

Za kraj dodajmo da je francuska policija uhitila Rusa zbog sumnje da je planirao djela destabilizacije tijekom Olimpijskih igara. Dakle, policija je na nogama, ništa se ne prepušta slučaju, piše BBC.

FOTO Brazilci oduševili gestom: Poklonili se hrvatskoj legendi, pa tek onda otputovali na Igre u Pariz

Gattuso se odlučio na neobičan potez uoči europske premijere protiv Torshavna

Ljubav Džeke i Mourinha cvjeta, Hajduk otpada iz priče? Portugalac oduševljen: ''Pa taj čovjek ne stari!''

 

Više o